Skanør og Falsterbo: Natur og ferieidyl i Sydsverige

Skanør og Falsterbo i Sydsverige var vigtige fisker- og markedsbyer i middelalderen. I dag byder de sammenvoksede byer på skånsk ferieidyl omgivet af smuk natur

Badehuse i klitlandskab lige bag de hvide klitter nær strand ud for Skanør på Falsterbohalvøen.
Badehuse i klitlandskab lige bag de hvide klitter nær strand ud for Skanør på Falsterbohalvøen. Foto: Søren Breiting/Biofoto/Ritzau Scanpix.

Falsterbonæsset 30 kilometer sydvest for Malmø er Skånes og Sveriges sydvestligste spids. Næsset har omkring 40 kilometers kystlinje og mange gode badestrande og har tiltrukket turister gennem mere end 100 år. Førhen var det Malmøs bedre borgerskab, der byggede sommervillaer i området.

Men i dag kan man overnatte på både campingplads, vandrerhjem og hotel på næsset, der også byder på store naturoplevelser uden for sommersæsonen.

De to byer yderst på næsset, Skanør og Falsterbo, er i dag et sammenvokset landsby- og sommerhussamfund, der har fået tilføjet en bindestreg mellem de to bynavne for at understrege samhørigheden.

Men på en tur rundt i området kan man alligevel ret tydeligt fornemme sporene af, hvad der var centrum i henholdsvis Skanør og Falsterbo, da byerne blomstrede op som vigtige fisker- og markedsbyer i middelalderen.

Det var dengang, silden trak i fede stimer op gennem Øresund, og sildemarkedet på Falsterbonæsset var en af Danmarks største indkomstkilder – før vi mistede Skåne ved Roskildefreden i 1658.

Det er særligt hyggeligt at slentre rundt i den ældste del af Falsterbos bebyggelse med charmerende bindingsværkshuse og historiske sommerhuse som taget ud af et Astrid Lindgren-univers, men også Skanør byder på fine gamle bygninger.

Her er blandt andet en seværdig kirke fra 1300-tallet, der er bygget på fundamentet af en endnu ældre kirke. Lige nord for kirken ligger borgbanken, hvor den danske konges foged i sin tid holdt til og opkrævede afgifter fra sildemarkedet.

Man kan sagtens bruge et par timer eller mere på at snuse rundt i de historiske bymiljøer og blive ganske misundelig på de svenskere, der har arvet en malerisk sommervilla i træ af en rig tante.

Men stranden og naturen er nok alligevel den største oplevelse på Falsterbonæsset. Om sommeren er det selvfølgelig den kilometerlange hvide sandstrand, der trækker, men også på andre årstider er naturen værd at bruge tid på.

Mellem Skanørs og Falsterbos gamle bykerner er det for eksempel en god idé at benytte stien fra havnen i Skanør. Den fører gennem et flot landskab med havet og klitterne på den ene side og et indhegnet område af naturreservatet Flommen på den anden. Fra stien har man udsigt til stribevis af de mange pittoreske badehytter i pastelfarver, der er karakteristiske for området.

Naturreservatet Flommen består faktisk mest af vand – både i form af fugtige strandenge, bevoksede revler, indsøer og laguner. Det er ikke kun pænt at se på, men giver også ideelle opholdsbetingelser for mange forskellige fuglearter, der yngler i området eller blot kommer forbi på træk.

Særligt sydspidsen af Falsterbonæsset er berømt for sine fugletræk, for netop her hviler mange af de vingede væsener ud, inden turen går ud over Østersøen. Det gælder blandt andet edderfugle, musvåger, spurvehøge, bogfinker og stære. Det er særligt i sensommeren og efteråret, at man kan få den oplevelse med.

Selvom middelalderens sildeeventyr er fortid, kan man selvfølgelig også smage på fisk i Skanør og Falsterbo i dag. I godt vejr er Skanørs havn det helt rigtige sted at nyde lækkerier fra fiskerøgeriet med udsigt til Øresundsbroen. Et andet godt valg med både fisk og andet på menuen er Skanörs Gästgifvaregård i Mellangatan i det gamle Skanør, hvor menuen er afstemt efter den svenske sæson og de lokale producenters grøntsagsudbud.