Visby på Gotland emmer af kristendom og historie

Hvis man ønsker at træde lige ind i historien, kulturen og kirkekunsten, så er Visby, Gotlands hovedby, det rigtige sted at rejse hen. I tilgift får man Gotlands natur og havet

I havnebyen Visby på den svenske ø Gotland findes en botanisk have med en lille sø og et springvand, der er et besøg værd.
I havnebyen Visby på den svenske ø Gotland findes en botanisk have med en lille sø og et springvand, der er et besøg værd. .

Et godt sted at begynde en ferie i Visby er Sankt Hans Café, Restaurang og Bar i hjertet af Visby på Gotland. Ikke fordi maden her er noget særligt, pizzaerne og salaterne er udmærkede, men ikke enestående. Men fordi man her helt automatisk befinder sig lige midt i nogle af de særlige kendetegn, der gør Visby til et godt sted at holde ferie. Sankt Hans Café, Restaurang og Bar holder nemlig til i en af de 13 kirkeruiner, der ligger spredt ud over byen, og et besøg i restauranten er dermed et nutidigt besøg i den historie, kirketradition og sammenblanding af fortid og nutid, der kendetegner Visby.

Den bedst bevarede af de ruiner, man finder inden for Visbys cirka tre kilometer lange og næsten intakte bymur, er Sankta Katarina. Kirken blev grundlagt i 1233 af franciskanermunke og ligger ved byens centrum, Stortoget. Kirken var en del af det første gråbrødrekloster i Sverige og blev grundlagt blot 24 år efter, at Frans af Assisi havde indstiftet sin orden.

Klosteret og ikke mindst kirken led imidlertid en krank skæbne. I løbet af de næste par århundreder faldt kirkens tag ned i flere omgange, og siden 1679 har kirken ikke haft et tag og er derfor stået ubrugt hen. I dag er ruinen smukt oplyst om aftenen.

I det hele taget rimer Visby, og Gotland, på kirke. På øen findes der således knap 100 kirker, inklusive ruinerne. De fleste er bygget fra år 1100 og cirka 250 år frem, og det siger en del om den kulturelle, økonomiske og politiske styrke, Gotland havde i denne periode.

Blandt de mange velbevarede kirker indtager øens domkirke, Sankta Maria, i udkanten af Stortoget en særstilling, og kirkens tre tårne kan ses, næsten uanset hvor man befinder sig i Visby.

Kirken blev indviet i 1225 og fungerede i første omgang som samlingspunkt for byens tyske menighed, hvorfor kirkens finansiering også i vidt omfang skyldtes tyske købmænd.

Kirken indeholder flere kirkelige, kulturelle og arkitektoniske seværdigheder. Blandt andet Swertingska-kapellet i kirkens sydøstlige hjørne, der regnes for et af Sveriges smukkeste gotiske rum. Et kapel, der i perioden 1985-1990 blev udstyret med fem moderne og farverige glasmalerier af kunstneren Pär Andersson, og som viser, at historien og nutiden fint kan gå i spænd.

I det treskibede kirkerum indtager træfiguren af den opstandne Kristus, der hænger på overgangen til koret, en central rolle. En figur, der efter al sandsynlighed er udført af Öja-mesteren, der også har lavet det imponerende triumfkrucifiks i en af Gotlands andre store og interessante kirker, Öja Kirke. Begge stammer fra 1200-tallet.

Et andet højdepunkt er mindetavlen for admiral og tidligere borgmester i Lübeck Bartholomeus Tinnappel. Den fortæller således om forbindelsen mellem Gotland og Danmark. Efter et slag mellem den danske og svenske flåde i 1566, under den nordiske syvårskrig, besluttede den danske admiral Hans Lauridsen Baden, at den dansk-lübske flåde skulle ankre op ud for Visby for at begrave adelsmanden Christoffer Mogensen. Til trods for et stormvarsel blev den dansk-lübske flåde liggende ved klippekysten, så Christoffer Mogensen kunne blive begravet i indviet jord. Efter begravelsen kom stormen og sænkede 15 skibe, hvorved 6000 mand omkom. Begivenhed beskrev Holberg i 1733 med ordene: ”Så man kan sige, at aldrig har nogen begravelse været mere kostbar end den gode Christoffer Mogensens, thi her måtte nogle 1000 mand druknes på det at én kunde ligge tør.”

Et besøg i Visby må i sagens natur også inkludere et besøg på Gotlands Museum, eller Gotlands Fornsal, i Strandgaten. Her kan man blandt andet se Nordens største sølvskat, Spillingsskatten, der blev fundet i 1999, da svensk tv ville lave et indslag om, hvordan skatterøvere med metaldetektorer finkæmmende øen. I forbindelse med udsendelsen fandt man Spillingsskatten, der indeholder blandt andet 14.000 sølvmønter og flere hundrede armringe, i alt over 67 kilo sølv.

På Gotlands Fornsal kan man også se eksempler på de særlige gotlandske billedsten, 425 billedsten, der er rejst i perioden fra 400 til 1100, og som i modsætning til runesten ikke er udsmykket med runer, men med billeder.

Visby er en lille by med kun cirka 22.000 indbyggere. Men samtidig er Visby en stor by, en meget stor by. For byen, der er på Unescos verdensarvsliste, rummer med sin enestående blanding af kirkeruiner, middelalderby og ringmur, sydlandsk sommerliv og nordisk stemningslys alt det, der skal til for at gøre en ferie i historien nutidig og vedkommende.