Limfjordsøen med Hanklit og Salgjerhøj

Limfjordens største ø, Mors, byder på en fascinerende kystnatur, hvor Hanklit og Salgjerhøj er to af højdepunkterne. Kystruten fører vandrere rundt til alle herlighederne, mens man i bil bør følge Margueritruten med de gode travesko klar i bagagerummet

Hanklit er den mest kendte molerformation på Mors. Den 61 meter høje klints profil giver et unikt indblik i øens geologiske historie. – Alle
Hanklit er den mest kendte molerformation på Mors. Den 61 meter høje klints profil giver et unikt indblik i øens geologiske historie. – Alle. Foto: Morten Herlev.

Suser man blot hen over Mors på hovedvej 26, kan øen virke som en flad og lidt kedelig landbrugsø, hvor broerne i hver sin ende er den største oplevelse. Men Limfjordsøen har noget af landets mest enestående natur, der blot kræver, at man begiver sig ud på de små veje helt til kanten.

Det nordlige Mors er faktisk verdensberømt blandt geologisk interesserede for sine særlige molerklinter, hvor moleret ligger i brede, buede bånd med striber af aske fra forhistoriske vulkanudbrud. Det 55 millioner år gamle moler består hovedsageligt af skaller fra kiselalger, og for omkring 17.000 år siden skubbede istidens gletsjere moleret sammen til de klinter og bakker, man i dag kan opleve på Mors.

Moleret har bevaret en række fortidsskabninger som eksempelvis det 55 millioner år gamle skelet af havskildpaddeungen Luffe, der er udstillet på Fossil- og Molermuseet. Ved museet fører en sti gennem en af de gamle molergrave, som i begyndelsen af 1900-tallet skabte lidt af et industrieventyr på Mors med produktion af isolerende mursten. I dag brydes der dog stadig moler på Mors, og på grund af gode vandsugende egenskaber bruges det for eksempel til produktion af kattegrus.

Uanset om man er geologisk interesseret eller ej, er 61 meter høje Hanklit et ophold værd på turen rundt langs kysten på Mors. Fra stranden kan man beundre den imponerende profil med de svungne mønstre, mens stien til toppen får pulsen op. Udsigten over Thisted Bredning, Nordthy, det nordlige Mors samt Livø Bredning og Fur er alle anstrengelserne værd.

Har man mod på mere bjergbestigning, er man kommet til den rette del af Mors. Få kilometer fra Hanklit finder man nemlig øens højeste punkt, Salgjerhøj. Det 88 meter høje udsigtspunkt er markeret med en historisk geodætisk postamentsten, der i sin tid blev brugt til opmåling af landskabet.

Selvom panoramaudsigten fra Salgjerhøj er fortrinlig, kan det også anbefales at tage den lille sti fra p-pladsen, hvor der er skiltet med Bjørneborg. Hvis man har kaffen eller madpakken med, står der her et bord-bænkesæt med det flotteste kig ned over bølgende bakker og fjord.

”Det er, som om guderne selv har åndet på dette land, har løftet deres vældige hænder over dets bakker og dale og ladet dem i et glimt skue deres sjæl.”

Sådan skrev forfatteren Achton Friis om landskabet ved Salgjerhøj i sit storværk ”De Jyders Land” i 1933, og her snart 90 år senere forstår man hans fascination.

Fortsætter man ad stien ned til vandet, kan man faktisk gå langs stranden til Hanklit – en smuk tur på omkring tre kilometer.

Har man lyst til en længere vandretur langs kysten, er der også rig mulighed for det. Mors er nemlig forsynet med den 150 kilometer lange vandrerute Kystruten, der er markeret med orange skilte med en muslingeskal som logo. Ruten starter og slutter i ø-hovedstaden Nykøbing Mors, men man kan selvfølgelig koble sig på hele vejen rundt.

På det allernordligste Mors, ved Feggesund, passerer Kystruten Fossil- og Molermuseet. Her kan man også gøre en kort afstikker til molerknuden Feggeklit, der i stenalderen lå som en ø i fjorden. Ifølge sagnet var det her, Hamlet dræbte sin onde stedfar, kong Fegge.

Selvom naturen generelt er mindre dramatisk langs kysten på den sydlige del af Mors, venter også her fine naturoplevelser. Det gælder ikke mindst i Legind Bjerge lige ved Sallingsundbroen og det tidligere færgested. Her er et fredet område med varieret natur, og området er meget tilgængeligt med p-pladser, informationstavler og gode vandrestier.

Er man fugleinteresseret, bør man også kraftigt overveje et besøg på Agerø, der er forbundet med den sydvestlige del af Mors via en dæmning. Øens strandenge er fuglereservat, og her kan man fra marts til sidst i maj opleve rastende hjejler og knortegæs i tusindtal. Der er desuden en lille kirke på øen, som har omkring 30 indbyggere.

Hvis turen går til Mors, er det også værd at overveje et besøg på den mindre naboø Fur, der også byder på en flot nordkyst med molerklinter. Hanklit på Mors og Knudeklint på Fur er på kandidatlisten til at blive anerkendt som verdensnaturarv af Unesco, der efter planen udnævner nye steder denne sommer.

Lykkedes det ikke at blive optaget i år, kan vi dog glæde os over, at Danmark allerede har én klint på den prestigefyldte liste – nemlig Stevns Klint i den anden ende af landet, der blev udnævnt til verdensnaturarv i 2014.

Mors er med sine 367 km2 landets syvendestørste ø, og der bor omkring 20.000 mennesker på limfjordsøen, der sammen med lillebitte Agerø udgør Morsø Kommune.

Nykøbing Mors har godt 9000 indbyggere, og det er her man finder blandt andet rådhus, gymnasium og et stort udvalg af forretninger.

Fra København tager det fire timer at køre i bil til Nykøbing Mors, mens man fra Aarhus kan påregne det halve. Der er X Bus til Mors fra Viborg og Skive.

Sallingsund Færgekro ligger smukt ved fjorden og Sallingsundbroen. www.sfkro.dk