Oplev jubelåret i Santiago

Kristeligt Dagblad og Granada Kulturrejser inviterer læserne med til jubelåret i Santiago de Compostela i Nordspanien -- en unik mulighed, der ikke kommer igen før 2021

Deltagerne på læserrejsen vil blandt andet kunne opleve klosteret i Carrión de los Condes. --
Deltagerne på læserrejsen vil blandt andet kunne opleve klosteret i Carrión de los Condes. --. Foto: Den spanske stats turistbureau.

Karl den Store havde en drøm – en drøm, der fortalte ham, at de kristnes antal skulle blive lige så stort som Mælkevejens stjerner.

Karl skulle samle de kristne, slå maurerne ud af Spanien og samtidig holde pilgrimsvejen til Santiago de Compostela åben for de troende.

Denne historie samt historien om fundet af apostlen Jacobs kiste ude i det nordvestlige hjørne af Spanien, tæt ved Verdens Ende (Finisterra), var vigtige faktorer i de kristnes generobring af Spanien.

Pilgrimsruten åbnede muligheden for, at Europas middelaldermennesker kunne mødes og udveksle historier, kultur og varer. I vor tid har pilgrimsruten fået en fornyet betydning, og mange mennesker med forskellige motiver vælger at begive sig mod Santiago de Compostela.

I år er et helt særligt år i Santiago.

Sct. Jacobs dag den 25. juli falder nemlig på en søndag, og hele året er derfor jubelår, og der vil være særlige markeringer i byen og undervejs på pilgrimsruten.

Denne læserrejse lægger vægt på pilgrimsrutens kulturhistorie med besøg på nogle af områdets vigtigste klostre, kirker og lokaliteter. Men der bliver også mulighed for at vandre flere af rejsens dage og få et personligt indtryk af egnens varierede landskaber. Alternativt til vandringen tilbydes kulturbesøg.

Udgangspunktet for rejsen bliver den nordspanske by Bilbao.

Her aflægges et besøg i det fantastiske Guggenheim Museum, før rejsen går ind i landet til pilgrimsruten. Herefter følges denne rute hele vejen til Santiago, og vi tør godt love store og meget varierede oplevelser undervejs.

Vi skal naturligvis besøge de imponerende katedraler og klostre i Burgos, León, Samos og Santiago. Men vi skal også opleve mere ydmyge kirker som den lave stenkirke i bjergbyen O'Cebreiro med Den Galiciske Gral, og vi skal høre den intense aftensang hos munkene i Silos.

Fra kirkerne går rejsen ud på ruten til blandt andet Jernkorset i bjergene og Villacazar med tempelridderne. Overalt vil vi suge til os af pilgrimsrutens særlige stemning, de mange kulturminder og historier, landskaberne, den lokale mad og vin.

Vel mødt på rejsen til Santiago!

bagsiden@kristeligt-dagblad.dk

Udsigten ved Finisterra, også kaldet Verdens Ende, som deltagerne på læserrejsen besøger på sidstedagen. --
Udsigten ved Finisterra, også kaldet Verdens Ende, som deltagerne på læserrejsen besøger på sidstedagen. -- Foto: Henrik Kidmose.