Klipper og kunst i dalene ved Vejle

Den østjyske by byder på flotte grønne omgivelser, der er værd at opleve til fods eller på cykel. Her er både naturseværdigheder, menneskeskabte værker og interessant historie at gå på opdagelse i

Grejs Klipper er et overraskende naturfænomen i den jyske muld. Middelalderens kirkebyggeri har taget en stor bid af klipperne, men den tilbageværende del er bestemt et stop værd på udflugten.
Grejs Klipper er et overraskende naturfænomen i den jyske muld. Middelalderens kirkebyggeri har taget en stor bid af klipperne, men den tilbageværende del er bestemt et stop værd på udflugten. . Foto: Morten Herlev.

Var det noget med en tur til Schweiz? Lige for tiden er det svært at udleve feriedrømmen om sneklædte bjergtinder. Men i Vejles nordlige udkant kan man til gengæld gå en tur i Grejsdalen. Et udflugtsmål, der før i tiden var kendt som ”Danmarks Schweiz”.

Allerede i slutningen af 1800-tallet var Grejsdalen et velbesøgt udflugtsmål, og folk ankom både til fods, med hestevogn og efter jernbanens anlæggelse også med tog til den nu nedlagte station i dalen.

Og selvom naturen ved Vejle nok er knapt så bjergtagende som den schweiziske, så er Grejsdalen dog Danmarks dybeste dal, og naturen er ganske dramatisk ifølge lavlandsdansk målestok.

Den livlige Grejs Å i bunden af dalen er omgivet af 50-70 meter høje skovklædte skrænter, og en tur gennem dalen er den dag i dag en flot oplevelse, selvom den bynære del af dalen med tiden er blevet bebygget. Her er blandt andet en del bevarede industribygninger fra slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, hvor den vandrige å med sit store fald gav optimale forhold til vandmølledrift og tilhørende produktion af tekstil, papir og metal.

Både å, kulturhistorie og natur er en del af oplevelsen på Grejsdalstien, der er en 16 kilometer lang vandrerute mellem Vejle og Jelling. Her oplever man både den bynære del af dalen og den fredede øvre del af dalen, hvor naturen tager mere over.

Det er desuden værd at tage en lille afstikker op ad Grejs Bakke, hvor et særligt naturfænomen er et ophold værd. Her er der nemlig en snert af Schweiz over klippefremspringet, der dukker overraskende op på stigningen op mod Grejs by.

Klipperne er så vidt vides de eneste i Danmark ud over klipperne på Bornholm, og selvom størrelsen ikke er overvældende, så er stedet fascinerende.

Grejs Klipper består af frådsten – også kaldet kildekalk – der særligt i middelalderen udgjorde et populært byggemateriale. Derfor har klipperne i Grejs i sin tid været meget større, men kirkebygning og mørtelproduktion har taget store bidder af naturfænomenet.

I nærområdet er kirkerne i Jelling og Skibet eksempelvis bygget af kildekalk, og det samme gjaldt for den tidligere Grejs Kirke, der i slutningen af 1800-tallet blev revet ned og erstattet af den nuværende røde murstenskirke.

Grejsdalen er ikke den eneste smukke dal ved Vejle. På vestsiden af byen breder Vejle Ådal sig ud som en lang grøn kile gennem landkortet, og den store tunneldal byder på frodige enge, stejle skovklædte skråninger og adskillige cykel- og vandreruter.

Den tidligere grusgrav ved Tørskind blev i slutningen af 1980’erne forvandlet til en fascinerende landskabsskulpturpark af den kendte danske billedhugger Robert Jacobsen og franske Jean Clareboudt.
Den tidligere grusgrav ved Tørskind blev i slutningen af 1980’erne forvandlet til en fascinerende landskabsskulpturpark af den kendte danske billedhugger Robert Jacobsen og franske Jean Clareboudt. Foto: Morten Herlev

Cykelruten Bindeballestien fører eksempelvis fra centrum af Vejle ud gennem ådalen, mens man til fods for eksempel kan benytte den markerede rute Kyst til Kyst Stien, der går hele vejen på tværs af Jylland mellem Blåvandshuk og Vejle. Hærvejen krydser også gennem ådalen, og hertil kommer et godt udvalg af mindre ruter, der egner sig fortrinligt til en time eller to til fods.

Man kan for eksempelvis bestige udsigtspunktet Runkenbjerg på en fire kilometer lang rute, der fører rundt i det flotte landskab, hvor Vejle Å og Egtved Å mødes.

For historisk interesserede er det værd at krydse ådalen ved den gamle Ravning Station. Stien går præcis der, hvor Ravningbroen krydsede ådalen for 1000 år siden. Den mægtige konstruktion, der blev opført i vikingetiden under Harald Blåtand, blev delvis udgravet i 1970’erne. Nogle af egetræsstolperne fra broen blev konserveret og kan ses i udstillingen i den gamle stationsbygning. Men der gemmer sig stadig meget af vikingebroen under jordoverfladen i området, der naturligvis er fredet.

På stedet kan man også se en rekonstruktion af brofæstet, og det er fascinerede at tænke på, hvordan det lod sig gøre at opføre den cirka 760 meter lange og fem meter brede bro med fortidens rå muskelkraft.

Få kilometer herfra – på kanten af ådalen – ligger Tørskind Grusgrav. Det lyder umiddelbart ikke som et besøgsmål, men det er det i høj grad. Den tidligere grusgrav gemmer nemlig i helt bogstavelig forstand på en stor kunstoplevelse i form af ni monumentale skulpturer.

Rekonstruktionen af brofæstet giver et lille indblik i den imponerende byggebedrift, som vikingerne udførte med anlæggelsen af Ravningbroen i Vejle Ådal.
Rekonstruktionen af brofæstet giver et lille indblik i den imponerende byggebedrift, som vikingerne udførte med anlæggelsen af Ravningbroen i Vejle Ådal. Foto: Morten Herlev

De enorme landsskabsskulpturer er udført i hårdføre materialer som beton, jern, sten og moseeg af den berømte danske billedhugger Robert Jacobsen og hans tidligere elev, franske Jean Clareboudt.

Værkerne blev til i slutningen af 1980’erne, og dronning Margrethe indviede skulpturparken i 1991. Få år senere døde Robert Jacobsen, og værkerne i Tørskind blev dermed det store punktum på en lang, internationalt anerkendt kunstnerkarriere. Før Robert Jacobsens tid gav Vejles smukke grønne omgivelser inspiration til 1800-tallets landskabsmalere som P. C. Skovgaard og Vilhelm Kyhn, som man for eksempel kan stifte bekendtskab med på Vejle Kunstmuseum.

Går turen til Vejle by, bør man også kigge forbi havnefronten, hvor Fjordenhus er det store trækplaster for kunst- og arkitekturinteresserede.

Den ikoniske bygning er den verdenskendte kunstner Olafur Eliassons første bygningsværk og blev indviet i 2018.

Ved den gamle Ravning Station kan man krydse Vejle Ådal præcis på stedet, hvor en ca. 760 meter lang bro blev opført under Harald Blåtand for lidt over 1000 år siden.
Ved den gamle Ravning Station kan man krydse Vejle Ådal præcis på stedet, hvor en ca. 760 meter lang bro blev opført under Harald Blåtand for lidt over 1000 år siden. Foto: Morten Herlev