På hundeslæde i Nordnorge

Der er enestående aktiviteter til lands og ubeskriveligt flotte udsigter til vands undervejs på det, som ikke uden grund bliver kaldt verdens smukkeste sørejse

Fra kahytterne på M/S Polarlys er der frit udsyn til både fjorde og fjelde langs ruten. –
Fra kahytterne på M/S Polarlys er der frit udsyn til både fjorde og fjelde langs ruten. – Foto: Leif Kiil Sørensen.

Pludselig stopper hundenes hylen og gøen, og de drøner derudad, mens de trækker slæden, de to passagerer og slædeføreren af sted ud i det eventyragtige, arktiske landskab, hvor både fjeld og fjord bliver malet lyserødt af den sidste eftermiddagssol.

Vi er ude at køre hundeslæde lidt nord for Tromsø i det nordligste Norge, mere end 400 kilometer nord for polarcirklen. Det har kildret i maven flere timer, før slæden sætter i gang, for dette her er et af højdepunkterne på turen for vi passagerer, som har valgt at sejle nogle dage med krydstogtskibet M/S Polarlys ad det, som rederiet selv kalder Hurtigruten Verdens smukkeste sørejse langs Norges vestkyst fra Bergen i syd rundt om Nordkapp til Kirkenes tæt på den russiske grænse i nord.

Som passager er man parat til at give rederiet ret i reklamesloganet, når man om morgenen kan trække gardinet til side i kahytten og se lige ud på et fantastisk flot fjeld kun få hundrede meter fra vinduet.

Straks må man op på dækket, hvor man nærmest bliver væltet omkuld af synsindtrykket, når det går op for en, at der også er fjelde lige så tæt på skibets anden side, og lige så langt øjet rækker både fremad og tilbage i fjorden. Naturen kan også nydes fra panoramasalonen på M/S Polarlys, hvor der er udsigt 180 grader rundt.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hurtigrutens skibe langs vestkysten fungerer dels som færgesejlads fra by til by for de lokale og som krydstogtskibe for turister.

Hele turen fra Bergen til Kirkenes og hjem igen tager 12 dage. I modsætning til tidligere kan man som turist nu nøjes med mindre end hele pakken og i stedet vælge forskellige etaper af den lange sejlads. På hver af disse etaper tilbyder man så forskellige aktiviteter som for eksempel spækhuggersafari, fiskeri langs Finnmarkens kyst eller hundeslædekørsel. Etapen, som inkluderer hundeslædekørsel, går fra Trondheim til Tromsø og varer tre dage. Turen med hundeslæden ligger til sidst, og mens man sidder her i slæden og suser gennem sneen, er man klar over, at det var værd at vente på.

Hundeslædeturen foregår på Tromsø Villmarkssenter, hvor man efter ankomsten i bus kan skifte til dragter og støvler, som passer til de strabadser, der ligger foran. Centret råder over flere hundrede slædehunde, og dem, som skal af sted med os i dag, er allerede spændt for slæderne. De øvrige hunde står ved deres hundehuse og er både synligt og hørligt irritable. De skal nemlig ikke på tur lige nu, og den frustration holder de bestemt ikke for sig selv.

Dagens udvalgte hunde har fået seletøjet på og står og laver deres karakteristiske blanding af gøen og hylen. De er tændte. Efter at vi er kommet i vores flyverdragt i voksenstørrelse og gode, varme støvler, går vi over til hundene og hilser på dem og vores slædeførere. To og to bliver vi fordelt i de næsten 20 slæder, som hver har 12-14 hunde foran sig. Efterhånden, som vi alle finder på plads i slæderne, stiger hundenes hylen og gøen i styrke, men så er det, at det hele pludselig stopper, og slæderne sætter i gang.

Og så er der stille.

Nu høres kun medernes træk gennem sneen og hundenes pusten, som bliver kraftigere og kraftigere, jo længere tid vi har kørt. Hundene hygger sig med at trække os af sted, siger vores slædefører og forklarer, at disse sibiriske hunde ikke ved noget bedre end at knokle af sted.

Pludselig er der nogle problemer med de forreste slæder, hvor hundene lige skal ind på deres rigtige pladser igen, og hele rækken af hundeslæder stopper. Straks begynder hundene på vores slæde at rulle sig lystigt i sneen. Som om det ikke er koldt nok i forvejen, kommer man uvægerligt til at tænke, men slædeføreren fortæller, at hundene faktisk ruller sig for at blive afkølet! Deres helt særlige, dobbelte pels betyder, at de har meget svært ved at komme af med varmen. Og når man ser nærmere efter, sidder der faktisk stadig isklumper på pelsen fra dengang hundene lå i sneen, inden vi startede. Isen kan simpelthen ikke smelte, selvom hundene nu har det så varmt inde under de to lag pels.

Så er problemerne klaret, og vi suser igen af sted gennem det fantastiske bjerglandskab, hvor kun enkelte buske og forkrøblede træer kan klare sig.

Turen varer desværre kun en halv times tid, og det er faktisk for lidt, når man nu endelig er kommet så langt mod nord og har det så skønt. Men det er en himmelsk halv time, og bagefter kan man få varmen med kaffe fra det åbne ildsted og hjemmebagt kage inde i et stort samertelt.

Undervejs fra Trondheim til Tromsø sejler M/S Polarlys forbi øgruppen Lofoten, og ud over de helt ubeskriveligt flotte naturoplevelser undervejs rummer denne etape også mulighed for besøg i en seværdighed fra vikingetiden, nemlig høvdingegården i Borg på Lofoten. Den imponerende gård er 83 meter lang og ni meter høj og er den største vikingebygning, som er fundet i Europa.

Tidligere på sejladsen er der også mulighed for at besøge Norsk Luftfartsmuseum i Bodø, hvor man blandt andet kan se en udgave af det legendariske spionfly U2, som spillede en stor rolle under den kolde krig.

Og når skibet passerer polarcirklen kan de mest friske af passagererne bliver polardøbt ved en udendørs ceremoni, som består i at få hældt et par håndfulde is ned ad ryggen og derefter få serveret en snaps at varme sig på. Det sidste kan også være nødvendigt, når ceremonien som på denne tur foregår i blæst, bølgegang og forrygende snevejr.

Det er selvfølgelig også muligt undervejs blot at blive om bord på det gode skib M/S Polarlys og nyde de forskellige saloner og restauranter eller slappe af i kahytterne, hvoraf nogle, hvis ens økonomi er til det, kan sammenlignes med luksuriøse hotelværelser.

kiil@kristeligt-dagblad.dk