Prøv avisen

Sovjetiske marmorstatuer pryder populært udflugtsmål i Moskva

Under gravstenen i forgrunden ligger Helt af Sovjetunionen og general i hæren Vladimir Jakovlevitj ved siden af sin hustru Galina. Foto: Jens Malling

Den gamle kirkegård ved Nyjomfru Klostret i Moskva er et af de mest populære udflugtsmål i den russiske hovedstad

Kirkegården ved Nyjomfru Klostret i den russiske hovedstad, Moskva, er så gavmildt forsynet med monumenter, statuer og kapeller, at den fremstår som en stor skulpturpark. Det gør stedet til et populært udflugtsmål.

Kirkegården er sammen med det tilstødende kloster en af de mest besøgte attraktioner i den russiske hovedstad. Gæsterne kommer for at spadsere mellem de tilgroede grave og måske lægge en blomst ved deres yndlingsforfatter. Nikolaj Gogol, Anton Tjekhov og Mikhail Bulgakov er alle stedt til hvile her.

Både lokale og turister går på stierne og beundrer de mange smukke gravmæler - også de mere bastante fra sovjet-tiden.

Hvordan omgikkes et ateistisk styre som det sovjetiske døden? På kirkegården ved Nyjomfru Klostret synes det paradoksale svar at være: Som kompensation for, at der efter kommunisternes opfattelse ikke er noget liv efter døden, prøvede de at bringe de døde til live som flotte granitskulpturer. Piloter, kosmonauter og højt dekorerede generaler kigger i dag ud fra noget utilgængeligt krat.

Blandt kommunisterne på kirkegården er medlem af politbureauet armenieren Anastas Mikojan, som var en af Sovjetunionens mest magtfulde politikere. Han var med Stalin hele vejen, tilhørte inderkredsen omkring ham og overlevede som en af de få ”gammelbolsjevikker” - som havde deltaget i revolutionen i 1917 - alle udrensninger.

Bag statuen af Mikojan rækker Nyjomfru Klostret sine spir mod himlen. Han endte her efter sin død af naturlig årsager i 1978.

Dengang som nu er kirkegården i det sydlige Moskva det mest prestigefyldte sted at blive begravet. Den strækker sig over syv hektar, hvilket svarer til lidt mindre end det samme antal fodboldbaner.

Et utal af verdenskendte komponister, digtere, skuespillere, statsmænd og videnskabsfolk har fundet deres sidste hvilested inden for murene.

Ud over præsident Boris Jeltsin, generalsekretær Nikita Khrusjtjov og Raisa Gorbatjov, som var gift med Sovjetunionens sidste leder, Mikhail Gorbatjov, drejer det sig blandt andet om pianisten Svjatoslav Richter, poeten Vladimir Majakovskij, filminstruktøren Sergej Eisenstein, komponisterne Sergei Prokofiev og Dmitri Shostakovich og instruktøren Konstantin Stanislavski.

Også den kendte cellist Mstislav Rostropovitj ligger begravet her. Han er særlig kendt for sin fortolkning af Bachs seks cellosuiter, men kombinerede sin kunst med politisk engagement til støtte for de sovjetiske dissidenter Andrej Sakharov og Aleksandr Solsjenitsyn.

Flankeret af høje urnevægge fører stierne videre forbi mausoleer og tornerose-agtige kapeller. Halvskjulte og vejrbidte kyrilliske bogstaver er mejslet ind i monumenterne.

På en piedestal af hvid marmor og med alle militære udmærkelser på brystet står en buste, hvis kappeom-svungne torso kunne have tilhørt en romersk hærfører. Flere steder leder gedigne smedejernslåger ind til gravene, som afgrænses fra hinanden af snørklede og rustne hegn.

Mange af monumenterne er udført af anerkendte kunstnere og billedhuggere, hvoraf flere står bag Lenin- og Marx-statuer overalt i den tidligere østblok.

Den mest kendte er nok skulptøren Vera Mukhina, ophavskvinden til den ikoniske 25 meter høje ”Arbejder og Kolkhos-kvinde” ved indgangen til det Det Alrussiske Udstillingscenter, som også ligger i Moskva.

Efter at have forladt kirkegården kan det betale sig at spadsere en tur rundt om dammen, der ligger ved siden af, men modsat udgangen. Herfra er der en fin udsigt over til klyngen af gyldne kupler. Nyjomfru Klostrets tårne og spir skyder op bag de omkransende mure, som tidligere var en del af byens forsvar.

Nyjomfru Klosterets tårne og spir skyder op bag de omkransende mure, som tidligere var en del af byens forsvar. Foto: Scanpix.