Ved Sorø kan man komme tæt på den kolde krig

Det privatejede PanzerMuseum East, der er Danmarks største militærmuseum, sætter fokus på den fare, Danmark var udsat for under den kolde krig. Museet ligger i smuk, frodig natur, hvor man kan spise medbragt mad, overnatte og nyde andre aktiviteter

To militære helikoptere og et jetfly kan beses på det åbne areal mellem udstillingsbygningerne. Jetflyet kan man gå ind i og se film. Foto: Mogens Hansen.
To militære helikoptere og et jetfly kan beses på det åbne areal mellem udstillingsbygningerne. Jetflyet kan man gå ind i og se film. Foto: Mogens Hansen.

PanzerMuseum East ligger på Vestsjælland nogle kilometer syd for Sorø og sydøst for Slagelse. Museet formidler viden om koldkrigsperioden, som begyndte i årene efter Anden Verdenskrigs afslutning i 1945 og varede til Sovjetunionens opløsning i 1991.

Museet oplyser selv, at det har Skandinaviens største private samling af militære køretøjer fra Warszawa-pagtens lande, og at det er Danmarks største militærmuseum.

Museet er ejet af Allan Pedersen, og han fortæller i en brochure, som man får udleveret, når man køber billet til museet, om dets oprindelse.

Han skriver blandt andet: ”Jeg har, siden jeg var ganske ung, været både nysgerrig, lidt bange og samtidig dybt fascineret af alt det ”hemmelige” krigsmateriel, som østblokken havde til rådighed (...) Derfor var det også helt naturligt at begynde at samle de mange små souvenirs, som senere blev til de helt store ting. Jeg besluttede at åbne porten til min samling i foråret 2014, og idéen med museet er at fremvise så meget materiel som overhovedet muligt af det, som ville have været at se i gadebilledet i Danmark, hvis vi var blevet angrebet af Warszawa-pagtens uhyggeligt voldsomme krigsmaskine i perioden under den kolde krig.”

Allan Pedersen har erhvervet militære maskiner og materiel fra østblokken gennem flere end 30 år, og vi kan kun bekræfte, at der er tale om en imponerende samling, som giver den besøgende et detaljeret indblik i, hvilken fare Danmark var udsat for, hvis den kolde krig var blevet til en ”varm” krig, hvad den heldigvis aldrig blev.

Det meste af materiellet er fra Polen og DDR (Østtyskland), fordi det var de to lande, der i tilfælde af en ”rigtig” krig skulle have invaderet Danmark, især fordi vores land ligger som en prop i hullet mellem Østersøen og Nordsøen/Atlanterhavet. Desuden er der en del materiel fra Tjekkoslovakiet, som skulle bistå med forsyninger.

Udstillingerne ligger i fire store bygninger – i alt 4500 kvadratmeter – med et åbent areal imellem sig, og det er nemt at gå rundt i og mellem bygningerne, men man skal sætte flere timer af til besøget, hvis man vil sætte sig ind i alle detaljer.

Ud over at kigge på de militære udstillingsgenstande er der nemlig et stort antal skilte og plancher, som fortæller teknisk om materiellet og dets anvendelsesmuligheder. Der vises også film på små skærme, og flere end 100 mannequindukker er klædt ud som soldater og andre krigsdeltagere.

Man kan gå rundt, som man vil, men det er en god idé at følge den rækkefølge, som man kan få receptionisten til at tegne ind på et lille kort, når man køber billet.

Militære køretøjer fylder meget i udstillingerne, hvoraf vi her nævner nogle af de voldsomme bæltekøretøjer: T72 er en tjekkoslovakisk licensbygget sovjetisk kampvogn, som er Danmarks største privatejede kampvogn. BMP1 er et sovjetisk amfibisk pansret infanterikampkøretøj. SNAR-10 er en sovjetisk ildledningsenhed med langtrækkende radar. T34-85 er en sovjetisk kampvogn fra 1943. Pansrede hjulkøretøjer: OT64-SKOT R2M er et tjekkoslovakisk/polsk amfibisk kommandokøretøj. PRAGA M 53/59, også kaldet ”firben” er en tjekkoslovakisk 30 millimeter twin antiluftskytskanon.

Desuden er der flere end 20 lastbiler, heriblandt et feltbageri og et felthospital, små hjulkøretøjer, blandt andet en sovjetisk jeep, en del forskellige motorcykler og en 30 meter høj sendemast fra DDR, kaldet ”Jern-Ladyen”. På det åbne areal mellem udstillingsbygningerne står to militære helikoptere fra DDR, den ene kaldet den flyvende kampvogn, den anden en troppe- og materieltransporter.

Museet fortæller, at de to helikoptere ville være noget af det første, vi ville have set i luften ved et angreb på Danmark. Ved siden af helikopterne står et større jetfly med navnet Bac 1-11. Det har plads til 100 passagerer, og i den forreste del kan man sætte sig i flysæderne og se film. Cockpittet er også tilgængeligt, så man kan sætte sig i pilotsæderne. Ud over disse genstande er der blandt andet også udstillet uniformer, motorer og teknik.

PanzerMuseum East byder også på andre oplevelser end de militære udstillinger. Museet ligger i en frodig og smuk natur, som man kan nyde, allerede inden man kommer til museet, ved at dreje væk fra motorvejen ved Sorø og bruge et kvarter på at køre gennem smukke skovområder og landsbyer ad små veje med beskeden trafik.

Har man mere tid, er det værd at standse undervejs ved de idylliske søer Tuelsø, Sorø sø og Tystrup sø. Efter museumsbesøget er det også en god idé at gå rundt i museets 17 hektar park- og plantageområde, hvor der er yderligere fem små søer.

Park- og plantageområdet ligger syd og øst for museumsbygningerne. Mange steder er der opsat borde og bænke, hvor man kan nyde medbragt mad, og man kan fodre fisk ved at købe egnet mad til dem i receptionen.

Længst mod syd finder man sheltere og rørbunkere, som man kan overnatte i, og der er åbent hele året. Rørbunkeren består af syv store betonrør, som hver kan rumme to personer. I midten er der et grillsted. Rørbunkeren er overdækket og omkranset af en beplantet jordvold, og mellem betonrørene er der vægge af sandsække, så anlægget minder om en gammel militærkonstruktion. Granbarakken er et bunkeranlæg over jorden, men tildækket, så det minder om en skyttegrav. Barakken består af to rum, hvor der er plads til 32 personer, som sover i køjesenge. I plantageområdet er der mulighed for at se rådyr og harer, og en overnatning koster 50 kroner pr. person. Vest for shelterområdet er der mulighed for at parkere og campere, hvor en overnatning koster 100 kroner, to overnatninger 175 kroner.

I parken øst for museumsbygningerne er der områder med modeller af kampvogne og biler, og en feltforhindringsbane giver børn mulighed for at være aktive, ligesom der jævnligt foregår kørsel med minikampvogne. Man kan også få en tur på en militær motorcykel med sidevogn. I receptionsbygningen ligger Café Bomben, hvor man kan købe mad og drikkevarer. Caféen har sit navn fra en ophængt 500 pund tung britisk bombe. Endelig er der Panzer-Magasinet, en 80 kvadratmeter butik, som sælger militært legetøj, samlesæt og modeller, herunder fjernstyrede kampvogne i størrelsesforholdet 1:16.