Retspræsident: Politikere stirrer sig blinde på straffesager

Justitsministre har af dommere fået besked om, at der ikke er lavthængende frugter. Træet er gået ud.

Chefen for Retten i Roskilde er bekymret over et fald i antallet af civile sager. I stedet giver folk op, finder alternative løsninger eller hyrer "gorillaer" til opkrævning, mener Jørgen Lougart. (Arkivfoto)
Chefen for Retten i Roskilde er bekymret over et fald i antallet af civile sager. I stedet giver folk op, finder alternative løsninger eller hyrer "gorillaer" til opkrævning, mener Jørgen Lougart. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Når det gælder retssystemet, har politikerne svigtet ved næsten udelukkende at interessere sig for straffesager, mener en retspræsident.

Bemærkningen fra Jørgen Lougart, der er chef for Retten i Roskilde, kommer i forbindelse med en fornyet diskussion om, hvilke straffesager der skal afgøres først i retssalene.

Anklagemyndigheden har netop indført et nyt system. Alle sager, hvor der er forventning om en ubetinget frihedsstraf, skal prioriteres. De drejer sig om personfarlig kriminalitet, færdsel, narko og økonomisk kriminalitet og kaldes prio-sager.

Men domstolene kan ikke helt følge trop. Her vil man i 2023 prioritere sager om personfarlig kriminalitet med mulighed for ubetinget straf.

De øvrige sager vil domstolene kun prioritere, hvis det er "hensigtsmæssigt og der i øvrigt er ledige hastetider". Det fremgår af en orientering, som Justitsministeriet har sendt til Folketingets retsudvalg.

I Retten i Roskilde siger retspræsident Jørgen Lougart, at man vil forsøge at følge anklagemyndigheden.

- Men vores problem er, at vi også har andre hastende sager. Hvis vi skal til at prioritere flere straffesager end i dag, bliver der mindre tid til andre sagstyper. For eksempel civile sager, hvor en tømrermester har sagsøgt en kunde, der ikke har betalt, eller sager om afskedigelser og andre emner. Disse sager er også vigtige for de implicerede.

- Men desværre synes politikerne kun at interessere sig for straffesager. Vi har gennem flere år oplevet et fald i civile sager, og det må skyldes, at folk enten giver op, finder alternative løsninger eller hyrer "gorillaer" til opkrævning, siger Lougart.

Landet over har retterne siden 2018 oplevet en "markant stigning i antallet af modtagne straffesager", og ventetiderne er forøget. Det kan man læse i Danmarks Domstoles nye handlingsplan.

Flere har delvist forklaret situationen med, at politikerne har givet ekstra muskler til politi og anklagemyndighed uden samtidig at sikre, at domstolene kunne følge med det øgede antal sager.

- Vi har forsøgt at fortælle justitsministre, der spørger om lavthængende frugter, at der heller ikke er frugter, der hænger højt, og som kan plukkes. Sagen er, at hele træet er gået ud, siger Jørgen Lougart.

Den nye justitsminister, Peter Hummelgaard (S), har kaldt de stigende sagsbunker og sagsbehandlingstider bekymrende. I år skal der indgås en flerårsaftale for domstolene fra 2024 og frem.

/ritzau/