Prøv avisen

Toppede brosten og økologi på tyske herregårde

Mælkebøtterne i græsset får lov at gro, og deres blade bliver brugt i det økologiske køkken på godset i Rensow. – Begge fotos: Lone Østerlind.

Ophold på et af de nordtyske slotte byder på særegne og naturskønne oplevelser

Lys, luft og vand den nordtyske delstat Mecklenburg-Vorpommern har med sin lange kyststrækning ved Østersøen i flere århundreder været en populær feriedestination med badestrande, fornemme kurbyer, campingpladser, vandrerhjem og alskens andre overnatningsmuligheder.

Og som kulturhistoriske perler på en snor ligger de gamle hansestæder langs kysten: Wismar, Rostock, Stralsund og Greifswald. Populært især blandt tyskere, men skandinaver opdager også i stigende grad mulighederne i området.

LÆS OGSÅ: Fødevareminister vil tillade mere gift i grøntsager

Prøv at rejse længere sydpå, ind i landet, for eksempel til nationalparken omkring Müritz-søen, der med sine 117 kvadratkilometer er Tysklands næststørste sø (efter Bodensøen) eller til det vidtstrakte Mecklenburgische Seenplatte, et stort sammenhængende søområde, der består af floder, åer og mere end 2000 søer. Store dele af landskabet er fredet og tiltrækker blandt andre ornitologer og cykelturister, der kan benytte sig af et veludbygget net af cykelruter. Ad alle de mange vandveje kan man faktisk også sejle helt til Berlin.

Som tilbehør til de vidtstrakte naturområder ligger ikke færre end 2000 slotte og herregårde, hvoraf cirka en tredjedel drives som hoteller, en tredjedel er i privateje, og den sidste tredjedel ligger mere eller mindre hen i tornerosesøvn.

Som regel er der en park og en lille sø omkring hvert gods, og denne særlige landskabskarakter hænger selvfølgelig sammen med Mecklenburg-Vorpommerns historie. Området mellem floderne Elben og Oder var i middelalderen skueplads for kampe mellem tyske og slaviske fyrsteslægter, der resulterede i en tysk ekspansion østpå med riddere, handelsfolk, bønder, missionærer og munke. I løbet af 1200-1300-tallet byggede de en række større og mindre byer, klostre, kirker og slotte og befæstede disse med høje mure og mægtige porte.

I løbet af de følgende århundreder kom Mecklenburg-Vorpommern flere gange i skudlinjen, når de omkringliggende stormagter, Rusland, Polen, Sverige og Preussen, var i krig, og Trediveårskrigen i første halvdel af 1600-tallet gik meget hårdt ud over området.

Befolkningstallet faldt drastisk, og bondebefolkningen blev udsat for umenneskelige lidelser. Men et andet forhold, der svækkede magthavernes stilling, var arvestridigheder.

Arvefølgen gik nemlig ikke kun til den førstefødte søn, men også til hans yngre brødre.

Det endte ofte i stridigheder, som igen resulterede i, at jorderne blev delt op i stadig mindre dele. Hver opdeling kostede mange ressourcer, fordi den krævede nye residenser til de nye herremænd. Hovedsæde, sommerslot, jagtslot og så videre her har vi noget af forklaringen på det overvældende antal herregårde i området.

Efter 1945 blev herregårdene eksproprieret af den nyoprettede stat DDR og brugt til indkvartering af de mange flygtninge, til lazaret, børnehjem, kontorer for de statsdrevne landbrugsvirksomheder og andre formål, og en stor del af dem forfaldt i årenes løb.

Efter Murens fald vendte nogle af de gamle adelsfamilier tilbage, generhvervede deres ejendomme og satte dem i stand. Mens andre øjnede en chance for at købe et forfaldent gods til en fordelagtig pris og omskabte stedet til hotel, ferieboliger, kulturcentre, økologisk landbrug eller spisesteder med lokale kvalitetsfødevarer.

Slottet Ulrichshusen, der ligger omkring 70 kilometer syd for Rostock og 15 kilometer nord for Waren ved Müritz-søen, kan føre sin historie helt tilbage til 1500-tallet.

Familien von Maltzahn købte det tilbage i 1989-1990 og har efter mange års indsats fået skabt nogle imponerende rammer for ferieophold, festspilkoncerter, julemarked med lokalt kunsthåndværk og gastronomiske specialiteter.

Her kan man for en meget rimelig pris få en nat i baronens seng og spise morgenmad i tårnværelset!

I Rensow, en lille bitte landsby med knap 60 sjæle omkring 40 kilometer sydøst for Rostock, har et ungt dansk-tysk par købt hovedbygningen fra 1600-tallet og sat den i stand på meget charmerende vis. Her er seks-otte værelser, både enkeltværelser og lejligheder, og stemningen er meget afslappet og uformel.

Igen må man sige, at man for den pris, man let kommer til at betale for et ret anonymt hotelværelse i en større by, her snildt kan få en sjov og anderledes oplevelse.

Ikke så langt fra Rensow ligger kloster-/slotsruinerne ved Dargun, som er et datterkloster til Esrum Kloster i Nordsjælland.

Kører man lidt længere østpå mod Greifswald, kan man se klosterruinerne ved Eldena, som især er kendt fra Caspar David Friedrichs romantiske malerier.50 kilometer syd for Rostock ligger Gut Gremmelin med en klassicistisk hovedbygning fra omkring 1800. Godset ligger midt i en park med en sø, hvor man kan bade. Bygningen lå nærmest i ruiner, da en gruppe unge mennesker fra Hamborg i 1990 erhvervede den og gik i gang med restaureringen. I dag er der en enkelt kvinde tilbage af gruppen, og hun driver stedet som økologisk hotel og restaurant med tilhørende koncert- og udstillingsaktiviteter.Stedet har et touch af noget alternativt med vægt på fysisk udfoldelse: kurser i yoga, tai chi, stavgang, kajakroning, cykelture, vandreture med mere. Et tysk herregårdsophold byder på helt specielle oplevelser, og der er mange at vælge mellem!

Kristeligt Dagblad rejste med Scandlines til Mecklenburg-Vorpommern.

Ulrichshusen er indbegrebet af et eventyrslot med voldgrav, tårn og solide mure.