Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Isaak-katedralen i Sankt Petersborg

Katedralens dimensioner er enorme. For eksempel er bygningen 101 meter høj, mens kuplen har en diameter på 22 meter. Hele bygningen vejer en bagatel af 300.000 tons. Foto: Jesper Møller

Isaak-katedralen var i mange år Sankt Petersborgs domkirke, inden kommunisterne lukkede den. I dag holdes der igen gudstjenester i katedralen, der også besøges af mange turister

Den enorme kuppel rager højt til vejrs og kan ses over store dele af byen. Denne formiddag skinner solen, og strålerne reflekteres i den gyldne kuppel, der er belagt med intet mindre end 400 kg bladguld.

Vi befinder os foran Isaak-katedralen i den russiske storby Sankt Petersborg. Katedralen er en af verdens største domkirker, og den er samtidig en af byens mest ikoniske bygninger.

På Isaak-pladsen lidt derfra holder turistbusserne på rad og række ved den store statue af zar Nikolaj I til hest, men de fleste af busgæsterne får kun fem-ti minutter til at tage et par fotos af katedralen og statuen, inden de fortsætter til næste stop på byrundturen.

Det er synd og skam, for uanset hvor flot Isaak-katedralen er udefra, blegner det fuldstændigt, når man kommer inden døre.

Under Napoleons invasion i 1812 var den oprindelige kirke blev beskadiget, og efter at de franske soldater var blevet slået tilbage, besluttede zar Alexander I at bygge en ny kirke på stedet.

Tegningen af kirken blev overdraget til den franske arkitekt Auguste de Montferrand, og arbejdet på den nye kirke begyndte i 1818. Det var dog et besværligt og tidskrævende projekt. For dels havde arkitekten tegnet et enormt bygningsværk, og dels var undergrunden blød og fugtig.

Det var derfor nødvendigt at banke intet mindre end 11.000 lange fyrrestolper i jorden, inden fundamentet blev anlagt.

Arbejdet med at bygge katedralen, der blev opkaldt efter zarfamilien Romanovs skytshelgen, Sankt Isaak af Dalmatien, varede i 40 år, og undervejs var flere hundrede tusinde arbejdere involveret.

Men i 1858 stod et arkitektonisk mesterværk til gengæld klar. Katedralen imponerede ikke mindst med sine enorme dimensioner, og som eksempel er bygningen 101 meter høj, mens kuplen har en diameter på 22 meter. Hele bygningen vejer en bagatel af 300.000 tons.

Isaak-katedralen er verdens fjerdestørste kuppelkirke efter Peterskirken i Rom, Saint Paul’s Cathedral i London og Santa Maria del Fiore i Firenze.

Efter sin åbning blev Isaak-katedralen udnævnt til byens domkirke, hvilket den var frem til 1937, hvor den blev lukket for gudstjenester. I sovjettiden var magthaverne nemlig ikke så glade for kirker, så katedralen husede i mange år Antireligiøst Museum.

Men under perestrojkaen blev båndene løsnet, og det blev atter tilladt at holde gudstjenester i katedralen. I dag fungerer katedralen atter som kirke for den russisk-ortodokse kirke. Men for turister er seværdigheden stadig et smukt kirkeligt museum, hvor man mod entré kan beundre en af klodens smukkeste religiøse bygninger.

Indgangen til katedralen er et godt eksempel på, at alt er stort og massivt på stedet. Der er flere indgange, og især syddørene imponerer. De er lavet af bronze og træ, måler 40 kvadratmeter og vejer 20 tons.

Indenfor mødes man af et lokale, hvor man i første omgang forbavses over størrelsen. Der er plads til 7000 besøgende, og samtidig er lokalet særdeles højtloftet.

Det enorme rum er overdådigt indrettet med guldbelagte artefakter, store glasmosaikker, tonstunge lysekroner og diverse malerier. Selvom Sankt Petersborg er et skatkammer af kostbare bygninger og værelser, er der blandt kendere enighed om, at Isaak-katedralens indre er byens mest imponerende enkeltlokale. Af samme grund er katedralen optaget på verdensarvslisten.

Et af relikvierne er den såkaldte ikonostas, der består af tre rækker ikoner, som er omgivet af kongedørene, bag hvilke man ser et stort glasmaleri. Over dørene ses Pjotr Klodts forgyldte skulptur ”Kristi forherligelse” fra 1859.

Holder man som besøgende af store hvidkalkede kirkemure, er man kommet til det forkerte sted. For sådanne findes ikke. Tværtimod er alle vægge og lofter dekoreret med malerier, mosaikker, figurer, marmor og andre kostbare stenarter.

I den forbindelse er loftsmalerierne et kapitel for sig. Der er adskillige af slagsen, og det 816 kvadratmeter store ”Dommedag” er svært at komme uden om. Kuplen er også dekoreret med malerier, og her ligesom andre steder i kirken imponeres man over, at kunstnerne har formået at male på stærkt buede overflader, uden at det får dimensionerne til at se forkerte ud set nede fra kirkegulvet. Så det er bare om at lægge nakken tilbage og nyde herlighederne.

For de adrætte rummer Isaak-katedralen endnu en attraktion. Via 562 trin er det nemlig muligt at gå op til den såkaldte søjlekolonade, som ligger lige under den forgyldte kuppels udvendige side.

På den runde søjlekolonnade står der 24 statuer, men nok så vigtigt bydes der på en fremragende udsigt over storbyens skyline. Herfra har man første parket til en række af den centrale bydels mest berømte bygninger såsom Vinterpaladset, Peter-Paul-fæstningen, Admiralitetet og Blodskirken, ligesom Neva-floden også flyder forbi ganske tæt derpå.

Der er blevet brugt store mængder bladguld til at forgylde de mange objekter i kirken. Foto: Jesper Møller