Juleforberedelse i Sverige

På den anden side af Sundet venter gedigen julehygge, billige indkøb og ekstraordinær god service

I centrum af Malmø ligger byens traditionelle julemarked, hvor der fra små røde træhuse blandt andet sælges julegodter. –
I centrum af Malmø ligger byens traditionelle julemarked, hvor der fra små røde træhuse blandt andet sælges julegodter. –. Foto: Oskar Falck. Malmø Turistkontor.

Godt nok er det de samme kædebutikker som H&M, BR, Matas og Intersport, der ligger på såvel de danske som svenske gågader, og godt nok taler mange af ekspedienterne svensk, uanset om det er i Danmark eller Sverige. Alligevel er det anderledes spændende at juleforberede på den anden side af sundet, hvor der også er så børnevenligt, at det er hyggeligt at tage børn eller børnebørn med på tur.

Det erfarede min syvårige datter og jeg, da vi en lørdag formiddag hoppede på Øresundstoget til Malmø for at tage på weekendophold i Sverige. En halv time fra København, og så er man i et andet land med anderledes sprog, pengesedler og priser.

Vi valgte at tage til Malmø, men også Helsingborg, Lund og Kristianstad er inden for overskuelig rejselængde fra Sjællandssiden.

Nordjyderne kan med fordel tage et smut til Gøteborg og gør det også. For nylig berettede Stena Line, at selskabet har dobbelt så mange kunder som normalt for denne årstid.

I Gøteborg kan man forene shopping med julestemning og et besøg i forlystelsesparken Liseberg, der holder åbent med Sveriges største julemarked, skøjtebane og fem millioner julelys til at skabe den rette stemning.

Det, der drager i øjeblikket, er den historisk lave kronekurs, som gør, at man som dansker kan trække næsten 30 procent fra, hver gang man ser et prisskilt, og det er jo ganske fristende.

Overalt i butikkerne denne lørdag formiddag hører vi danske stemmer i let eksalteret toneleje: Hvad er det nu, kursen er? og Nej, tag og køb den her det er billigere end H&M hjemme, lyder det.

Malmø er Sveriges tredjestørste by og har alt, hvad hjertet begærer lige fra shopping, til teatre, museer og et stort badeland, hvis man er til den slags. Her er nyt og gammelt forenet, og fra Slotsparken, hvor vi går en tur søndag morgen med knasende frostsne under støvlerne, er der udsigt til byens nyeste vartegn: det 190 meter høje Turning Torso, der vrider sig mod himlen.

Men tilbage til gågaden.Her er pyntet op med masser af lys og fakler, og på Gustav Adolfs Torg står et juletræ. Lige ved siden af dette torv ligger byens traditionelle julemarked, hvor der fra små røde træhuse sælges alt fra kunsthåndværk til mad og julegodter.

I butikkerne er der trængsel, men ikke nær så meget som i København på den anden side af Sundet. Og så er der en anden ting: Ekspedienterne er høflige, et ord, der er gået i glemmebogen i mange butikker i Danmark i hvert fald i landets hovedstad, hvor de handlende på Strøget ofte er mere optaget af hinanden end af kunderne.

Nå, lave kurser eller ej det er begrænset, hvor længe en syvårig gider shoppe, så vi sætter os ind på en af byens hyggelige cafeer og får en sandwich, før vi spadserer op til Nöjesteatern, hvor vi på forhånd har købt billetter til High School Musical. Trods navnet er der for dem, der ikke ved det, tale om en film fra Disney, som har gået sin sejrsgang verden over, og i Malmø har de altså nu lavet musicalfilmen om til ja, en musical.

Teatret er fyldt til sidste sæde af forventningsfulde pigebørn og deres mødre, og vi bliver ikke skuffede. Der er tale om en topprofessionel forestilling med gode skuespillere og musik, som får bagdelen til at bevæge sig i sædet. Forestillingen er på svensk, men det betyder ikke noget for min datter, for hun kender jo både handling og musik fra de amerikanske film. Jeg er klar over det: High School Muscial er for hendes generation, hvad Grease med John Travolta og Olivia Newton John var for min.

Da tæppet er gået for sidste gang, bevæger vi os ud i kulden og tager en bybus tilbage til centrum, hvor mørket har sænket sig, og lysene for alvor kommer til deres ret. Vi har booket et hotel med udsigt til kanalen, og der slutter vi dagen af med på barnets opfordring at se dansk tv.

Næste dag har vi Aqvakul på programmet. Stedet beskriver sig selv som Skandinaviens største badeland, og det har netop været lukket for renovering i næsten halvandet år, efter at det sidste forår viste sig, at det store vandpalads var i akut fare for at kollapse, fordi betonkonstruktionen var skadet af fugt. Nu er det igen åbnet. Her er wellness-afdeling for de voksne, 50 meter-bassin for svømmerne og Eventyrbadet for alle os, der er kommet for at lege. Her er vandet 29 grader og luften 32, og man kan snildt bruge et par timer på at svømme og pjaske i bølgebryderne, svømme under springvandet, konkurrere på tid i vandrutsjebanen eller svømme inde i grotterne.

Efter et par timer har vi svømmehud mellem fingrene og sætter kursen mod banegården og toget hjem. På vej over Øresundsbroen evaluerer vi turen, som vi er enige om har været fantastisk. Vigtigst af alt har vi været sammen, men så har det også været en lidt eksotisk oplevelse at erfare, at det anderledes er så tæt på, og det derfor føles som en hel ferie, selvom vi bare har været af sted et døgns tid. Vi taler lidt om Sverige, og jeg fortæller min datter, at Skåne faktisk engang var en del af Danmark, og at vi i mange, mange år var i krig med vores naboland.

Godt vi ikke er det mere, for så kunne vi jo ikke besøge dem, lyder det fra det andet togsæde.

dahl-hansen@kristeligt-dagblad.dk

Der er billige julegaver og hyggelig stemning i de svenske byer netop nu. Her er det lysene på Gustav Adolfs Torv.  –
Der er billige julegaver og hyggelig stemning i de svenske byer netop nu. Her er det lysene på Gustav Adolfs Torv. – Foto: Oskar Falck. Malmø Turistkontor.