Solen skinner altid i Skagen

Er vejret ikke i top, kan man altid finde solskin på Skagens Museum

Den storslåede Raabjerg Mile tager sig fantastisk ud på en solskinsdag. --
Den storslåede Raabjerg Mile tager sig fantastisk ud på en solskinsdag. --. Foto: Poul Nielsen.

Sol og sommer, Anna og Michael Ancher og Brøndums Hotel, Holger Drachmann og Grenen, friske fisk og røde fiskepakhuse. Stedet er Skagen.

Men glem et øjeblik det med sommer – for man kan sagtens nyde herlighederne uden for sæsonen. "Uden for sæsonen" vil i praksis sige fra september til maj.

Faktisk får man mere ud af et ophold uden for sæsonen: Man slipper for den trængsel, der er, når alle de kendte – og alle dem, der gerne vil være det – tager til Skagen for at se og blive set.

Der er god plads på Skagens Museum, i Skagen Fyr, på Grenen, i Michael og Anna Anchers og Holger Drachmanns huse, ved Den Tilsandede Kirke, ved Raabjerg Mile og andre steder, hvor man vil besøge historiske bygninger og museer eller nyde det storslåede landskab.

Der er heller ikke kø på restauranter og caféer, og overnatningerne er både billigere og meget lettere at få end i højsæsonen. Med andre ord er der gode argumenter for et besøg uden for sæsonen.

Selvom det kan være både blæsende og køligt, som det var tilfældet, da fruen og jeg for et par uger siden besøgte Skagen, kan man alligevel opleve det fantastiske lys, som man også forbinder med skagenmalernes arbejder. På sådan en dag, hvor sollyset brager ned fra en blå himmel, er det oplagt at gå langs stranden ud til Grenen og nyde synet af havet på den ene side og klitterne på den anden.

Ude på Grenen mødes bølgerne fra Kattegat og Skagerrak, og havde det ikke været for en vandtemperatur på seks-syv grader, havde det været oplagt at stille sig med et ben i hvert hav – som tusindvis af børn gennem årene har moret sig med.

På vej tilbage kan man passende stoppe op ved digteren og maleren Holger Drachmanns gravsted, der må have en af de mest storslåede placeringer i Danmark. Hans urne er nedsat i et gravkammer lige syd for Grenens spids, og portalen til gravkammeret er i øvrigt tegnet af P.S. Krøyer.

Brug også lidt tid på Skagen Fyr. Med sine 46 meter i højden har det siden 1858 stået som et pejlemærke for havets skibe. Er vejret klart, er der ingen vej uden om en tur op i tårnet, hvorfra udsigten på en klar dag er fantastisk. Efter sigende er der 210 trin op – de kan føles som det dobbelte antal!

Skagens Museum er i toppen af listen over de steder, man skal besøge. Er man uheldig med vejret, kan man glæde sig over, at solen altid skinner indendøre på museet – nemlig på de mange malerier af især P.S. Krøyer, Marie Krøyer, Michael Ancher og Anna Ancher, men også malerier af Oscar Björck, Laurits Tuxen og Holger Drachmann er værd at se.

Skagens berømte lys præger mange af billederne, og selvom fiskernes hårde hverdage også ofte er motivet, er der endnu flere fra festlige sammenkomster mellem malerne og deres gæster.

Det er lige til at blive i godt humør af. Et af de mest kendte i den genre er naturligvis P.S. Krøyers "Hip hip hurra", men som en slags skæbnens ironi hænger netop det maleri ikke i Skagen, men derimod i Sverige på Gøteborgs Kunstmuseum. I Skagen findes til gengæld en række af Krøyers forstudier til "Hip hip hurra", ligesom man også finder hans stemningsfulde "Sankthansblus på Skagen Strand", 1906.

En slags tillægsgevinst til alle malerierne på Skagens Museum er Brøndums spisesal. Den hørte oprindeligt til på Brøndums Hotel, der ligger tæt ved Skagens Museum.

Her på hotellet samledes i sin tid skagensmalerne, når de skulle spise, feste og snakke om stort og småt, og som betaling for mad, drikke og husly malede de portrætter af hinanden og andre malerier, som blev hængt op i hotellets spisesal. I 1946 blev spisesalen flyttet til Skagens Museum, hvor den i dag er en central del af samlingen.

Frem til den 29. august viser Skagens Museum en udstilling med titlen "Dagens vejr". Udstillingen samler vejrmotiver fra kunstnere i de tre store danske kunstnerkolonier i Skagen, på Fyn og i Odsherred.

Den 19. august er der et særarrangement, hvor meteorolog Jesper Theilgaard sammen med Trio Cosmos sætter ord og musik på mange af de billeder, som er med på udstillingen "Dagens Vejr".

Men uanset hvor mange dage man sætter af til et Skagen-besøg, bliver man ikke færdig på én gang.

For hvad med for eksempel Råbjerg Mile og Den Tilsandede Kirke?

Sidstnævnte, der ligger i Skagen Klitplantage syd for Skagen, blev lukket for almindelig brug i 1795 på grund af sandflugt. Menigheden måtte opgive at grave sig vej ind i kirken, der igen og igen blev lukket af sandflugt. Nu står kun tårnet tilbage, den resterende del er revet ned, men røde pæle i terrænet markerer i dag kirkens oprindelige omfang.

Sandet spiller også en hovedrolle i Råbjerg Mile, der sammen med ørkenen på Anholt er de eneste steder, der byder på dansk ørkenlandskab. Omkring 16 kilometer syd for Skagen ligger vandremilen, der er godt en kvadratkilometer stor og bevæger sig mod øst med en hastighed af omkring 15 meter årligt.

Skagen Fyr, der med sine 48 meters højde byder på en fantastisk udsigt over området. --
Skagen Fyr, der med sine 48 meters højde byder på en fantastisk udsigt over området. -- Foto: Poul Nielsen.
Holger Drachmanns gravsted ligger lige syd for Grenen. --
Holger Drachmanns gravsted ligger lige syd for Grenen. -- Foto: Poul Nielsen.
Brøndums spisesal med frisen af de mange kunstnere, forfattere og andre kendte mennesker, der har besøgt stedet. --
Brøndums spisesal med frisen af de mange kunstnere, forfattere og andre kendte mennesker, der har besøgt stedet. -- Foto: Skagens Museum.