Nordsjællandske Gilleleje har gennem tiderne tiltrukket mange forskellige gæster - herunder Kierkegaard

Filosoffen Søren Kierkegaard, der skrev, at her havde han set ”verdens fremkomst”, fandt blandt andet sin inspiration i Gilleleje

Udsigten fra Gilbjerg Hoved er betagende, og man kan sidde i en naturskabt stol og nyde synet. – Alle
Udsigten fra Gilbjerg Hoved er betagende, og man kan sidde i en naturskabt stol og nyde synet. – Alle. Foto: Jens Henrik Nybo.

Når man kigger i litteraturen og rejsebeskrivelserne om den sjællandske nordkyst med Gilleleje og dens omegn, er eksemplerne på lovprisning legio.

Danmarks store tænker, Søren Kierkegaard, var en stor fan af lokaliteten, for her fandt han inspiration til sine tanker på sine lange gåture. Han priste det kønne, kuperede landskab med kig ud over Kattegat. For ham var egnen en katalysator for hans dybe grublerier over livets uudgrundelige spørgsmål. I sommeren 1835 var han på rekreation i otte uger i Gilleleje, og her opholdt han sig hyppigt ved sit elskede Gilbjerg Hoved, der er Sjællands nordligste og et af nordkystens højeste punkter. Det er en skovløs klint med en højde på 33 meter over Kattegat, og i det fjerne ses svenske Kullens høje ås tydeligt.

I dag er det muligt at gå i Søren Kierkegaards fodspor på en 12 kilometer lang vandrerute. Undervejs på ruten møder man poster med 12 citater af Kierkegaard og gode spørgsmål, som inviterer til refleksion og samtale hos vandrerne. En udmærket app, ”Useeum”, kan i øvrigt downloades til en smartphone. Her klikker man efterfølgende på ”Kierkegaard by Nature” og har dermed en praktisk guide.

På stien ved Gilbjerg Hoved er der rejst en Søren Kierkegaard-mindesten, hvorpå et af hans dybsindige citater er indgraveret: ”Hvad er sandhed andet end en leven for en idé.” Filosoffens begejstring for lokaliteten støder man på flere steder, blandt andet skrev han, ”… at Gilbjerget bestandig vil være et af mine yndlingssteder… her har jeg seet, saa at sige, Verdens fremkomst.”

Et par hundrede meter længere mod vest står en anden sten. Det er Gilbjerg Hoved-stenen, som naturen har formet som en bænk med ryglæn, og herfra er udsigten lige så imponerende med Hesselø mod nordvest og Kullen mod nordøst. Stenen blev fundet på stranden for mere end hundrede år siden og blev slæbt med heste op til sin nuværende plads. Det er også nær ved Gilleleje, mod øst, at de to fyrtårne, Nakkehoved Fyr og Østre Fyr, står tæt ved hinanden. Her har siden 2005 været Fyrhistorisk Museum.

Nakkehoved Fyr er et ikon på den sjællandske nordkyst. Siden 2005 har fyrtårnet fungeret som Fyrhistorisk Museum.
Nakkehoved Fyr er et ikon på den sjællandske nordkyst. Siden 2005 har fyrtårnet fungeret som Fyrhistorisk Museum. Foto: Jens Henrik Nybo

Ikke kun Kierkegaard og det finere borgerskab faldt for Gilleleje og Gilbjerg Hoved. Da Dansk Folkeferie i 1935 begyndte at tilbyde ferieophold til arbejderbefolkningen, var Gilbjerg et af de steder, man først fik øje på. Feriebyen med dens 46 ”minimumsferiehuse” stod færdig i 1941, Hver hytte målte 5,20 gange 3,50 meter og bestod af en opholdsstue med to ”reolsenge”, der kunne slås ned, soverum med to køjer og et lille køkken. Uden for hytten var der en lille åben veranda, hvor man kunne sidde og nyde udsigten.

Gammel dame

Gilleleje blev grundlagt for mere end 500 år siden af sildefiskere. Fremme i 1880’erne fandt Danmarks største sommerhusudstykning sted i området omkring Hornbæk og Gilleleje, og det første badehotel i Gilleleje var Gilleleje Badehotel, der stadig eksisterer i bedste velgående, og som åbnede som pensionat i 1895. Den nuværende treetagers hvide bygning med svalegange i træ er dog fra 1908.

Siden den store sommerhusudstykning har strandene i og omkring Gilleleje hørt til de mest populære i hele landet. Et forhold, som naturligvis også skyldes den relative nærhed til København.

Umiddelbart bag havnen begynder det gamle Gilleleje med kønne, stråtækte fiskerhuse, som ligger uhyre tæt, kun adskilt af nuttede små haver og stengærder. Byens ældste hus fra 1700-tallet er fredet og ligger på adressen Østergade 78. De fleste af fiskerhusene er hvidkalkede og med stråtag, flere med træbeklædte gavltrekanter. Fiskerhusene er dog også blandet med større og nyere grundmurede skipperhuse, og især langs Østergade og Gilleleje Hovedgade også med ”stationsbyhuse”, heraf flere med tårne og spir.

Det store anker er Gillelejes vartegn og vidner om byens maritime historie.
Det store anker er Gillelejes vartegn og vidner om byens maritime historie. Foto: Jens Henrik Nybo.

Gilleleje Kirke er fra 1538 og blev bygget som et langhus, oprindeligt i bindingsværk bestående af gammelt skibstømmer. I 1700-tallet fjernedes bindingsværket, og væggene blev grundmuret. Under Anden Verdenskrig skjultes mange jødiske flygtninge på kirkeloftet, mens de ventede på at blive sejlet over Øresund til Sverige af fiskere. En skæbnedag var imidlertid i oktober 1943, da omkring 80 jøder blev taget til fange af nazisterne og blev sendt til koncentrationslejren Theresienstadt. Denne tragiske dag kan man høre om hver sommer på kirkeloftet.

Gribskovbanen har siden 1880 betjent Gilleleje, og byens stationsbygning er værd at nyde. Den nydelige bygning fra 1918 er tegnet af Heinrich Wenck, der var DSB’s chefarkitekt i årene 1894 til 1921 og stod bag talrige danske stationsbygninger i sin lange virketid. Gilleleje Station er opført med valmet tag og en renæssanceinspireret frontispice.

Travlhed på havnen

Gilleleje er ud over at være en populær ferie- og badeby også en driftig by med en travl fiskerihavn, faktisk den største på Sjælland. Det får man hurtigt bekræftet, når man går rundt i det hyggelige havnemiljø med utallige større og mindre fiskerfartøjer fra trawlere til kuttere, som fylder godt op i havnebassinet. Hyppigt ses friske fisk landet fra kutterne, fiskerne ordner deres net, og der høres bank på bådene, som ligger på skibsværftets bedding, når der skal males eller bankes rust. Stemningen forstærkes af duften af tjære.

Gilleleje havn er Sjællands største fiskerihavn, men er samtidig også en populær lystbådehavn.
Gilleleje havn er Sjællands største fiskerihavn, men er samtidig også en populær lystbådehavn. Foto: Jens Henrik Nybo

Et besøg i museet Skibshallerne kan anbefales, for her går man på opdagelse mellem gamle fiskerbåde, og får fortællingen om fiskernes liv gennem 500 år. Det er også muligt at besøge Det Gamle Hus, en typisk fiskerbolig, som den så ud i anden halvdel af 1800-tallet, mens man på adressen Østergade 20 stifter bekendtskab med ferielivet i 1950’erne og 1960’erne.

Kulturhavn Gilleleje er en spændende moderne arkitektonisk perle, man hurtigt værdsætter, når man betragter den stilfulde bygning. Indenfor forplanter sig en mættet atmosfære, takket være spillet mellem tungt og let, lyst og mørkt i valget af materialer. Her afvikles musik i flere genrer, debatter, kunstudstillinger, film og bøger – og så serveres her god italiensk mad.