Wien: Kulturelle seværdigheder og museer

I Wien har man skabt et forunderligt og inspirerende miljø ved at samle en stribe museer og andre kulturinstitutioner ved siden af hinanden i et stor kulturcenter

Flere af restauranterne i MuseumsQuartier i Wien har ladet sig inspirere af omgivelserne og har kunstfærdige loftsudsmykninger.
Flere af restauranterne i MuseumsQuartier i Wien har ladet sig inspirere af omgivelserne og har kunstfærdige loftsudsmykninger. Foto: Jesper Møller.

Der var på forhånd stor skepsis, da et enormt kulturprojekt tilbage i 2001 så dagens lys i den østrigske hovedstad, Wien.

For hvordan skulle det gå, når den etablerede kunstverden pludselig skulle bo dør om dør med unge, rebelske kunstnerspirer?

Godt, skulle det vise sig, særdeles godt endda. I dag er MuseumsQuartier, som stedet hedder, nemlig Wiens ubestridte kulturelle centrum, og det er daglig til glæde for tusindvis af lokale samt masser af turister.

Ideen med MuseumsQuartier var at skabe kunstnerisk symbiose og gensidig inspiration mellem den stribe museer og andre kulturinstitutioner, der har til huse i det store kompleks. Det er i høj grad lykkedes, og MuseumsQuartier – eller MQ i daglig tale – har sidenhen dannet skole for flere tilsvarende projekter rundt omkring i verden.

Som besøgende er det iøjnefaldende, hvordan stilige damer i nystrøgne spadseredragter nyder komplekset side om side med unge rebeller iklædt spraglet tøj og farverige frisurer.

Med sine 60.000 kvadratmeter udstillings- og værkstedsplads er MuseumsQuartier blandt verdens 10 største kulturinstitutioner.

Størstedelen af kulturcentret er indrettet i de gamle kejserlige stalde, der blev tegnet af Johann Fischer von Erlach tilbage i 1700-tallet, men komplekset indeholder også flere nye, futuristiske bygninger, der er tegnet af arkitekterne Laurids og Manfred Ortner.

Så også på den arkitektoniske front er MuseumsQuartier et unikt miks af forskellige stilarter. Staldbygningernes barok kombineret med de moderne bygninger har således givet MuseumsQuartier betegnelsen "når barok møder cyberspace".

Ud over at nyde centerets forskelligartede bygninger kan besøgende med interesse for arkitektur også besøge Architekturzentrum Wien, hvis permanente udstilling om 1900-tallets arkitektur suppleres med temporære udstillinger, der trækker paralleller mellem datidens og nutidens større bygningsværker.

Ud over en stribe museer indeholder MuseumsQuartier faciliteter for blandt andet dans, musik, teater og film med både værksteder og udstillinger. Det specielle ved stedet er netop, at her ikke bare udstilles, men også produceres. Det giver en ganske særlig og kreativ atmosfære.

MuseumsQuartier er en oase midt i storbyen. Blandt oasens mange vandhuller er Museum Moderner Kunst (MUMOK), der rummer en af Europas største samlinger af moderne kunst. På syv etager, hvoraf de to er underjordiske, kan man se samtidskunst fra hele verden, og i de faste udstillinger er for eksempel danske Asger Jorn repræsenteret.

Et andet, Kunsthalle Wien, har specialiseret sig i samtidskunst, der går på tværs af genrer og blandt andet involverer video, film og eksperimenterende arkitektur.

Leopold Museum er af mere klassisk tilsnit med en enorm samling på over 5000 værker – primært af østrigske kunstnere fra tiden omkring begyndelsen af forrige århundrede.

En helt anden verden åbner sig i nabobygningen, hvor børnemuseet Zoom lokker de yngste med diverse aktiviteter samt en uformel tilgang til museumslivet. Andetsteds i komplekset kan børn få en introduktion til teater og dans på børnescenen Dschungel.

Den mest levende del af kulturcenteret er Quartier 21. Her kan man opleve 60 kunstnere, der er blevet inviteret indenfor i værkstederne, hvor de kan skabe deres værker. Kunstnerne får plads på værkstederne i op til seks måneder, og i den tid kan de lave ting, som de besøgende kan købe i stedets forretning.

Der er tale om unge håbefulde kunstnere, hvoraf nogle meget vel kan være morgendagens stjerner. Deres produkter er vidt forskellige og spænder lige fra digital kultur til design.

Er man mere til den rytmiske del af kulturlivet, bør man besøge Tanzquartier. Det er Wiens førende scene for moderne dans, og her optræder alt fra verdensnavne til amatørgrupper.

Denne scene samt de øvrige i MuseumsQuartier huser en stor del af arrangementerne i festivalen Wiener Festwochen, der holdes hvert år i maj og juni og er en af verdens førende kulturfestivaler. Andre festivaler som den store dansefestival ImPuls Tanz hører også hjemme i MuseumsQuartier.

Hvis man som besøgende trænger til at slappe af og hvile fødderne efter en rundtur på de mange museer og værksteder, så er der også råd for det.

MuseumsQuartier rummer et stort og bilfrit gårdareal, der blandt andet er fyldt med de såkaldte enzier, der er en slags udendørs sofaer lavet i hårdt materiale. Man kan både sidde og ligge i disse loungemøbler, der er specielt populære blandt de yngre besøgende.

Man behøver ikke sulte eller tørste i MuseumsQuartier, der har en stribe glimrende restauranter. Nogle har ladet sig inspirere af omgivelserne og har kunst på vægge og i lofter.

I gården er der i sommerhalvåret udendørs servering, ligesom der flere gange om ugen bydes på musik. At sidde uden døre en lun sommeraften og nyde maden og musikken er en herlig afslutning på et besøg på en af Wiens mest interessante og stemningsfulde lokaliteter.

rejser@k.dk

Den mørkegrå basalt på det store Museum Moderner Kunst adskiller sig dramatisk fra MuseumsQuartiers øvrige bygninger. – Begge fotos: Jesper Møller.
Den mørkegrå basalt på det store Museum Moderner Kunst adskiller sig dramatisk fra MuseumsQuartiers øvrige bygninger. – Begge fotos: Jesper Møller.