Sort sol på egen hånd

Efterårsferien Har man lyst til både natur og kultur, er området omkring Tønder i Sønderjylland et godt bud. Her kan man opleve sort sol, se Noldemuseet syd for grænsen, nyde synet af alle Hans J. Wegners stole i et vandtårn og samtidig bo for næsten ingen penge

Folk venter i skumringen på at opleve sort sol.
Folk venter i skumringen på at opleve sort sol. Foto: Eva Baré.

En times tid før solnedgang begynder de at sætte sig. Stærene i det sønderjydske landskab. Som sorte perler på en snor sætter de sig på landskabets mange luftledninger og altid kun på nulledningerne. Pludselig letter de. Flere flokke på én gang bliver til én samlet flok, som cirkler rundt i luften og farver himlen aldeles sort. I tusindvis, nogle gange helt op imod en million i antal, kredser de over marsken for så pludselig igen på et splitsekund at dykke ned og gå til ro i rørskoven. Der lyder en koncert uden lige af fuglekvidder og søvnigt næbgnaveri, mens fuglene finder sig til rette på den trange plads, og så bliver der stille. Men kun indtil næste hold fugle atter kommer sejlende i luften. Som en sort masse over himlen skifter flokken form, hver gang den angribes af en rovfugl, cirkler et par gange, indtil indtrængeren er slået på flugt eller forsvundet med en enkelt stær i munden, og dykker så igen ned som ved et lynnedslag.

Stærenes efterårsdans også kaldet sort sol er et tilbagevendende naturfænomen, som hvert år tiltrækker mange turister til det syddanske. Men turen til oplevelsen behøver ikke koste en formue. Mange bureauer arrangerer hvert år guidede ture til fænomenet med både transport og overnatning inklusive, men hvorfor ikke arrangere en tur selv? Det kræver blot en bil og lidt forarbejde hjemmefra.

Sort sol kan opleves mange steder i Sønderjylland. Men det er svært på forhånd præcis at sige, hvor stærene en given aften har besluttet sig for at gå til ro. På Lindet Statsskovsdistrikts hjemmeside kan man se et kort over ofte brugte overnatningssteder, men man kan også og det er nemmest vælge at købe en guidet tur til en aften med sort sol. På den måde er man sikker på ikke at køre forgæves, for arrangørerne af de guidede ture får hver aften besked fra lokale ornitologer om, hvor man mener, stærene er lige nu.

Hos blandt andet Tøndermarskens Naturcenter kan man købe guidede ture til sort sol, ligesom firmaet Sort Safari næsten hver aften frem til den 20. oktober har rigtig gode ture til oplevelsen. En billet til sort sol med bustur frem og tilbage samt et fantastisk foredrag om stærenes liv og levned under selve seancen koster 125 kroner pr. person. Firmaet Sort Safari laver i øvrigt også andre natur-ture, blandt andet en sælsafari til Rømø, hvor man både kan komme tæt på de spændende havdyr og opleve Vadehavets store og vilde natur.

I Tønder og omegn er der gode og økonomisk rimelige overnatningsmuligheder. Tønder Vandrehjem er fire-stjernet og råder over 140 sengepladser fordelt på fire- og seks-sengs rum, alle med eget bad og toilet. Jo flere man bor i et rum, jo billigere, men to personer i ét rum koster 360 kroner pr. nat.

Er man mere til frisk luft og natur byder området også på to campingpladser med opvarmede hytter, som man kan leje på dagsbasis. I Tønder ligger Tønder Campingplads med i alt tre hytter med en overnatningspris på eksempelvis 295 kroner pr. døgn for to personer, og kun fem kilometer derfra finder man Møgeltønder Campingplads med 15 seks-sengs hytter udstyret med både køleskab, kogeplader og service. En overnatning i hytte på Møgeltønder Campingplads koster eksempelvis 200 kroner pr. nat for 2 personer og 300 kroner for to nætter.

Har man valgt at bo på Møgeltønder Camping, er der kun fem minutters gang til en af Danmarks smukkeste landsbyer. Møgeltønder er en meget stemningsfuld by, hvor en flot, gammel brostensbelagt hovedgade, flankeret af lindetræer, løber gennem dette minisamfund bestående af yndige, gamle huse med finurligt dekorerede hoveddøre i alle regnbuens farver. Og så er det også her, at Prins Joachims slot, Schackenborg, ligger. På Schackenborg kan man komme på rundvisning i den smukke slotspark og måske hvis man er meget heldig få et glimt af prinsen selv og hans forlovede, Marie.

Er det mere det kulturhistoriske, som trækker, er Møgeltønder Kirke med en udsmykning, der daterer sig tilbage til middelalder og renæssance og i øvrigt har Danmarks ældste fungerende kirkeorgel, også absolut et besøg værd.

I det hele taget er området omkring Tønder så fuldt af spændende seværdigheder, at man let kan få en uge eller mere til at gå uden at skulle køre ret langt. I selve Tønder, som er Danmarks ældste købstad, er idyllen i top. Forretningsstrøget er godt og varieret, og der findes mange billige muligheder for et godt måltid. Men heller ikke på den kulturelle front ligger byen på den lade side. Museerne i Tønder: Tønder Museum, Sønderjyllands Kunstmuseum og Tønder Vandtårn har alle spændende udstillinger at byde på året rundt. Blandt andet findes i det flot indrettede vandtårn en permanent udstilling af Hans J. Wegners stole. Wegner var barnefødt i Tønder, og man må både røre ved og sidde i stolene, som er smagfuldt opstillet hele vejen op i det høje vandtårn.

Tønder og marsk er to sider af samme sag: mennesker og natur og samspillet dem imellem. Og derfor bør man heller ikke snyde sig selv for en køretur syd for grænsen. 10 kilometer fra Tønder i Seebüll i Tyskland ligger kunstneren Emil Noldes verden og hans museum. Indrettet i Noldes eget hus viser udstillingen, hvordan marsklandskabets vildskab og farver har sat sig uudslettelige spor i malerens sind. Og museet ligger midt i Noldes have som han selv opdyrkede fra bar mark til et paradis som en kærlighedsgave til sin kone.

rejser@kristeligt-dagblad.dk

Sort sol – en stæreflok ændrer form ved et rovfugleangreb.
Sort sol – en stæreflok ændrer form ved et rovfugleangreb. Foto: Eva Baré.
Tønder og marsk er to sider af samme sag: mennesker og natur og samspillet dem imellem.
Tønder og marsk er to sider af samme sag: mennesker og natur og samspillet dem imellem. Foto: Eva Baré.