På højskole i Andalusien

Tag med Kristeligt Dagblad og Granada Kulturrejser på højskole i Andalusien i det sydlige Spanien fra den 22. til den 29. oktober 2011

Olivengården ligger smukt og afsondret i Andalusien i det sydlige Spanien.ERA
Olivengården ligger smukt og afsondret i Andalusien i det sydlige Spanien.ERA . Foto: Niels Ole Nielsen.

Der ligger en gård i det sydlige Spanien. En gammel olivengård omgivet af syv mindre huse. Gården ligger lidt oppe i Sierra Nevada-bjergene, kun otte kilometer fra Granada.

I dag er stedet nænsomt istandsat og holdt i den klassiske andalusiske stil. Det meste af året bruges gården til at fejre bryllupper og andre familiebegivenheder. Her er et godt køkken, frisk luft og smuk udsigt til byen og bjergene.

En uge i april omdanner vi imidlertid stedet til en højskole. Den store hovedbygning kan bruges til både morgensang og foredrag. Der er gode rammer for vandreture og hyggeligt samvær. Og så ligger der mange interessante steder tæt på. Derfor tager vi hver dag på udflugt.

Dagen indledes typisk med morgensang og grundig introduktion til dagens udflugtsmål. Derefter begiver vi os af sted med bus. Vi skal naturligvis besøge det fantastiske Alhambra og få indblik i den stærke arabiske indflydelse i området. Der er udflugt til den store moské i Cordoba, som også er et imponerende monument fra den arabiske fortid. Derudover skal selve byen Granada udforskes på byvandring, hvor både de historiske og aktuelle forhold i byen bliver belyst.

Vi ønsker ikke kun at fordybe os i fortiden, men vil også beskæftige os med det moderne Spaniens kulturelle og politiske udfordringer.

En meget vigtig kulturpersonlighed fra området er forfatteren Federico García Lorca (1898-1936). Denne fantastiske digter og dramatiker er født lidt uden for Granada. Vi skal besøge lokaliteter med relation til digteren og beskæftige os med hans digtning, som giver en helt særlig indgang til den andalusiske sjæl.

Det skal ikke forsømmes at nævne naturen omkring olivengården og på egnen. I april måned står det andalusiske forår i fuldt flor. Vi skal naturligvis opleve dette på udflugter til bjergene, hvor vi også får lejlighed til at smage på egnens specialiteter: skinke, vin, ost og oliven.

Min kone Pia og jeg har gennem 15 år levet tæt på den danske højskole. Tilmed har vi en periode boet i Granada, som er vores foretrukne by i Spanien. Derfor glæder vi os meget til at kunne byde velkommen til højskolen i Granada.

bagsiden@k.dk

Den gamle olivengård er holdt i klassisk andalusisk stil og kan bruges til såvel morgensang og foredrag som fejring af bryllupper og andre begivenheder.
Den gamle olivengård er holdt i klassisk andalusisk stil og kan bruges til såvel morgensang og foredrag som fejring af bryllupper og andre begivenheder. Foto: Granada Kulturrejser.