Kulturrejse til Ukraine

Tag med Kristeligt Dagblad og Løgumkloster Højskole på fire dages højskolekursus og ni dages kulturrejse til Ukraine -- fra Kiev til Jalta og Odessa fra den 29. august til den 11. september 2010

På forunderlig vis er alt samlet i Ukraine. Her er den mest åndrige visdom og den største elendighed, den mest forfinede spiritualitet og den mest undertrykkende materialisme, stor fattigdom og kolossal rigdom.

De voldsomme spændinger har deres rod i landets storslåede og forfærdende historie. Havets ulve, vikingerne, kom her som krigere, handelsfolk og nybyggere. Senere kom mongoler og tyrkere, preussere og polakker.

Alle har de sat spor i kirke, i kunst, i håndværk og bygningsværker. Med den russiske erobring i 1700-tallet bragtes den udefra kommende påvirkning til sin kulmination.

Under opholdet på Løgumkloster Højskole bliver der lejlighed til at møde de kulturstrømninger, som har gjort landet til, hvad det er.

I Krims venlige klima skrev forfattere som Pushkin, Dostojevskij og Tjekhov en række af deres værker, og i Odessa digtedes lyrik af fineste europæiske karat. I Kievs kirker og klostre udfoldedes en skøn liturgi, som kunne stå imod den ateistiske marxismes undertrykkelse.

Selve turen begynder i Kiev, hvor munken Nestor i 900-tallet skrev sin berømte krønike, og hvor vi får indsigt i den russiske kulturs opståen og overgangen til kristendommen. Vi skal opleve de smukke ortodokse kirker og klostre – med Sophia Kirken og Huleklosteret som de største seværdigheder, og vi skal opleve den himmelske skønhed som de hellige billeder, ikonerne, møder beskueren med.

Efter udgangspunktet i middelalderens og nutidens Kiev går turen videre til det smukt beliggende Jalta med zarens slotte og videre til kulturbyen Odessa ved Sortehavet.

Ud over alt det smukke og storslåede, vi skal se, skal vi også møde den fattige landsby, og vi vil møde lokale, der vil fortælle om Ukraines orange revolution, og om livsvilkårene i dag.

Ukrainerne har grund til at være stolte. Deres brogede fortid og den tumultagtige nutid, hvor de har rejst sig mod undertrykkelse og uret, er en inspiration for os, der er på rejse.

bagsiden@kristeligt-dagblad.dk