Pilgrimsvejen til Trondheim

Tag med Kristeligt Dagblad og Unitas Rejser til Trondheim, Nordens store valfartsby i middelalderen, den 25.-31. juli 2010

Et blik ud over det idylliske Trondheim. Nidarosdomen ses bagest til venstre. --
Et blik ud over det idylliske Trondheim. Nidarosdomen ses bagest til venstre. --. Foto: Trondheim Kommune.

Vi skal sidde på Stiklestad lidt nord for Trondheim og sammen med 5000 andre følge friluftsspillet om slaget ved Stiklestad i år 1030. Og vi bliver inviteret ind hos en norsk bondefamilie og oplever, hvordan vikingekongen Olav Haraldsson bliver middelalderens vigtigste nordiske helgen. Dette spil fortæller om brydningstiden mellem hedenskab og kristendom og har været opført siden 1954 på den pragtfulde friluftsscene.

Vi skal i det hele taget forsøge at leve os ind i de gamle pilgrimmes verden, da de vandrede med stok og stav nede fra Karlstad i Sverige til Trondheim i Norge. Men det bliver ikke så svært, hvis blot du har taget din egen vandrestav med i bussen. Du kan også købe en i Trondheim. Den vil nemlig blive fyldt op på denne læserrejse med gode minder fra dengang, fødderne var transportmidlet – og der vil undervejs også være plads til, at du kan lave en aftale med dine fødder om, hvor meget de skal bære dig, eller hvor meget de vil køres i bus.

Trondheim var en stor valfartsby i middelalderen.

Mange pilgrimsveje førte derhen, og på denne rejse følger vi to af dem, hvor vi undervejs gør spændende stop ved en pilgrimskirke, ved pilgrimstapetet i Ransæter og pilgrimsstenen på grænsen til Norge.

De første to dage kommer dog til at foregå i bussen, den første til Karlstad i Sverige, hvor vi overnatter. Her vil vi se en meget gammel bro, som bar pilgrimmene over Klarelven, og den vil sikkert også bære dig over, for du bliver så tændt efter at gå i de gamles fodspor, at du sikkert ikke kan lade være. Måske vil du gå og nynne: "Kun en dag, et øjeblik ad gangen?" sammen med den svenske digter og sangskriver Lina Sandell. For du har mødt hendes statue ved den kirke, hvor vi holder morgensang.

Fra Klarelven kører vi herefter til Trysil, og efter overnatning tager vi til Røros og ser på gamle huse og kobberminer, inden vi tager det sidste stykke vej til Trondheim.

Når vi holder oppe i fjeldet, må du lige tage en snak med fødderne, om de vil bære dig de sidste 3-4 kilometer, så du kommer vandrende til domkirken i Nidaros som en rejsetræt pilgrim, der slår følge med nogle, som har gået den hele vej.

Her vil du opleve et fællesskab de næste dage, som ikke kan beskrives, men skal opleves gennem det program, der rummer både fest og stilhedens nat i domkirken sammen med mere end 2000 andre pilgrimme.

Hjemturen går ned gennem Gudbrandsdalen til Oslo langs den pilgrimsrute, som Kristin Lavransdatter fulgte i Sigrid Undsets bog af samme navn.

I Oslo overnatter vi den sidste nat, inden du får lov at vandre med din stav om bord på færgen til Danmark – fyldt med gode, levende minder.

bagsiden@kristeligt-dagblad.dk

De rejsendes møde med Nidarosdomen i Trondheim markerer afslutningen på pilgrimsvandringen. --
De rejsendes møde med Nidarosdomen i Trondheim markerer afslutningen på pilgrimsvandringen. -- Foto: Unitas Rejser.