Livet går sin gang i Lemvig

I den hyggelige købstad ved Limfjorden kan man tage en byrundtur i et vaskeægte tegneserieunivers og følge i fodsporene på en berømt dansk digter ud i Lemvigs grønne og blå omgivelser

Lemvig_foto1
Den hvidkalkede kirke med det karakteristiske spir udgør et naturligt blikfang i Lemvigs hyggelige og kompakte centrum.
Lemvig_foto1 Den hvidkalkede kirke med det karakteristiske spir udgør et naturligt blikfang i Lemvigs hyggelige og kompakte centrum.

Planetstien i Lemvig er det helt rette sted at gå og nynne lidt for sig selv, mens man nyder de smukke omgivelser og lader blikket vandre ud over fjorden. Og netop her på denne grønne plet i det vestjyske limfjordslandskab kan man meget passende nuppe et vers eller to af en af vores mest elskede og populære sommersange.

Teksten til såvel ”Danmark, nu blunder den lyse nat” og ”Du danske sommer, jeg elsker dig” er nemlig blevet til på disse kanter, hvor digteren Thøger Larsen fandt inspiration til sin lyrik i den bakkede fjordnatur med vige, klinter og næs.

Thøger Larsen var desuden avisredaktør i Lemvig, og foruden digtningen var astronomien hans store passion. Det fornemmer man på Lemvig Museum, hvor man kan se Thøger Larsens arbejdsværelse, der er fyldt med bøger, men også rummer hjemmelavede stjernekort og beregninger over himmellegemernes bevægelser.

Planetstien er derfor også en hyldest til det berømte bysbarn, og den 12 kilometer lange rute er værd at begive sig ud på. Undervejs møder man solsystemets planeter i form af skulpturer i granit og bronze, og placeringerne er udtænkt, så en meters gang svarer til en million kilometer i rummet.

Lemvig_foto2
Planetstien byder på flotte kig over fjordlandskabet, hvor digteren Thøger Larsen i sin tid fandt inspiration. Samtidig kan man genopfriske sin viden om solsystemet undervejs.
Lemvig_foto2
Planetstien byder på flotte kig over fjordlandskabet, hvor digteren Thøger Larsen i sin tid fandt inspiration. Samtidig kan man genopfriske sin viden om solsystemet undervejs.

Før ruten når Gjellerodde, passerer man en mindesten, der er rejst, hvor indkørslen til Thøger Larsens fattige barndomshjem ved Underbjerg lå. Digteren boede senere i livet i en villa i selve Lemvig frem til sin død i 1928, og hans gravminde finder man på Lemvig Kirkegård.

På den første bynære del af planetstien kommer man desuden tæt forbi Museet for Religiøs Kunst, der har fokus på den religiøse dimension i kunsten i det 20. århundrede og i samtidskunsten. Museet tager fat i de grundlæggende eksistentielle temaer som liv og død og tro og tvivl, og her kan man hente inspiration til at reflektere over livets store spørgsmål.

Man kan også nyde udsigten over fjorden fra museets café, der er åben for alle, hvis man blot har brug for at tanke lidt op, inden turen fortsætter ud ad planetstien.

Digteren Thøger Larsen er dog ikke den eneste kunstner, man kan slå følge med i Lemvig. Foruden planetstien byder den hyggelige købstad nemlig også på en 2,7 kilometer lang rute, hvor man følger i fodsporene på tegneren Henning Gantriis.

Tegneren, der døde i 1989, er kendt og elsket for tegneserien ”Livets gang i Lidenlund”, der i en årrække blev bragt i Politiken og stadig bruges i en række regionale dagblade.

Henning Gantriis hentede inspiration til tegneserien i sin barndomsby Lemvig, som han skildrede med et både kærligt og samfundssatirisk blik.

På ruten ”I Gantriis’ fodspor” kommer man forbi en række af de bygninger og kulturmiljøer, som optræder i tegneserien. Det gælder for eksempel havnen, den tidligere politistation, byens lystanlæg og ikke mindst torvet med kirken.

I alt er 17 udvalgte steder forsynet med skilte udformet som tegnerens karakteristiske gadespejl og tegneseriestriber på facaderne.

Det naturlige midtpunkt i Lemvigs hyggelige og kompakte centrum er kirken med det løgformede barokspir. Fra den seværdige kirke er der ikke mange skridt til havnen, der naturligvis også spiller en rolle i såvel byens historie som nutidige liv.

Skulpturstien i Lemvig byder på et stemningsfuldt møde med stenhuggeren og kunstneren Torvald Westergaards værker.
Skulpturstien i Lemvig byder på et stemningsfuldt møde med stenhuggeren og kunstneren Torvald Westergaards værker.

Lemvig har tidligere haft en stor fiskerihavn, men i dag er der kun få kuttere tilbage. Til gengæld er havnen et populært rekreativt areal med legeplads, spisesteder og faciliteter for lystsejlere.

I 2020 er der også kommet en ny attraktion på havnen i form af Klimatorium, der er et forum for klimatilpasningsprojekter og klimaforebyggelse. Et prisvindende byggeri, der har til formål at være mødested for den vigtige debat om livsstil, forebyggelse og tilpasning i forhold til klimaudfordringerne.

Har man tid til at følge endnu en rute i Lemvig, kan det også anbefales at gå en tur på skulpturstien mellem Lemvig Museum og haven ved valgmenighedskirken. Undervejs skal man forcere stationstrappens 182 trin, men bliver til gengæld belønnet med en flot udsigt over by og fjord.

Skulpturstien byder på 54 værker udført af Torvald Westergaard, der var kunstner og stenhugger. Hans skulpturer er hovedsageligt hugget i granit, og en del har religiøse motiver.

Selvom Lemvig byder på fine kunstoplevelser, kan limfjordsbyen naturligvis ikke helt hamle op med et besøg i kulturmetropoler som Rom og Paris. Byer, som de fleste nok for tiden nøjes med at drømme om. Man kan dog også vælge at køre gennem begge på vejen til eller fra Lemvig – de små flækker Rom og Paris ligger nemlig begge i nærheden!

Lemvig har knap 7000 indbyggere og ligger ved Limfjorden i den nordlige del af Vestjylland.

Fra København tager det godt fire timer at køre til Lemvig, mens man fra Aarhus kan nøjes med knap to.

Der kører lokaltog og busser til Lemvig fra forskellige steder i det vestjyske. Tjek rejseplanen.dk.

Inden man begiver sig ud på en tur ad planetstien, er det en god idé at danne sig et overblik. Et oversigtskort findes på nettet på planetstien.dk/folder_planetstien2017.pdf. Ligeledes kan man på Lemvig Museums hjemmeside finde en folder om ruten ”I Gantriis’ fodspor” og en brochure om skulpturstien.

Der er ikke mange fiskekuttere tilbage i Lemvigs havn, men her er masser af lystsejlerliv i sæsonen.