Notre Dame i Strasbourg er fuld af detaljer og seværdigheder

Notre Dame-katedralen i Strasbourg var i flere århundreder den vestlige verdens højeste bygning, og den rummer mange spændende seværdigheder

Man skal lidt på afstand for at kunne få en fornemmelse af, hvor stor Strasbourgs katedral egentlig er.
Man skal lidt på afstand for at kunne få en fornemmelse af, hvor stor Strasbourgs katedral egentlig er. Foto: © phototheque Alsace/Ch.HAMM.

Fra tæt hold er det umuligt at se op til toppen af det enorme kirketårn.

For at få et overblik over bygningens gigantiske proportioner må man lidt på afstand, men også herfra kan det være svært at få det hele med. Notre Dame katedralen i den nordøstfranske by Strasbourg ligger klemt inde på et torv mellem en stribe halvhøje bygninger, så det er svært at se hele bygningen på én gang.

Men det er heller ikke nødvendigt for at beundre katedralens utallige udskæringer, spidsbuer og ornamenteringer, som tilsammen giver et ualmindeligt smukt skue. Bygningen er på alle måder imponerende.

Katedralen er stor i omkreds, og så er den ikke mindst meget høj. Hele 142 meter måler kirketårnet, som kan ses fra store dele af byen.

Når man nærmer sig katedralen efter på afstand at have fået overblikket, ser man bedre den utrolige detaljerigdom og de mange finesser, som katedralens ydermure indeholder.

Katedralen ligger i centrum af Strasbourg på øen Grande le. På stedet er der gennem tiden bygget flere kirkelige bygninger, der har afløst hinanden, når de brændte ned.

I 1015 lagde biskop Werner von Habsburg den første sten til en basilika, som dog brændte i 1176. Biskoppen på daværende tidspunkt, Heinrich von Hasenburg, besluttede sig for at opføre en ny katedral på resterne af den gamle.

Ambitionen var at kreere en bygning ud over det sædvanlige, og det lykkedes.Byggeriet varede i flere århundreder, og først i 1439 stod det færdigt. Og dog.

For der var kun bygget et tårn, og helt frem til 1800-tallet overvejede man at bygge det oprindeligt planlagte tvillingetårn, men det blev aldrig til noget.

Langt den overvejende del af Notre Dame er bygget i gotisk stil, og det er sandsten fra den nærliggende bjergkæde Vogeserne, der har givet den karakteristiske rødbrune farve.

142 meter var særdeles højt efter datidens målestok, og i perioden 1647-1874 var katedralen i Strasbourg den højeste bygning i den vestlige verden samt klodens højeste kirkebygning.

Strasbourg-katedralen overtog denne ”titel”, da spiret på Marienkirche i den nordtyske by Stralsund brændte i 1647, og i 1874 overtog tårnet på Nikolaikirche i Hamborg æren.

Men katedralen i Strasbourg er stadig blandt verdens 10 højeste kirker, ligesom den er et af Europas største og mest markante gotiske bygningsværker.

Endelig har den siden opførelsen været byens ubestridte vartegn, og katedralen var en stærkt medvirkende årsag til, at den gamle bydel i Strasbourg i 1988 blev optaget på Unescos Verdensarvsliste.

Inden døre er katedralen lige så imponerende som udenfor. Den er kendt for sine mange, meget detaljerede udsmykninger - heriblandt Frankrigs efter sigende flotteste glasmosaikker.

Nogle af mosaikkerne beskriver Jesu liv, andre skabelsen og dertil kommer flere runde og farverige vinduesmosaikker - de såkaldte roser.

Derudover kan nævnes de store altre samt flere vægtæpper, hvoriblandt især ”Brylluppet i Cana” er smukt. Gå heller ikke glip af den store Dommedagssøjle, der er beklædt med relieffer fra 1200-tallet.

Katedralens på én gang mest populære og kuriøse indslag er det astronomiske ur.

Det blev konstrueret i 1838-1843 af Jean-Baptiste Schwilgué og viser stadig med stor akkuratesse tiden samt flere astronomiske data såsom skudår og jævndøgn.

Måned, ugedag, himmeltegn, månens fase samt flere planeters positioner kan også ses på uret, der anses for et af de mest avancerede af sin art.

Derudover opfører uret hver dag året rundt klokken 12.30 et lille ”show”, hvor figurer af de 12 apostle efter tur roterer på deres drejeskiver og derved modtager Jesu velsignelse.

Dørene til denne lille ”optræden” i katedralens sydlige hjørne åbner klokken 12, og da den er noget af et tilløbsstykke, gælder det om ikke at komme i sidste øjeblik.

Katedralens udsigtsplatform, der ligger i 66 meters højde, er også populær. Turen op foregår ad en vindeltrappe med 329 trin, og det er en relativt strabadserende affære.

Til gengæld belønnes man på toppen med en forrygende udsigt over byen. I klart vejr kan man se 30 kilometer væk, blandt andet til bjergkæden Vogeserne samt floden Rhinen, der her udgør grænsen mellem Frankrig og Tyskland.

Alt i alt er katedralen i Strasbourg en stor attraktion, som da også har imponeret mange mennesker gennem tiden. Den franske forfatter Victor Hugo beskrev katedralen som ”en blanding af det gigantiske og det delikate”, mens den tyske forfatter og filosof Johann Wolfgang von Goethe benævnte den ”Guds træ”.

Det flotte astronomiske ur bør opleves, når klokken er 12.30. - Alle fotos: Jesper Møller.
Det flotte astronomiske ur bør opleves, når klokken er 12.30. - Alle fotos: Jesper Møller.