Udsigternes by

Den sicilianske middelalderby Castelmola ligger på toppen af et bjerg og byder på fascinerende udsigter

Udsigten fra Castelmola og ned over det underliggende landskab er imponerende og smuk. – Fotos: Jesper Møller.
Udsigten fra Castelmola og ned over det underliggende landskab er imponerende og smuk. – Fotos: Jesper Møller.

På en kuperet ø som Sicilien er der mange steder med flot udsigt. Ingen steder på øen fås udsigten dog bedre end i den lille by Castelmola, der af samme grund kaldes for ”udsigternes by”.

Castelmola ligger på toppen af bjerget Monte Tauro i godt 500 meters højde, og når man går rundt i byen, belønnes man med formidable udsigter til alle sider. Her er der frit udsyn ned til Giardini-Naxos-bugten, Det Ioniske Hav og flere nedenfor liggende byer, ligesom man har frit udsyn til Siciliens mest berømte lokalitet – vulkanen Etna. Mod nord kan man i helt klart vejr – hvilket der som regel er på disse kanter – også se Messinastrædet og det italienske fastland.

Den mest imponerende panorama-udsigt har man fra Piazza Sant’Antonino, som er det torv, man ankommer til med bussen. Når man står her og ser ned, forstår man godt, at Castelmola flere gange er blevet kåret som ”Siciliens smukkest beliggende landsby”.

Fra ruinerne af den gamle borg kan man ud over udsigten også nyde de sort-hvide flisemønstre på Piazza Sant’Antonino.
Fra ruinerne af den gamle borg kan man ud over udsigten også nyde de sort-hvide flisemønstre på Piazza Sant’Antonino.

Som det øvrige Sicilien har også Castelmola en omskiftelig fortid, hvor området har været besat af flere fremmede magter – grækere, arabere, normannere og andre.

Byen er bygget omkring ruinerne af et af levnene fra de udenlandske invasionsstyrker – nemlig en normannisk borg. Byen har fået sit navn fra borgen, idet Castelmola er en sammentrækning af de italienske ord castello, der betyder borg, og mola, der betyder slibesten. Sidstnævnte henviser til stenene, som borgen er bygget af, og som med tiden er blevet ”slebet til” af vind og vejr.

Ruinerne af borgen er landsbyens største seværdighed, omend den gamle fæstning er relativt hurtigt overstået. Husk at gå helt hen til ydervæggen, hvorfra man kan se ned på de sirlige sort-hvide flisemønstre på Piazza Sant’Antonino. Her kan man også se den stenbue, der markerer indgangen til byen.

Nogle besøgende når ikke længere end til Piazza Sant’Antonino, men det er synd og skam. Man bør også bevæge sig ud i de smalle kuperede gader og gyder, der ligger ved siden af og under torvet. Enkelte af gaderne er ret stejle, og her i byen kommer posten rundt på trehjulede køretøjer – en mellemting mellem en knallert og en bil.

Bjergbyens huse er primært holdt i lyse farver, og når man slentrer rundt en sommerdag, ser man flere af de lokale sidde udendørs. Nogle syr, andre maler. Castelmola rummer da også flere små butikker med keramik, håndsyede varer og andet kunsthåndværk, der adskiller sig fra det sædvanlige turist-tingeltangel.

På det katolske Sicilien har man altid været glad for kirker, og Castelmola er ingen undtagelse. De ligger strøet ud med lind hånd over byen og er som regel åbne, så man kan kaste et blik indenfor.

I den forbindelse skal domkirken Chiesa Madre (Vor Frue Kirke) anbefales. Indenfor kan man se inventar og udsmykning fra flere historiske perioder – heriblandt fire marmoraltre og en træfigur af Maria Magdalena. Smukke fresko-malerier finder man i den lille San Biagio-kirke.

Undervejs på en byrundtur støder man også på flere små hyggelige torve – de såkaldte piazzaer – og her er især torvet ved domkirken – Piazza Duomo – et besøg værd.

Mange turister kommer til Castelmola på en halv- eller heldagsudflugt, og vælger man at spise frokost her, kan det anbefales at se efter et ledigt bord på den historiske Caffé San Giorgio, der blev grundlagt af munke tilbage i 1700-tallet. Caféen ligger på Piazza Sant’Antonino, og fra de udendørs borde har man en flot udsigt.

Glem ikke at smage et glas mandelvin, der er byens kulinariske varemærke. Den er blevet lavet her i flere århundreder, og produktionen blev for alvor sat i system i 1900-tallet af Caffé San Giorgios ejer, Don Vincenzo Blandano. Han udviklede en særlig vino alla mandorla (mandelvin), der består af mandelsaft, vin fra zibibbo-druer, appelsinblomster samt jasmin.

Ud over at nyde denne vin på caféen kan man også købe den i flaskeform flere steder i byen, og det er en populær souvenir.

Nogle hundrede meter ”under” Castelmola ligger den store turistby Taormina, og hovedparten af de besøgende i Castelmola er da også ferierende i Taormina, der tager på udflugt op til den lille landsby på toppen af bjerget.

Det er muligt at vandre mellem de to byer, og fra Castelmola kan man se stien sno sig op ad bjerget. Vandreturen op kan være strabadserende i den sicilianske varme, og langt de fleste vælger da også at tage bussen, ligesom enkelte vælger at spendere en taxa.

Rejsen var sponsoreret af rejsebureauet TUI, der i sommerhalvåret har rejser til den nærliggende by Taormina.