Besøg Axel Munthes vidunderlige villa på Capri

Det var på Capri ... På den italienske ø Capri kan man besøge en herlig villa, der i sin tid blev opført af den svenske læge Axel Munthe. Han var livlæge for flere kendte personer og skrev tillige en af datidens bestsellere

Alene på grund af den fantastiske udsigt over havnen i Anacapri er Munthes villa, Villa San Michele, et besøg værd. – Begge fotos: Jesper Møller.
Alene på grund af den fantastiske udsigt over havnen i Anacapri er Munthes villa, Villa San Michele, et besøg værd. – Begge fotos: Jesper Møller.

Den syditalienske ø Capri har udviklet sig til lidt af en turistmagnet, og i sommermånederne besøges den dagligt af flere tusinde gæster. Det giver trængsel mange steder på øen.

Men heldigvis er der også steder, hvor roen hersker. Et godt eksempel på et sådant fredfyldt helle er Villa San Michele. Den ligger i Anacapri, der er den højestbeliggende af øens to små byer. Den anden by hedder blot Capri, og Anacapri betyder da også ganske passende over Capri.

Ud over at være en lille rolig oase midt i turistmylderet er Villa San Michele særdeles interessant set i skandinavisk perspektiv.

Det var nemlig den svenske læge, psykolog og forfatter Axel Martin Fredrik Munthe, der fik den store hvide villa opført. Byggeriet indledtes i 1887 og stod på i flere år. Derefter tilbragte Munthe størstedelen af sin tid her.

I denne periode besøgte talrige kendte personer Munthe i hans villa. Heriblandt skagensmalerne Marie og P.S. Krøyer, der blev særdeles gode venner med svenskeren, som agerede både læge og sjælesørger for ikke mindst den melankolske Marie Krøyer.

Axel Munthe var en særdeles kosmopolitisk person, der talte flere sprog flydende og studerede i både Sverige og Paris, ligesom han også nåede at have lægeklinik i både Paris og Rom. Sidstnævnte klinik havde han sideløbende med tilværelsen på Capri, hvor han så delte tiden mellem de to steder.

Hans mest berømte patient var den svenske dronning Victoria. Trods sin bopæl i udlandet blev Munthe udnævnt til svensk hoflæge i 1892, og han tog sig specielt af Victoria først da hun var kronprinsesse og siden som dronning.

Den svenske dronning led af en slem bronkitis, og Munthe anbefalede hende derfor at tilbringe vintermånederne på Capri, hvilket hun gjorde i mange år. Dronningen og Munthe udviklede et nært venskab. De to nærede en fælles kærlighed til dyr og musik, og dronningen bistod Munthe med at oprette et fuglereservat på det nærliggende Barbarossa-højdedrag et reservat, der stadig består i dag. Sammen arrangerede Victoria og Munthe også aftenkoncerter på Villa San Michele, hvor dronningen blandt andet spillede klaver.

Trods sine berømte patienter er Axel Munthe dog mere kendt som forfatter end som læge. Hans selvbiografiske bog Historien om San Michele udkom i 1929 og blev oversat til omkring 50 sprog og var efter datidens forhold en verdensomspændende bestseller.

Axel Munthe døde i 1949, og forinden havde han testamenteret Villa San Michele til den svenske stat. Villaen fungerer i dag som museum og bliver drevet af en svensk fond. I Munthes ånd arrangeres der hver fredag aften i juni, juli og august klassiske koncerter på en af terrasserne, ligesom fonden også står for vedligeholdelsen af fuglereservatet.

Fonden har helt bevidst ændret så lidt som muligt på villaens udseende, og når man i dag går rundt i det store hvidmalede hus, er det ikke svært at fornemme Munthes smag og stil. Det gælder ikke mindst hans store kunstsamling, der stadig er intakt og kan nydes i villaen og haven. Munthe var en stor kunstelsker. Han købte, hvad han kunne lide, og hans samling er derfor en skønsom blanding af alverdens stilarter.

Blomster og natur var en anden af Munthes lidenskaber, og det er en fornøjelse at spadsere rundt i villahaven og nyde de mange farverige blomster og øvrige planter. Endelig må man ikke glemme den helt forrygende udsigt fra haven og ned over Napoli-bugten samt store dele af den øvrige ø.

Villa San Michele blev bygget oven på resterne af en gammel romersk villa, der var dedikeret til helgenen San Michele. Munthe valgte at beholde navnet.

Den romerske villa kan meget vel have været opført i tiden omkring år 27, hvor den romerske kejser Tiberius trak sig tilbage til Capri. San Michele er også navnet på en nærliggende kirke i Anacapri, der er kendt for sit gulv. Det er belagt med majolikafliser, der viser Fran-cesco Solimenas fremstilling af Historien om Paradis.

Rundt om hjørnet fra Villa San Michele ligger den såkaldte føniske trappe med sine 777 trin.

Den forbinder Anacapri med Marina Grande, som er Capris anløbshavn.

rejser@k.dk

Kristeligt Dagblad rejste til Capri

med Kulturrejser Europa. Læs nærmere på www.kulturrejser-europa.dk.