Besøg H.C. Andersen i Central Park

Central Park er kongen af alle parker. Den er en kæmpe oase omkranset af sten, stål og asfalt, hvor både krop og sind kan slappe af fra storbyens evindelige larm og så kan man hilse på blandt andre H.C. Andersen

Når træerne blomstrer og solen varmer, er det forår i parken. –
Når træerne blomstrer og solen varmer, er det forår i parken. –. Foto: Poul Nielsen.

Er man først landet i New York og fra en af lufthavnene kommet ind til Manhattan, er der ikke noget at gøre: Man undslipper ikke støjen. Den er på samme tid fascinerende og frygtindgydende, og den kan være nærmest øredøvende.

Med få minutters mellemrum er der døgnet rundt udrykninger med politi, ambulancer eller brandbiler, bilhorn er på overarbejde ved lyskryds og fodgængerfelter, fra ventilationsristene til subwayen stiger den varme luft op fra undergrunden sammen med lyden af toghjulenes insisterende og bankende da-dum-da-dum, da-dum-da-dum, mens togene pisker af sted, og motorstøjen fra de mange tusinde biler, der hele dagen, hele aftenen og hele natten fylder gaderne og bremser og gasser op og bremser og gasser op, levner ikke kroppen og ørerne ro. Det ér sandt New York sover aldrig.

Heldigvis kan man også udendørs finde steder, hvor man kan hvile ørerne og sænke skuldrene.

Spredt ud over Manhattan er der små, grønne åndehuller: Fra Battery Gardens på sydspidsen her kan man se over til Ellis Island til den nyligt genåbnede Frihedsgudinde længere nordpå via West Thames Park, Washington Square Park og Bryant Park, hvor man på dage med godt vejr kan låne både bøger og aviser fra et mobilbibliotek, og op til kongen af alle parker: Central Park.

Med sine 800 meter på den ene led og omkring fire kilometer på den anden er parken stor nok til, at man kan glemme storbystøjen, mens man vandrer mellem klipper, søer, plæner, træer, buske, springvand og en café nu og da.

På få minutter er man i en helt anden verden, og mens byens puls uden om parken fortsat banker heftigt, kan man gøre som newyorkerne på solskinsdagene: sætte sig på en bænk, lægge sig i græsset eller på klipperne, lukke øjnene og falde helt til ro. Det eneste, der minder en om, at man er i storbyen, er skyskraberne, der omgiver parken.

Det første forslag om at skabe en park kom i 1844 fra redaktøren på Evening Post, William Cullen Bryant. Sammen med landskabsgartneren Andrew Jackson Downing fik han presset det daværende bystyre til at sætte et område af til en offentlig park, før jorden blev opslugt af den da hastigt voksende by.

I 1873 var parken officielt færdig, men der gik ikke mange år, før dårlig vedligeholdelse fik den til at forfalde. Siden da har parken oplevet mange op- og nedture, og man skulle frem til omkring 1980, før man fandt den formel, der holder Central Park flot og indbydende i dag: Man satser på arbejde fra mange frivillige, og man satser på både store og små økonomiske bidrag.

Til sidstnævnte hører, at man kan få et skilt sat på en bænk, hvor man mindes slægtninge, eller et par nævner, at det var her, man mødte hinanden for 25 år siden.

Der findes flere søer i Central Park nogle mindre, andre så store, at man kan leje robåde og sejle rundt, men den største er Jacqueline Kennedy Onassis Reservoir, der ligger omtrent midt i parken. Det var i 1994, at reservoiret blev opkaldt efter enken efter afdøde præsident John F. Kennedy, og søen dækker næsten en ottendedel af parken. Her kan man ikke sejle, tværtimod er søen hegnet ind, men stien rundt om er et meget søgt mål for motionsløbere så meget, at man kun må løbe den ene vej rundt. Det siges, at Bill Clinton er blandt de mange, der slider løbeskoene rundt om søen.

Da søen blev en del af Central Park i 1862, skulle den forsyne New York med rent drikkevand. I dag er det ikke længere nødvendigt, og den forsyner nu blot parkens andre små søer med vand.

Set med danske øjne har Central Park en interessant attraktion. En bronzestatue af H.C. Andersen, hvor han sidder og læser op af Den grimme ælling, har fået sin plads i parkens østside nær Conservatory Water.

Statuen, der er skabt af Georg John Lober, har stået der siden 1956. Den er sponseret af Danish American Womens Association, hvis stifter, Alma Dahlerup (1874-1969), fik rejst pengene ved blandt andet at lave en indsamling blandt skolebørn i Danmark og USA.

Om sommeren er der ved foden af statuen oplæsning af H.C. Andersens eventyr og børn er velkomne til at sætte sig på Andersens knæ, hvis de vil. Herfra kan de se begyndelsen af Den grimme ælling i den bog, eventyrforfatteren sidder med. Ser man nøjere efter, kan man se, at der har siddet mange børn på det ene knæ, der er ganske blankslidt.

For den almindelige turist er det gode ved Central Park, at man aldrig bliver færdig med den. På grund af dens størrelse er der altid hjørner, plæner, broer, bygninger, klipper eller søer at udforske, og dertil kommer, at hver årstid gør parken til noget nyt.

Om foråret er det de første spæde, grønne skud og måske de blomstrende kirsebærtræer, om sommeren de store plæner, hvis ikke varmen bager for meget gør den det, er der masser af skygge under de mange træer. I sommerhalvåret kan man desuden leje cykler og på den måde udforske parken via cykelruter til formålet, eller man kan køle sig af på The Lake med en tur i en robåd.

Om efteråret er parken i en periode et rent farveorgie i blade, der skifter sommerens grønne ud med alle nuancer i rødt og gult og om vinteren, hvor parken ofte er dækket af sne, er det muligt at løbe på ski, ligesom der også er en skøjtebane. Og så kan man få en uventet oplevelse: Da fruen og jeg i april i år var i Central Park, sad vi en dejlig solskinsdag ved Bethesda Foun-tain og hørte en kvindelig harpespiller levere en meget velspillet udgave af Händels Koncert for harpe og orkester. Lige med et var New Yorks støj endnu længere væk.

Spanieren Joaquim Rodriguez fra Katusha-holdet blev sejrherren på onsdagens 5. etape af cykelløbet Vuelta a España. (Foto: JOSE JORDAN/SCANPIX DANMARK 2011)
Spanieren Joaquim Rodriguez fra Katusha-holdet blev sejrherren på onsdagens 5. etape af cykelløbet Vuelta a España. (Foto: JOSE JORDAN/SCANPIX DANMARK 2011) Foto: Poul Nielsen.
ARKIVFOTO 2011 af tidligere præsident i USA, Bill Clinton-- USA ´s tidligere præsident Bill Clinton besøger den 2. november København som taler på en konference, som Realdania afholder om filantropiske fonde og foreningers rolle i samfundet.  (Foto: SAUL
ARKIVFOTO 2011 af tidligere præsident i USA, Bill Clinton-- USA ´s tidligere præsident Bill Clinton besøger den 2. november København som taler på en konference, som Realdania afholder om filantropiske fonde og foreningers rolle i samfundet. (Foto: SAUL Foto: Poul Nielsen
Finansminister Claus Hjort Frederiksen fremlægger Finansloven på et pressemøde i Eigtved Pakhus onsdag den 24. august. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2011).
Finansminister Claus Hjort Frederiksen fremlægger Finansloven på et pressemøde i Eigtved Pakhus onsdag den 24. august. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2011). Foto: Poul Nielsen.