Afmærkede vandreruter i Skagen

Den allernordligste jyske natur er fuld af gode vandreruter

Der er mange fine vandrestier i landskabet omkring Råbjerg Mile.
Der er mange fine vandrestier i landskabet omkring Råbjerg Mile. Foto: Morten Herlev.

Landskabsbilledet ved Skagen rummer både hav, sand, hede, klitplantager, søer og vide horisonter. Det relativt øde område kan i første omgang virke barskt og utilnærmeligt, nærmest som et goldt månelandskab, når man suser af sted på den lange lige hovedvej med kurs direkte mod Skagen.

Læs også: Skagen: Danmarks nordligste by har det hele

Men det kan betale sig at give bilen en pause og i stedet iføre sig vandrevenligt fodtøj. På de mange gode vandreruter rundt i området får man nemlig for alvor øjnene op for, hvad det særprægede landskab rummer af variation og ikke mindst smukke udsigter.

Et fint udgangspunkt for nogle timers oplevelsesrig vandretur er p-pladsen tæt ved Bunken Strand Camping ved hovedvejen et par kilometer syd for Hulsig.

Herfra fører flere markerede ruter ind i Bunken Klitplantage, og følger man ruten markeret med blåt, kommer man først gennem plantageskoven forbi søen Tudsehav, inden man står ansigt til ansigt med den spektakulære Råbjerg Mile.

Den kilometerbrede og op til 40 meter høje sandbunke er Danmarks største og en af Europas største vandreklitter. At klitten vandrer, betyder, at den bevæger sig med vinden. Gennemsnitshastigheden er lidt over 15 meter om året, og det betyder, at klitten, hvis naturen går sin gang, om et par hundrede år vil begrave hovedvejen til Skagen i sand for derefter at fortsætte ud i Kattegat.

Det er en fascinerende oplevelse at bestige sandbjerget og nyde panoramaudsigten fra toppen.

Vesterhavet strækker sig som et langt blåt bånd langs det øde klitlandskab, der også rummer de specielle milesøer, der dannes af grundvandet i år med meget nedbør. De næringsfattige og lavvandede søer tørrer ud i tørre somre, og den udtørrede søbund danner grobund for blandt andet tranebær, porse og klokkelyng.

Råbjerg Mile er et fascinerende eksempel på sandets og vindens voldsomme kræfter i det nordjyske. Hvis naturen fik lov at bestemme, ville det meste være begravet i sand på disse kanter.

Sandflugten var en barsk realitet indtil slutningen af 1800-tallet, hvor hovedvejen til Skagen ofte blev begravet i sand. Men med anlæggelsen af områdets klitplantager blev der dæmmet op for sandets altfortærende bevægelser, og det blev derfor muligt at anlægge en stabil vej- og jernbaneforbindelse til Skagen.

Klitplantagerne ændrede naturen dramatisk, og blandt andre naturelskeren og digteren Jeppe Aakjær udtrykte markant sin modstand mod tilplantningen af de storslåede hede- og klitområder.

Takket være digteren og hans ligesindedes argumentation opkøbte staten i år 1900 arealet omkring Råbjerg Mile med det formål at lade sandmilen fortsætte sit eget frie liv uden menneskelig indgriben. Derfor har vi den dag i dag bevaret et storslået eksempel på sandflugtens voldsomme kræfter.

Beboerne i Skagen har altid været udsat for naturens voldsomme luner, og i 1795 var bunkerne af sand omkring byens sognekirke vokset til så voldsomme dimensioner, at indbyggerne måtte opgive at bruge kirken.

I dag står kun tårnet tilbage i det øde landskab sydvest for Skagen. Den tilsandende kirke er blevet et vartegn for Skagen, og den korte, men smukke gåtur fra p-pladsen til tårnet er hurtigt overstået. Man kan dog snildt bruge flere timer i området og for eksempel bestige Flagbakken i den nordlige del af Skagen Klitplantage, der byder på en fin udsigt over plantage, kirke, hav og by.

Læs også: Vesterhavet: Familieferie med indhold

Der er flere gode afmærkede vandreruter i området, og foruden de kortere markerede rundture kan man også vælge at følge langdistancevandreruten Nordsøstien et stykke. Nordsøstien er markeret med et blåt skilt med en hvidt ”N”, der har form som en bølge.

På selve Grenen, Skagen Oddes yderste spids, blev der i 2015 indviet et nyt net af vandrestier.

Grenensporet består af over 20 kilometer markerede vandrestier, og den længste røde rute på 10 kilometer fører forbi alle fyr på Grenen – herunder Skagen Grå Fyr, der i maj slog dørene op for et nyt virtuelt oplevelsescenter med fokus på de millioner af trækfugle, der hvert år passerer Skagen på vej til og fra deres ynglepladser i det nordlige Skandinavien.