Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Kommunisme på museum

Prags julemarkeder i december trækker hvert år mange mennesker til, og er man så heldig at være i byen den 5. december, kan man også opleve Sankt Nicholas-optoget i den gamle by. Billedet her er fra julemarkedet i fjor. – Foto: .

På besøg i fortiden I december glitrer og glimter Prags julemarkeder om kap med byens mange tilbud om fantastiske koncerter i de smukke gamle kirker og koncerthuse. Et anderledes bud på en oplevelse fås dog også på museum her har tjekkerne nemlig anbragt kommunismen

Det kunne have været et hovedstrøg i Paris, London eller Rom. Mærkevarebutikkerne ligger side om side, vareudbuddet bugner, og pigerne er fikse og smarte. Men vi er i Prag, Tjekkiets hovedstad, der for mindre end 10 år siden var mere præget af brunt, trist tøj og butikker med god plads på hylderne.

Den tid er for længst forbi i Tjekkiets hovedstad, der efter Fløjlsrevolutionen og landets indtræden i EU har sat kommunismen på museum. Godt gemt på en første sal, skubbet ind mellem to spillekasinoer og en McDonalds i stueetagen har kommunismen i de sidste fem år haft sin plads i Prag. Og det faktum, at museet tilmed er skabt af en vaskeægte amerikaner, en bagel-konge, virker lige så paradoksalt som placeringen ved siden af burgere, spillemaskiner og rouletteborde.

Men her har museet altså til huse, og den stemning, der engang prægede landene bag jerntæppet, er det til fulde lykkedes at bringe til live på museet, som trods sin lidenhed bør være et must for enhver besøgende i byen.

For er man bare en lille smule interesseret i Tjekkiets historie og befolkning, giver museet en godt nok fortidig, men så sandelig også en meget væsentlig kommentar til det bybillede, der møder turisten anno 2007.

Under titlen Dream, Reality, Nightmare (drøm, realitet, mareridt) fortæller museet historien om tjekkernes liv under kommunismen i årene fra 1948 til 1989. En lille biograf spiller uafbrudt dokumentarfilm fra blandt andet 1968, hvor russiske tankvogne ruller ind og besætter hele landet, og meget bevægende scener fra selve Fløjlsrevolutionens dage i november 1989 vises også.

Her ser man hårdtslående civilt politi slå løs på en befolkning bestående af såvel arbejderklasse som intellektuelle, der i store demonstrationer var gået på gaden.Byens højere læreanstalter var besat af studerende, Prags mure, sporvogne og metroer var overklistret med plakater, opråb, vittighedstegninger og solidaritetserklæringer, og det største slag blev udkæmpet på Wenzelspladsen (Vaclavspladsen) midt i Prag. I løbet af blot 10 dage var revolutionen overstået, og den samtidige, landsomfattende og totale generalstrejke havde med ét slag fejet kommunisterne væk efter 41 år ved magten.

Historien bliver levendegjort, når man ser museets mange tableauer, som blandt andet viser skolestuer fra tiden, det sparsomme vareudbud, moden, den tilladte kunst under kommunismen og et politikontor med vatterede døre og vægge og en afløbsrist i gulvet lige ved siden af afhøringsstolen.

Prag anno 2007 er for længst kommet videre. Hvilket ikke mindst bevidnes af de tusinder af besøgende, som året rundt tilbringer en weekend eller mere i byen, som så smukt gennemskæres af floden Moldau.

Især Prags julemarkeder i december trækker hvert år mange mennesker, og er man så heldig at være i byen den 5. december, kan man også opleve Sankt Nicholas-optoget i den gamle by. Optoget består af tre figurer: en engel, en djævel og Sankt Nicholas og er en årlig tilbagevendende begivenhed, som alle tjekkiske børn både elsker og frygter. Sankt Nicholas vil nemlig spørge børnene, om de har været artige, og siger de ja, vil de blive bedt om at synge en sang eller sige et lille vers.

Tror Sankt Nicholas på dem, får de slik, men mistænker han dem for at lyve, får de i stedet en pose kul eller kartofler og bliver puttet i djævelens sæk.

Mange af de mindste børn er derfor naturligt nok lidt bange for optoget og begynder straks, de ser det, at synge eller recitere vers med de frommeste miner, mens deres forældre står og smågriner bagved.

I julemåneden er Prag også vært for et væld af julekoncerter. En af de smukkeste oplevelser kan man få ved at besøge Skt. Nikolaj-kirken i Mala Strana-kvarteret på den anden side af Karlsbroen. Kirken, opført i årene 1704-1755, regnes for at være et af de mest værdifulde barokbygningsværker nord for Alperne og er fyldt med basunengle, statuer, guld og kalkmalerier. Her i disse fantastiske omgivelser spilles flere gange om ugen i julemåneden klassiske koncerter.

Står der derimod rendyrket juleshopping på programmet, kan Prags mange forretninger i dag tilbyde lige så meget inden for gængse mærkevarer som andre storbyer. Og på Det Gule Marked, indrettet i Prags gamle slagtehaller, kan man få alt det andet. Det Gule Marked har en stor charme over sig og her sælges alt fra nyt til brugt.

En helt særlig oplevelse venter på Museet for Kommu-nisme i Prag. Her plakaten til udstillingen ”Dream, Reality, Nightmare” (drøm, realitet, mareridt). – Foto: Eva Baré.