Nordsjællandske Gilleleje har gennem tiderne tiltrukket mange forskellige gæster - herunder Kierkegaard

Filosoffen Søren Kierkegaard, der skrev, at her havde han set ”verdens fremkomst”, fandt blandt andet sin inspiration i Gilleleje

Udsigten fra Gilbjerg Hoved er betagende, og man kan sidde i en naturskabt stol og nyde synet. – Alle
Udsigten fra Gilbjerg Hoved er betagende, og man kan sidde i en naturskabt stol og nyde synet. – Alle. Foto: Jens Henrik Nybo.

Når man kigger i litteraturen og rejsebeskrivelserne om den sjællandske nordkyst med Gilleleje og dens omegn, er eksemplerne på lovprisning legio.

Danmarks store tænker, Søren Kierkegaard, var en stor fan af lokaliteten, for her fandt han inspiration til sine tanker på sine lange gåture. Han priste det kønne, kuperede landskab med kig ud over Kattegat. For ham var egnen en katalysator for hans dybe grublerier over livets uudgrundelige spørgsmål. I sommeren 1835 var han på rekreation i otte uger i Gilleleje, og her opholdt han sig hyppigt ved sit elskede Gilbjerg Hoved, der er Sjællands nordligste og et af nordkystens højeste punkter. Det er en skovløs klint med en højde på 33 meter over Kattegat, og i det fjerne ses svenske Kullens høje ås tydeligt.