Mekka er islams helligste by

Mekka er den helligste by for muslimer, og det er mod Mekka i Saudi-Arabien, at muslimer vender hovedet, når de skal bede. Det er nemlig her, profeten Muhammed blev født, og her hvor den vigtigste muslimske helligdom, Kabaen står

Midt i moskéen i Mekka står Kabaen, som er den vigtigste helligdom i islam. Det er også denne, der danner centrum for den muslimske pilgrimsfærd Hajj.
Midt i moskéen i Mekka står Kabaen, som er den vigtigste helligdom i islam. Det er også denne, der danner centrum for den muslimske pilgrimsfærd Hajj. Foto: Abdel Ghani Bashir/AFP/Ritzau Scanpix.

Mekka er i dag en by i det olierige Saudi-Arabien med halvanden million indbyggere. Byen ligger i et regnfattigt område, hvor temperaturen i sommermånederne ofte sniger sig op over 40 grader.

Hvert år trodser millioner af troende muslimer fra hele verden den arabiske ørkenvarme og begiver sig på pilgrimsfærd til Mekka. De kommer for at besøge det sted, hvor islam blev til i begyndelsen af det syvende århundrede.

Mekkas helligdomsstatus gør, at det kun er tilladt for muslimer at besøge og opholde sig i byen. Trodser en ikke-muslimsk turist bygrænsen, kan det resultere i en bøde og bortvisning fra landet.

Mekka er Muhammeds fødeby

Muhammed blev født i Mekka i år 570. Dengang var Mekka en handelsby, centreret om den omfattende karavanehandel, der bevægede sig gennem Den Arabiske Halvø. Muhammed voksede op i et polyteistisk samfund med mange guder kontrolleret af stammelederne i Mekka.

I år 610 begyndte Muhammed at modtage åbenbaringer fra englen Gabriel i Hira-grotten uden for Mekka. Disse åbenbaringer blev senere samlet i Koranen. Muhammeds strengt monoteistiske åbenbaringer om Allah som den eneste gud bragte Muhammed i opposition til det polyteistiske stammesamfund i Mekka.

Dette ledte i år 622 til, at Muhammed og hans lille følge af muslimer udvandrede fra Mekka til byen Yathrib, nu kendt som Medina, 350 kilometer fra Mekka.

Muhammed erobrede med sin hær Mekka i 630. Efter sejren udrensede muslimerne Mekka for flergudsdyrkelse, og islams monoteistiske tro fortrængte det polyteistiske samfund på Den Arabiske Halvø.

Kabaen i Mekka er islams religiøse centrum

I hjertet af Mekka ligger Kaba-helligdommen. Kabaen er sort kubeformet bygning i natursten omgivet af Majsid al-Haram-moskeen, som er verdens største moske.

En af stenene i Kabaen - ”den sorte sten” - er eftersigende en af de originale byggesten, der stammer helt tilbage fra Adams tid. Når pilgrimmene bevæger sig rundt om Kabaen, forsøger de at kysse eller røre ved stenen, som derfor er slidt helt blank af de millionvis af berøringer.

Ifølge den muslimske tradition blev Kabaen først bygget af Adam, og senere blev den genopført af patriarken Ibrahim (Abraham for jøder og kristne) og sønnen Ismael efter påbud af Gud. 

Før muslimerne blev den dominerende gruppe på Den Arabiske Halvø, var Kabaen fokus for den polyteistiske religion som blev praktiseret i Mekka. Bygningen var udsmykket med billeder af lokale guder, og Kabaen var pilgrimsmål for regionens polyteister.

Efter den muslimske erobring af Mekka i år 630 forblev Kabaen det religiøse centrum af Mekka. Muslimerne forkastede flergudsdyrkelsen, og Muhammed indviede Kaba-helligdommen til Gud.

Kaba-helligdommens særlige betydning for muslimer viser sig ved, at Kabaen er det sted i Mekka, muslimer over hele verden vender sig mod, når de beder islams fem daglige tidebønner.

Kabaen ligger midt i al-Haram-moskéen i Mekka. Overleveringer fortæller, at det var patriarken Abraham, der opførte Kabaen med sønnen Ismael efter påbud af Gud.
Kabaen ligger midt i al-Haram-moskéen i Mekka. Overleveringer fortæller, at det var patriarken Abraham, der opførte Kabaen med sønnen Ismael efter påbud af Gud. Foto: Amr Nabil/AP/Ritzau Scanpix

Pilgrimsfærden til Mekka

For en muslim med de nødvendige midler er det en religiøs pligt en gang i livet at drage på pilgrimsfærd til Mekka i den sidste måned i den islamiske månekalender. Pilgrimsrejsen til Mekka er en af islams fem søjler og kaldes hajj og består af en række rituelle elementer, som de troende tager del i.

Læs mere om pilgrimsrejsen hajj her.

Herudover ankommer yderligere skarer af troende muslimer i løbet af året for at lave den mindre pilgrimsfærd til Mekka, kaldet umrah, som er særlig populær i den muslimske fastemåned ramadan.