Prøv avisen

Salt Lake City: Turist i mormonernes hovedstad

Capitol Hill huser Utahs parlament, og bygningen har en slående lighed med Capitol Hill i Washington, hvor den amerikanske kongres har til huse.

Mormonkirken har hovedkvarter i Salt Lake City i den amerikanske stat Utah, og det bærer byen tydeligt præg af

Ved første øjekast ligner Salt Lake City en række andre mellemstore amerikanske storbyer. En stribe højhuse rejser sig i en flot skyline, og i Salt Lake Citys tilfælde er synet på afstand ekstraordinært smukt, fordi de vældige Wasatch-bjerge hæver sig effektfuldt i baggrunden.

Salt Lake City er mormonernes hovedstad

Salt Lake City er ikke helt som andre storbyer. Ud over at være hovedstad i delstaten Utah er byen nemlig også det åndelige og administrative centrum for de rundt regnet 15millioner medlemmer, som mormonkirken skønnes at have på verdensplan.

Heraf bor cirka halvdelen i USA, og over en million bor i Utah, hvorved rundt regnet hver anden af statens indbyggere er mormon.

Salt Lake City blev grundlagt af mormonerne og er i høj grad deres by. Byens gadenavne har således udgangspunkt i det centrale Temple Square, hvor mormonkirken har sit hovedkvarter.

Mormonernes dramatiske vej til Utah

At det lige netop blev i Utah, mormonerne slog sig ned, har en lang og dramatisk forhistorie. Religionen blev grundlagt i 1800-tallet i staten Missouri af Joseph Smith, men mormonerne fik hurtigt mange fjender ikke mindst fordi de tillod flerkoneri.

Efter flere overfald flyttede mormonerne til nabostaten Illinois, men her fortsatte forfølgelserne, og Joseph Smith blev til sidst dræbt. Hans efterfølger, Brigham Young, besluttede derfor at tage alle tilhængere med ud på en længere rejse for at finde et sted, hvor mormonerne kunne slå sig ned og leve i fred.

Efter en udmarvende rejse på over 2000 kilometer udpegede Brigham Young endelig en julidag i 1847 det hellige land, hvor mormonerne efterfølgende slog sig ned. This is the place, udbrød mormonlederen angiveligt, da han skuede ud over den ubeboede slette, der i dag kendes som Salt Lake Valley.

Opførte monument som minde om rejsen

Tæt ved stedet, hvor Young gjorde holdt, har mormonkirken opført den såkaldte This is the Place Heritage Park. Parken indeholder blandt andet et stort monument med illustrationer af den lange rejse over prærien.

Knap 18.000 mennesker var med på rejsen, og i årene efter fulgte tusindvis af andre. Årsagen til mormonernes polygami (flerkoneri) skulle angiveligt være, at der blandt tilhængerne var et stort overskud af kvinder, således at flerkoneriet skete af rent praktiske årsager. Lederen, Brigham Young, havde således ikke færre end 27 koner, med hvilke han fik ialt 56 børn.

Mormonerne grundlagde Utah og levede der uantastet i flere årtier. Senere ønskede den amerikanske centralmagt at indlemme Utah i USA, og efter en kort krig måtte mormonerne overgive sig. Som følge heraf opgav man i 1896 officielt flerkoneriet, selvom det i praksis er fortsat nogle steder op til i dag.

Mormonkirkens velstand

Mormonkirkens rigtige navn er Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige, og den er en af verdens rigeste og hurtigst voksende kirker. En stor del af formuen er blevet investeret i fast ejendom, og mange af bygningerne i det centrale Salt Lake City er således ejet af mormonkirken.

Heraf er Temple Square absolut det mest imponerende, hvilket over seks millioner årligt besøgende taler sit tydelige sprog om.

Kompleksets største bygning er selve templet, hvortil kun mormoner har adgang. Templet har ikke færre end seks tårne og blev påbegyndt kort efter mormonernes ankomst til Salt Lake, men stod først endeligt færdig 40 år senere.

Det er valfartssted for mormoner fra hele verden, og næsten hver dag året rundt bliver brudepar viet her. Resten af tempelkomplekset er åbent for offentligheden, og her er et besøg i det såkaldte tabernakel en oplevelse. Den store kuppelformede bygning, der har pladser til knap 9000 tilhørere, har en fantastisk akustik.

Med turguide i Mormonernes by

Turguiderne ynder på rundvisninger at lade en nål falde til jorden på podiet, hvilket tydeligt kan høres på de bagerste tilhørerpladser 60 meter væk. Ud over et imponerende orgel med over 11.000 piber er tabernaklet hjem for det verdensberømte kor Mormon Tabernacle Choir, der tæller 335 medlemmer og blandt andet har vundet en Grammy-pris. Den smukke korsang kan hver søndag formiddag høres ved en gudstjeneste, der transmitteres af flere hundrede radio- og tv-stationer verden over.

Er man til slægtsforskning, er Temple Square det helt rette sted at besøge. På Family History Library, der er verdens største bibliotek for slægtsforskning, kan man ganske gratis og med hjælp af venlige medarbejdere forsøge at tegne sit eget stamtræ.

Biblioteket har to millioner mikrofilm heriblandt mikrofilm af næsten samtlige danske kirkebøger. Det forlyder i slægtsforskerkredse, at det en hel del lettere for danskere at finde deres rødder i Salt Lake City end i Danmark!

Et besøg på toppen af Church Office Building er bestemt også værd at tage med. Fra udkigsplatformen på 26. etage har man en fremragende udsigt over byen nedenfor, de vældige Wasatch-bjerge mod øst og den store saltsø, Great Salt Lake, mod vest. Det smukke Capitol Hill, hvor Utahs parlament holder til i en stor marmorbygning, der har en slående lighed med Capitol i Washington, kan også ses.