Rosernes by med historisk ballast

Lilleputkøbstaden Mariager er kendt for sine roser. Efter en tur rundt i den blomstrende idyl kan man kigge nærmere på Nordeuropas største gravhøj eller vandre en tur i bakkerne langs fjorden

Mariager_foto1
Klosterkirken i Mariager troner på toppen af byen. Bygningen ved siden af udgør sammen med kirken de eneste tilbageværende dele af 1400-tallets store klosterkompleks.
Mariager_foto1 Klosterkirken i Mariager troner på toppen af byen. Bygningen ved siden af udgør sammen med kirken de eneste tilbageværende dele af 1400-tallets store klosterkompleks.

Hvis man synes om brostensbelagte gader og gamle bindingsværkshuse, går man ikke forgæves i Mariager. Den lille by ved fjorden af samme navn hører med sine godt 2500 indbyggere til blandt landets mindste købstæder. Til gengæld er den nok en af de mest maleriske, og bybilledet byder på en god portion postkortmotiver. Det gælder for eksempel charmerende Hotel Postgaarden, hvis ældste bygning er fra 1700-tallet, og den gamle købmandsgård, der i dag rummer Mariager Museum.

På en slentretur rundt i Mariager i blomstringssæsonen kan man desuden nyde synet og duften af utallige roser. Og Mariager markedsfører sig da også som ”Rosernes By” med en vis historisk ballast. Forfatteren og forlagsdirektøren Peter Nansen gav nemlig Mariager sit blomstrende tilnavn for lidt over 100 år siden, så roserne i byen er ikke noget nymodens påhit.

Forholdsvis ny er til gengæld rosenhaven på bakken oven for centrum, der bestemt er et besøg værd. Her kan sanserne gå ombord i 400 forskellige rosensorter fordelt på ca. 800 planter, og her er både sjældne og særlige historiske varianter.

Umiddelbart bag rosenhaven spreder sig et dejligt park- og skovområde, som rummer adskillige kulturminder. Munkholm Anlægget blev anlagt som offentlig park i begyndelsen af 1800-tallet og har siden været et populært udflugtsmål for Mariagers indbyggere.

I anlægget ligger blandt andet en sagnomspunden helligkilde, som pilgrimme valfartede til i middelalderen. Og her gemmer sig også en af historierne om, hvordan Mariager fik sit navn.

Ifølge legenden boede der i sin tid en ærbar og dejlig jomfru ved navn Maria på en af områdets herregårde. To riddere forelskede sig i hende, men hun kunne ikke vælge mellem dem. I stedet valgte ridderne at kæmpe mod hinanden, og de slog hinanden ihjel i den drabelige kamp.

Tilbage var Maria, der fuld af sorg satte sig ned og græd for derefter at drukne sig i fjorden. På stedet, hvor hun græd, udsprang kilden med det helbredende vand. Og da klosteret overtog jorden her, gav de stedet navn efter Maria. Marias ager blev således til Mariager.

Historien er givetvis mere tragisk og romantisk end den er sand. Mere sandsynligt er det nok, at Mariager er opkaldt efter Jesus’ mor, Maria, da birgittinerordenen grundlagde et kloster her i 1400-tallet. Det passer også med, at det første birgittinerkloster i middelalderens Danmark blev grundlagt i Maribo – et bynavn, der også refererer til jomfru Maria.

Klostret i Mariager havde stor betydning for byens udvikling frem til Reformationen og tronede i sin tid på bakken over centrum. Det gør Mariager Kirke også den dag i dag, og selvom klosterkirken virker imponerende, har den faktisk været fire gange større indtil en større nedrivning og ombygning i slutningen af 1700-tallet. Kirken er bestemt et besøg værd og det samme er den stemningsfulde klosterhave, hvor man kan se nærmere på planter, der stammer helt tilbage fra klostertiden.

Urtehaven var klosterets ”apotek” og rummer nogle af de planter, der i middelalderen blev brugt medicinsk. I Mariager har man registreret mere end 70 af disse såkaldte reliktplanter, der er en slags levende fortidsminder.

Selvom Mariagers historie som handelsby begyndte med klostrets grundlæggelse, byder de nære omgivelser også på en stor seværdighed med mange flere århundreder på bagen. I bakkerne et par kilometer fra byen ligger nemlig Hohøj, der er intet mindre end Nordeuropas største gravhøj. Højen fra ældre bronzealder er 12 meter høj og måler 72 meter i diameter.

På toppen af højen står man hele 110 meter over havets overflade og kan nyde en forrygende udsigt over landskabet og Mariager Fjords blå bånd.

Kun en lille bid af Hohøj er arkæologisk undersøgt, og det er bevidst, da man har valgt at gemme yderligere undersøgelser til en fremtid med endnu bedre videnskabelige muligheder. Indtil den tid kommer, ligger de formodede skatte i højens indre godt bevaret i det iltfrie og beskyttede miljø under højens mange tørvelag.

Det lille stråtækte hus ved siden af højen rummer en fin lille historisk udstilling.

Bakket terræn og udsigtspunkter finder man imidlertid ikke kun ved Hohøj, men også i høj grad på nordsiden af Mariager Fjord.

Ved Bramslev Bakker er landskabet særligt dramatisk, og stedet er et oplagt udflugtsmål, hvis man vil vandre en tur med forrygende fjordudsigt som følgesvend.

Fra p-pladsen på toppen af Bramslev Bakker kan man for eksempel følge en gul rute på 3,9 kilometer på en varieret tur rundt i det fredede landskab med de karakteristiske enebærbuske.

Har man mod på flere timers vandring, kan Panoramaruten anbefales. I 2016 blev ruten som den første i Danmark certificeret som Premium Vandrerute af Deutsche Wanderinstitut, der har et af Europas mest udbredte og strengeste kvalitetssystem for vandreruter. Man skal regne med at sætte ca. tre timer af til Panoramaruten, der er en markeret rundtur på i alt 10 kilometer mellem Hobro og Bramslev Bakker, der dels går tæt på fjordbredden og dels oppe i højderne.

Det giver garanti for både god udsigt og god motion!

Rejseinfo