Besøg Gaudís Barcelona

Arkitekten Antoni Gaudí har sat sit præg på bybilledet i Barcelona med sin personlige stil, og i centrum af det hele står verdens snart højeste kirke, Sagrada Familia

Mange veje fører til La Sagrada Familia, og man skulle tro, at basilikaen i sig selv kan agere vejviser for gående turister. Kommer man fra det gotiske kvarter, der er centrum i Barcelonas gamle bydel beliggende ned til havnefronten, står bygninger og træer på begge sider langs Carrer de Sardenya og skærmer for udsynet. Det er først, når man træder ind på Carrer de Mallorca, at den storslåede kirke kommer til syne.

Sagrada Familias første sten blev lagt for 137 år siden, i marts 1882. Barcelonas mest populære turistattraktion er ikke blevet mindre populær af, at den i dag stadig er under opbygning. Bag værket står arkitekten Antoni Gaudí, der døde som 73-årig i 1926 efter at være blevet påkørt af en sporvogn. Han blev begravet i krypten under Sagrada Familia efter at have helliget de sidste mange år af sit liv til projektet. Selv nåede han kun at se opførelsen af kirkens ene af i alt tre facader, Nativity-facaden, der stod helt færdig i 1930 og i dag er på Unescos verdensarvsliste.

Gaudí vidste, at projektet var for ambitiøst til, at han nogensinde ville kunne se det færdige resultat, men han lavede alligevel udførlige modeller over hele projektet. Han ønskede, at kirken skulle være en kæmpe bibel lavet af sten, og de tre facader skulle repræsentere tre perioder af Jesus’ liv: Nativity-facaden repræsenterer hans fødsel, Passion-facaden, som blev færdiggjort i 2018, repræsenterer Jesu lidelser under korsfæstelsen og Glory-facaden, som endnu ikke er færdiggjort, og som bliver den største facade, er til ære for Jesus og viser vejen til Gud.

I årevis har kirkens popularitet betydet, at turister dannede timelang kødannelse rundt om bygningen for at komme indenfor. Men i dag bestiller folk tid hjemmefra, og det har nærmest elimineret køen. Ved kirken får man udleveret en lydguide, der fortæller detaljeret om projektet. Kirken er et ”universelt tempel for alle”, lyder det, med det kristne budskab i centrum.

De ledende arkitekter efter Gaudí har så vidt muligt været tro mod hans tanker. De bærende søjler inde i kirken smelter sammen i loftet langt over de besøgendes hoveder som en skov, der holder historien om Jesus oppe. Kronen på værket vil til slut blive det 172,5 meter høje tårn med et kors på toppen, og det vil gøre kirken til den højeste religiøse bygning i verden.

Sagrada Familia bliver ofte betegnet som Gaudís mesterværk, men man kan finde arkitektens meget unikke stil i hele byen.

I enhver souvenirbutik vil man blive mødt af farverige mosaikdyr ikke ulig mønstrene i Park Güell, der også er designet af Gaudí på bestilling af forretningsmanden og vennen Eusebi Güell. Gaudí boede selv i parken i adskillige år, og året efter hans død blev parken åbnet for besøgende. For at komme herhen kan man tage bus 24 fra Plaza Catalunya og blive sat af ikke langt fra parken. Metroens linje L3 kan også benyttes, men så skal man være beredt på at gå resten af vejen op ad stejle bakker.

Park Güell minder mest af alt om scener fra et eventyr. Parkens kendetegn er de organisk buede bænke med mosaikmønstre, hvælvede lofter i sten, farvestrålende bygninger og en storslået trappe med en salamander af mosaik i centrum. Står man ved siden af denne, har man udsigt direkte ind i en skolegård, og selve skolen var tidligere hjem for Eusebi Güell.

Park Güell er næsten lige så populær blandt turister som Sagrada Familia, og derfor skal man booke billet til parken på forhånd. Det samme anbefales at gøre, hvis man vil besøge Gaudí-museet inde i parken.

Efter besøget i Park Güell bør man gå en lille tur; 20 minutters gang længere oppe ligger den tidligere militærbase, Carmel-bunkerne, på toppen af Turó de la Rovira, en bakke på 262 meter over havets overflade med 360-graders udsigt ud over Barcelona. Kun få turister har fået øjnene op for dette sted. På en klar dag kan man se meget langt, og også herfra synes Gaudís værk at stå i centrum: Sagrada Familia tårner sig op over alt andet. Efter planen skal kirken stå færdig i 2026, 100-året for Gaudís død. Kirken vil dog højst sandsynligt ikke stå 100 procent færdig til den tid, 144 år efter den første sten blev lagt. Men der er ikke lang vej igen.