Tre dage i Reykjavik giver smag på mere

En rejse til islandske Reykjavik er muligheden for på kort tid at få fornemmelsen af øens natur, mad, historie og arkitektur og samtidig få lyst til at vende tilbage

De varme kilder er en af Islands mest populære turistattraktioner. Billedet her er fra den blå lagune ved Grindavik, som ligger en times kørsel fra Reykjavik.
De varme kilder er en af Islands mest populære turistattraktioner. Billedet her er fra den blå lagune ved Grindavik, som ligger en times kørsel fra Reykjavik. Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix.

Det tager kun tre timer at flyve fra København til Reykjavik i Island, og faktisk kan man på et hurtigt tre dages besøg i byen få et godt indtryk af, hvad det er, der gør Island til Island og samtidig få lyst til at komme igen en anden gang og gå yderligere i dybden med det hele.

En af de ting, der kendetegner Reykjavik og dermed Island, er arkitekturen. Det fornemmeste eksempel er koncert- og operahuset Harpa, der åbnede i 2011. Harpa er tegnet af danske Henning Larsen Architects, mens den islandsk-danske kunstner Olafur Eliasson har stået for udformningen af facaden i stål og glas.

Det er oplagt at besøge stedet for at overvære koncerter med Islands Symfoniorkester, Reykjavik Bigband eller Den islandske Opera eller et andet kunstnerisk indslag. Men stedet er også et besøg værd om aftenen for at se de levende farver på bygningens facade.

Et andet eksempel er byens rådhus. Bygningen er fra begyndelsen af 1990’erne og ligger ligesom Harpa ved vand, Tjørninsøen, og de to bygninger viser tilsammen, at moderne arkitektur passer godt i bybilledet ved siden af byens ældre bygninger.

Uanset hvor man befinder sig i det centrale Reykjavik, kan man se byens vartegn, Hallgrimskirken, hvis 74 meter høje tårn rejser sig over byens øvrige bygninger. Det tog 41 år, fra 1945 til 1986, at bygge kirken, der er den ene af de to kirker, der har fået navn efter Hallgrímur Pétursson, der levede i midten af 1600-tallet, og som regnes for en af Islands vigtigste digtere, ligesom han var blandt ortodoksiens betydeligste præster.

Blot at interessere sig for Hallgrimskirken er dog en fejl. I centrum, lige ved siden af parlamentsbygningen, ligger domkirken. Men da den på alle måder er mindre end Hallgrimskirken bliver den let overset.

Kirken fortæller dog et vigtigt stykke historie, da den er den første bygning i Reykjavik, der er opført med henblik på at gøre byen til hovedstad. I 1784 blev det således besluttet, at Islands biskop skulle flytte til Reykjavik, og en mindre kirke, der tidligere lå på stedet, blev taget i brug som domkirke. Tre år senere blev en renovering sat i gang, og i 1796 kunne man indvi den nye katedral.

I kirken kan man for eksempel se en døbefont lavet og doneret af billedhuggeren Bertel Thorvaldsen. På døbefonten, der kom til kirken i 1839, kan man blandt andet se et motiv med Johannes Døber, der døber Jesus. I kirken kan man desuden se en frise, der indeholder en af Hallgrímur Péturssons berømte sætninger.

Et besøg i Reykjavik bør også byde på en kulinarisk oplevelse. Et oplagt sted at afprøve alsidigheden i det islandske køkken er 101 Reykjavik Street Food, hvor man kan få alt fra fish and chips, hvor fishen faktisk smager af fisk, over diverse fiskesupper til traditionel fiskestuvning.

Eller man kan besøge Fiskeselskabet, der som mange andre restauranter befinder sig på eller i nærheden af havnen. Her kan man også nyde frisk fisk, og man kan gå ombord i retter som Fiji, Sverige og Rusland.

Endelig kan man også tage mod til sig og besøge en af de lokale restauranter, hvor man kan prøve tørret fisk og fårekød, en lokal specialitet, der bedst nydes med snaps.

Endelig er et besøg i Rey-kjavik kun et rigtig besøg, hvis man bevæger sig uden for byen.

Den lette løsning er at tage en tur rundt i Den Gyldne Cirkel, altså besøge tre af Islands mest besøgte seværdigheder: vandfaldet Gullfoss, det geotermiske område Geysir samt Thingvellir, hvor man kan se mødet mellem tektoniske plader, ligesom det er stedet, hvor Islands første parlament mødtes.

En længere køretur kunne gå til halvøen Snæfellsnes, et par timers kørsel nordvest for Reykjavik. Halvøen er hjemsted for flere af de islandske sagaer, for eksempel Laxdæla saga og Eyrbyggja saga.

På Snæfellsnes kan man også se Snæfellsjökull, et af Islands nationalsymboler, og det meget fotovenlige bjerg Kirkjufell, ligesom halvøen byder på muligheden for at se den sorte kirke i Budir. Også et foto værd.

Tre dage i Reykjavik går hurtigt. På den korte tid kan man dog få et godt indtryk af den alsidighed, Island har at byde på, og derfor begynde at glæde sig til at komme tilbage og gå i dybden med det hele igen.