På tur med van Gogh

En rejse i Provence er ikke kun en fysisk rejse i historie, vidunderlige olivenlunde og smukke, små, bjergklatrende byer. Det er også en rejse ind i en psykisk forståelse af maleren Vincent van Goghs mentale univers, som han til fulde udfoldede, mens han var i Provence

Fra Cathedral d’Images i Les Baux-de-Provence: Lysbilledshow med van Goghs værker. Udstillingen kan ses til den 4. januar 2009.
Fra Cathedral d’Images i Les Baux-de-Provence: Lysbilledshow med van Goghs værker. Udstillingen kan ses til den 4. januar 2009.

Maleren Vincent van Gogh, som døde kun 37 år gammel, mentalt forpint og for egen hånd, var i virkeligheden født i Holland. Men det var i Provences skønne natur og bondekultur, at han fandt sit sande udtryk i kunsten og her malede sine allerbedste malerier. I alt godt 200 værker i byens Arles og senere under et ophold på et sindssygehospital i byen Saint-Remy-de-Provence yderligere godt 150 malerier (foruden et væld af tegninger) det hele på blot lidt mere end to år.

En af de store turistattraktioner i i Provence er derfor naturligvis at gå i van Goghs fodspor. Inden for et ret lille geografisk område er det muligt at se de steder, han boede, og de motiver, han malede, og sammenligne malerierne med udsigterne og stederne af i dag. De fleste af dem er her endnu og ser ud akkurat som dengang.

2008 har været et van Gogh-år i Provence ud over det sædvanlige. Ikke i nogen særlig anledning, men er man vild med både Provences skønne natur, livsstil og især van Gogh, bør man skynde sig til havnebyen Marseille.

Her kan turister indtil den 4. januar 2009 se en banebrydende udstilling om van Gogh og den provencalske maler Monticelli, som van Gogh var en stor beundrer af, men desværre aldrig nåede at møde.

Monticelli mestrede på fantastisk vis, ved brug af helt andre farver og en helt anden teknik end datidens malere, at indfange og genskabe det særlige lys, som kendetegner landskabet i Provence. Og det var disse farver, primært brugen af de gule og orange nuancer samt brugen af komplementærfarver som rød og grøn, som var med til at åbne van Goghs øjne for et helt nyt kunstnerisk udtryk. Og som i virkeligheden førte den unge, både dybt troende og dybt tvivlende maler til Provence.

På udstillingen hænger van Goghs og Monticellis malerier side om side, så publikum kan se ligheder og forskelle mellem de to, og hvordan Monticellis værker får van Gogh til at ændre stil.

Fra i Paris at have malet mørke, dystre billeder eksploderer van Gogh under sit ophold i Provence i farver. Portrætbaggrunde går fra sort til klar middelhavsblå, marker i landskabsmalerier fremstår fortættet i solgyldne farver, og selve stilen ændrer sig fra det fine, sirlige penselstrøg til en teknik med tykke lag på lag.

95 kilometer nord for Marseille ligger byen Arles, hvortil van Gogh flyttede i 1888. Sammen med maleren Paul Gauguin boede han i det gule hus uden for Arles gamle bymur, og her frekventerede de to venner ofte den berømte natcafé på Place du Forum.

Natcaféen er i dag sat i stand og står ganske som på van Goghs tid og er et af ialt 10 fodspor i byen, som turister kan se. En farvet streg i fortorvet leder på den rette vej, og ved hvert fodspor står malerier af van Gogh i reproduktion. Arles er også stedet, hvor Fondation van Gogh ligger et intet mindre end fantastisk kunstmuseum, hvortil nulevende, berømte kunstnere fra hele verden har doneret gratis værker skabt i van Goghs ånd. Francis Bacon, David Hockney, Robert Combas, Antonio Saura, Fernando Botera og Roy Lichtenstein er blot nogle af bidragyderne.

At van Gogh var en sart sjæl, hersker der ikke tvivl om. Diskussioner er der derimod ofte om, hvad det var, der egentlig førte van Gogh til Provence. Nogle mener egnens specielle lys, andre mener, at lyset var noget, som van Gogh selv skabte i sit indre under sit ophold i Provence. Som et udtryk for religiøsitet, Guds lys i hans til tider ellers så ofte formørkede og deprimerede sind.

De fleste udlægninger af, hvad van Gogh egentlig malede og ville med sin kunst, er tolket ud fra de utallige breve, han skrev til broderen Theo, og det faktum, at van Gogh ikke interesserede sig for at male monumenter eller ting. Det, som optog ham, var mennesker og natur og samspillet dem imellem, og et af hans foretrukne motiver var næsten næstekærligt at skildre især de fattiges ofte hårde og udsatte liv.

Det var også i byen Arles, at van Gogh i et anfald af sindssyge skar sin øreflip af og bagefter flyttede til den pittoreske by Saint-Remy-de-Provence, hvor han blev indlagt på klostret Saint Paul de Mausole.

Her på klostrets afdeling for mentalt syge malede van Gogh nogle af sine allerbedste billeder, og på klostret kan man i dag se, hvordan hans værelse så ud, ligesom man på en særlig rute kan se de smukke omgivelser og udsigter, som han malede under sit et år lange ophold i byen.

Klostrets hospitalsafdeling har stadig mentalt syge patienter indlagt, og at male bruges stadig som terapi for dem. Derfor kan man også her se en lille udstilling af nuværende patienters værker og købe nogle af dem. I centrum af byen kan man besøge den permanente van Gogh-udstilling på Musée Estrine, som hvert år skifter tema. I år er temaet van Goghs portrætter, i 2009 er det hans landskaber. Hver udstilling ledsages af en fremragende film.

Kun få kilometer fra Saint-Remy-de-Provence ligger den lille by Les Baux-de-Provence på en bjergtop omgivet af et fantastisk fæstningsværk.

Udsigten herfra er betagende, og lige i nærheden ligger billedpaladset Cathedral dImages, som indtil den 4. januar 2009 viser et fantastisk show tilegnet van Gogh.

I et gammelt kalkbrud vises på både gulv, lofter og de 30 meter høje, hvide kalkstensvægge et lysbilledshow, som fuldstændig omslutter beskueren, der ledsaget af fantastisk musik kan vandre rundt i et næsten tredimentionalt oplevet lysbilledshow.

Showet varer en halv time og er en flot afslutning på en rejse i van Goghs fodspor.

rejser@kristeligt-dagblad.dk

Van Goghs værelse i klostret i Saint-Remy-de-Provence.
Van Goghs værelse i klostret i Saint-Remy-de-Provence.
Klostret i Saint-Remy-de-Provence, hvor Vincent van Gogh var indlagt.
Klostret i Saint-Remy-de-Provence, hvor Vincent van Gogh var indlagt.