Rudolph Tegners Museum og Skulpturpark er en helt særlig oplevelse

I skulpturparken er der rejst 14 skulpturer i bronze, som spiller sammen med den omkringliggende, enestående natur

Skulpturparken rummer 14 bronzeskulpturer.
Skulpturparken rummer 14 bronzeskulpturer.

Det bakkede hede- og lyngområde ved Dronningmølle i Nordsjælland tiltalte straks billedhuggeren Rudolph Tegner, som omtalte det som et ”Sibirien”. Området har nu retteligen navnet Rusland og er et 34 tønder stort, afsides beliggende og ret enestående hedelandskab med lyng og enebærbevoksning.

Det blev her, at Rudolph Tegner lagde sin imponerende og store skulpturpark, hvor der fra de øverste afsnit i parken er uforlignelig udsigt ud over Kattegat. Samtidig tegnede og opførte han også sit museum, der i hans samtid – Rudolph Tegner døde i 1950 – var særdeles banebrydende og uortodokst. Den bunker-lignende ottekantede museumsbygning rummer henved 300 af Tegners skulpturer og udkast i gips, ler, bronze og marmor. Et gennemgående træk i Tegners værker er de voldsomme, nærmest opulente udtryksformer, han anvendte i sine skulpturer.

I selvbiografien ”Mod Lyset” omtaler Tegner, hvordan han sammen med hustruen fandt på at købe arealet således:

”I sommeren 1916 cyklede vi lange ture i Nordsjælland og kom en Dag over Gærder og Moser til et enormt Højdedrag. Midt i det smilende, sommerlige Danmark laa det som et barsk Sibirien (…) Dette var Stedet (…) Denne Høj stod i mystisk Pagt med mit Sind.”

Udenfor i skulpturparken er rejst 14 skulpturer i bronze, som spiller sammen med den enestående natur – lyng, hav, himmel og årstidernes skiftende lys. Skulpturerne repræsenterer en tidsmæssig stor spændvidde i Tegners virke med den tidligste skulptur ”Jordbundet” fra 1898, som han udførte som 25-årig. Den seneste var ”Solpigen” fra 1942. Den første bronzeskulptur i parken er ”Kong Ødipus og Antigone” fra 1903, som Tegner kreerede med inspiration fra den græske mytologi.