Hvem er hinduernes gud Krishna?

Krishna er en af de mest folkekære guddomme i hinduismen og betragtes som guden Vishnus ottende inkarnation

Mange hinduer har en Krishna-figur i hjemmet, og ofte afbildes han med sin fløjte i hånden
Mange hinduer har en Krishna-figur i hjemmet, og ofte afbildes han med sin fløjte i hånden. Foto: Adobe.

Krishna betragtes som guden Vishnus ottende nedstigning på jorden. Flere religiøse traditioner anser ham dog for den absolut øverste guddom, herunder ISKCON (Hare Krishna), og mange hinduer hengiver sig Krishna, for at opnå frelse (<em>moksha</em>) gennem Hengivelsens vej.

Krishna i hinduistiske helligskrifter

Krishna optræder i flere helligskrifter, men er mest kendt fra Bhagavadgita.

Bhagavadgita er en del af det enorme epos Mahabharata og stammer fra omkring 200 f.Kr.. Bhagavadgita kan oversættes til "den ophøjedes sang", og skal forstås som Krishnas budskab til mennesket.

Her optræder Krishna, som er en inkarnation af Vishnu, som krigshelten Arjunas vognstyrer og guru eller læremester. Budskabet i Bhagavadgitaen er de tre veje til frelse (moksha): Handlingens vej (karma-marga), Erkendelsens vej (jnana-marga) og Hengivelsens vej (bhakti-marga), som Krishna fortæller Arjuna om.

I purana-litteraturen skildres særligt Krishnas barndom og ungdom, hvor han voksede op i en hyrdefamilie. Puraerne lægger også vægt på hans guddommelige leg (lila), der forblinder alle. Dette aspekt antyder, at der sandsynligvis har været en krishnakult blandt kvægfolk også før hans optræden i Bhagavadgitaen. Det fortælles også, at Krishna havde mange kærlighedsaffærer med hyrdepigerne, som han lokkede til sig med sin skønne fløjtesang. Vigtigst af dem var den smukke Radha, han ofte portrætteres med ved sin side.