Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Ayers Rock fortæller aboriginernes hemmeligheder

Aboriginernes hellige sted, Ayers Rock, nærmest midt i Australien. På trods af at klippen er svær at komme til, besøges den af tusinder hvert eneste år. Fotos: Anna Klitgaard.

Ayers Rock i Australiens midte har, lige siden hvide mennesker første gang opdagede den i 1870erne, fascineret verden. Klippen er et helligt sted og et populært turistmål

2200 kilometer fra Sydney i øst, 1600 kilometer fra Adelaide i syd og 1700 kilometer fra Perth i vest ligger Ayers Rock eller Uluru, som det oprindelige folk, aboriginerne, siger.

LÆS OGSÅ
: Australiens sorte samvittighed

Fra den nærmeste by, Alice Springs, er der 450 kilometer eller godt fem timers kørsel ad lange, lige landeveje til stedet. Skilte ved vejen fortæller om de kvægfarme mange på størrelse med Danmark der ligger her, mens andre advarer om kænguruer på vejen eller mod at falde i søvn bag rattet.

På trods af afstandene og den nådesløse sol er der mange besøgende at finde ved Ayers Rock. Især morgen og aften, hvor der er køligst, samler folk sig omkring udsigtspunkterne, der ligger spredt ud over det flade landskab.

I de sidste godt 20.000 år har mennesker kendt til Uluru. Så længe har folk fra nogle af landets tidligere 250 forskellige aborigine sproggrupper nemlig mødtes her og udført deres ritualer. Det har hovedsagelig været Anangu-folket, da de er de talmæssigt stærkeste i området, men under rejser har andre sproggrupper fundet hertil.

Uluru betyder intet navn, for efter mange generationers dårlig behandling fra de hvide tilflytteres side og på grund af generel hemmeligholdelse af deres skabelseshistorie og mytologi vil aboriginerne ikke dele deres navne eller deres historie med hvem som helst.

Egentlig så de også helst, at turister og tilrejsende ikke længere betrådte stedet, men selvom aboriginerne fik retten til jorden omkring stenen tilbage i 1985, bestemmer den australske regering stadig på det punkt. Og derfor traver hundreder stadig op og ned hver morgen.

Rundtomkring på skilte henstiller man til, at de besøgende ikke betræder eller klatrer på den 348 meter høje og omkring 3,6 kilometer lange klippe. Den er hellig for aboriginerne.

Dens røde, arrede klippevægge har i årtusinder givet ly og skygge til dem, der søgte hertil for at udføre ritualer, og under klippehvælvinger kan man se smukt udførte vægmalerier. Aboriginerne kommer her stadigvæk for at holde fast i deres historie og religion samt videregive viden om livet i dette barske landskab til de yngre generationer.

Der er 60 aborigine sprogstammer tilbage og anslået omkring 500.000 oprindelige folk i Australien. Ifølge dem begyndte verden for dem ved dreamtime, eller drømmetiden, hvor deres mytiske forfædre gik på jorden.

Her skabte de bjerge, floder, mærker i landskabet og naturfænomener. Aboriginerne tror på, at forfædrene stadig er til stede.

Det er ved at kende dem, at det oprindelige folk fortsat navigerer i et for andre barsk og fladt landskab, og det er fra dem, de kender deres stammes historie. Denne bliver givet videre fra gammel til ung ved ceremonier blandt andet ved Ayers Rock.

Når det sker, er visse dele af stierne omkring den store sten lukket af for offentligheden, men ellers er det muligt at spadsere de små 10 kilometer rundt om stenen på Mala-stien. Dette kan gøres enten på egen hånd eller med en guide.

Men uanset hvordan, er det optimalt at opleve stedet både ved solopgang og -nedgang, for det er her, stenen i stilhed virkelig folder sig ud og skifter farver i et væk.

Det er blandt andet under disse farveskift, at nogle af de hemmelige tegn fra fortiden kommer til syne. Det kan være et mærke i overfladen efter en kamp, en kløft eller et udspring, der er formet efter en af forfædrenes ituslåede våben.

Solnedgangen farver himlen over Ayers Rock. Stenen er 348 meter høj og 3,6 kilometer lang og ligger på jord, der tilhører en af de aborigine stammer, nemlig Anangu-folket. Foto: arkivfoto