Medjugorje: En landsby rig på mirakler

Efter Jomfru Maria begyndte at åbenbare sig i landsbyen Medjugorje i Bosnien-Herzegovina, er byen blevet et rejsemål for millioner af troende

Dagligt holdes der flere gudstjenester i kirken i Medjugorje, og pilgrimme fra hele verden samles her.
Dagligt holdes der flere gudstjenester i kirken i Medjugorje, og pilgrimme fra hele verden samles her.

Landsbyen Medjugorje i Bosnien-Herzegovina har ikke meget at byde på, og er man ikke troende, kan man lige så godt blive hjemme.

Medjugorje har nemlig intet andet at byde på end mirakler og en historie, som kræver, at man tror på den.

Det gør Vatikanets officielle udsending ikke. Derfor har Vatikanet ikke anerkendt Medjugorje som pilgrimssted og derfor heller ikke de åbenbaringer, der efter sigende finder sted her.

Men millioner af troende i hele verden tror på åbenbaringerne i Medjugorje. Landsbyen skønnes at tiltrække omkring en million mennesker hvert år, og stedet er siden, det for alvor kom på rejsemålskortet, blevet besøgt af flere end 20 millioner mennesker. De fleste af dem kommer fra katolske lande som eksempelvis Italien eller Polen, men de fleste af alverdens sprog kan høres i Medjugorje.

Selve historien, som forandrede denne tidligere lille og fattige landsby til det absolut største rejsemål i Bosnien-Herzegovina, tager sin begyndelse den 24. juni 1981. Den dag beretter seks teenagere om en åbenbaring af Jomfru Maria.

Åbenbaringerne fortsætter ifølge de seks seere, som de kaldes, og finder fortsat sted den dag i dag for tre af de seks. To beretter i dag om en åbenbaring om året, mens en beretter om en åbenbaring hver måned.

Åbenbaringerne, som bliver betegnet som verdenshistoriens længstvarende åbenbaring af Jomfru Maria, har dannet grundlag for en kæmpe turistindustri i Medjugorje, som i løbet af kort tid er forvandlet fra lille og ubetydelig landsby til et rejsemål med en sengekapacitet, som er større end i resten af Bosnien-Herzegovina.

Medjogorje er i dag en landsby fyldt med hoteller, restauranter og souvenirbutikker, hvor man kan købe alsken Jomfru Maria-souvenirs: statuetter, vandrestokke, kuglepenne og meget andet.

Medjugorje består af en hovedgade, hvor restauranterne og souvenirbutikkerne ligger. Her er også landsbyens kirke. Sankt James Kirken blev færdigbygget i 1969 og blev i sin tid bygget som en erstatning for en kirke fra 1897, som måtte rives ned, da bygningen var tæt på at styrte sammen. Resterne af den gamle kirke kan fortsat ses i en park tæt ved den nuværende kirke.

Sankt James Kirken er, siden åbenbaringerne af Jomfru Maria begyndte, blevet udbygget med en udendørsplads til flere hundrede mennesker.

Her og indendørs finder flere daglige gudstjenester på flere forskellige sprog sted.Gudstjenesterne inde i kirken bliver som regel transmitteret via udendørs højtalere, så de, der ikke får en plads i kirken, kan følge med.

Sankt James Kirken og pladsen foran er stedet, hvor de fleste aktiviteter foregår, men ikke det eneste.

På Åbenbaringsbjerget, hvor åbenbaringen ifølge de seks teenagere fandt sted, bliver der hver søndag holdt en bøn.

Åbenbaringsbjerget Crnica ligger omkring 1,5 kilometer fra kirken ved en lille landsby ved navnet Podbrdo og summer af en livlig aktivitet på de fleste tidspunkter af døgnet. Grupper af mennesker og enkeltpersoner går op på bjerget kun afbrudt af regelmæssige bøn undervejs.

Bjergets stejle vej har skarpe klippestykker, som stikker op af bjergets røde jord, og det er en udfordring at bestige stedet. Nogle af pilgrimmene gør udfordringen endnu større ved at gå op på bare tæer eller på knæ. Selve stedet, hvor åbenbaringen ifølge de seks teenagere har fundet sted, er markeret med et stort kors, som sidder fast i en bunke sten.

Omkring 2,5 kilometer fra Sankt James Kirken ligger Medjugorjes anden seværdighed, bjerget Krizevac. Bjerget har et kæmpemæssig kors på toppen, der er 8,56 meter høj, lavet af beton og bygget i 1934. Ifølge beretningerne udsendte korset lystegn, da åbenbaringerne af Jomfru Maria begyndte i 1981.

Bestigningen af dette 520 meter høje bjerg er samtidig en bodsøvelse, hvor man beder og mindes Kristi lidelser ved alle af de 14 bronzerelieffer, der er undervejs op ad bjerget. Også her er selve vejen en udfordring og især ældre mennesker får ofte problemer med at gennemføre opstigningen.

Jomfru Marias åbenbaringer i Medjugorje fortsætter ifølge beretningerne på 34. år i træk, og hver den 25. juni bliver fejret som åbenbaringens dag. Det var nemlig først den 25., at Jomfru Maria i 1981 kunne tale til de seks teenagere, som den første dag blev så forskrækkede af åbenbaringen, at de ikke var i stand til at forstå, hvad der skete. Den 25. hver måned sender Jomfru Maria efter sigende ligeledes et månedligt budskab til de troende i Medjugorje. Det sker via en af de seks seere fra 1981, Marija Pavlovic-Lunetti.

De fleste dage året rundt er pilgrimme på vej op ad Åbenbaringsbjerget ved Medjugorje. Det var her, at Jomfru Maria ifølge de seks teenagere første gang åbenbarede sig for dem. - Begge fotos: Ota Tiefenböck.
De fleste dage året rundt er pilgrimme på vej op ad Åbenbaringsbjerget ved Medjugorje. Det var her, at Jomfru Maria ifølge de seks teenagere første gang åbenbarede sig for dem. - Begge fotos: Ota Tiefenböck.