Rusland havde planlagt at hacke OL, babyer kan indtage millioner stykker mikroplast, og coronaregler gør fitnesscenter til kirke

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Rusland havde planlagt et cyberangreb på OL i Tokyo denne sommer, inden det blev udskudt. Et fitnesscenter i Polen er blevet til en kirke, på grund af coronaregler, og spædbørn, der drikker af sutteflaske kan indtage over en million stykker mikroplast hver dag.
Rusland havde planlagt et cyberangreb på OL i Tokyo denne sommer, inden det blev udskudt. Et fitnesscenter i Polen er blevet til en kirke, på grund af coronaregler, og spædbørn, der drikker af sutteflaske kan indtage over en million stykker mikroplast hver dag. Foto: Brian Snyder/Reuters/Ritzau Scanpix, Pascal Lauener/Reuters/Ritzau Scanpix og Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Nyhedsoverblikket begynder i dag med den brandvarme kartoffel: MeToo. I går var det ikke kun den nu tidligere overborgmester i København og Socialdemokratiets næstformand, Frank Jensen, der måtte forlade sine poster. Det var også Mads Aagaard, der var vært på P1-programmet “Shitstorm”. Han blev i første omgang sendt hjem på grund af anklager om seksuel krænkede adfærd og afpresning med nøgenbilleder. Han blev i går afskediget, skriver DR.

Der skulle have været flere, der inden Mads Aagaards afskedigelse, havde berettet DR om P1-værtens krænkende adfærd. Derfor beklager DR nu deres håndtering af sagen, og vil have eksterne rådgivere til at hjælpe ledelsen med at håndtere sådanne sager i fremtiden.

I dag starter retssagen mod en 22-årig mand i Esbjerg, der i den grad også har vist grænseoverskridende adfærd. Han er nemlig tiltalt for at have begået mere end 200 krænkelser mod over 150 unge piger og kvinder. Han har ifølge anklageskriftet kontaktet de unge piger og kvinder via de sociale medier Snapchat og Youbo, skriver Ritzau. På disse platforme har han i første omgang skabt en fortrolig venskabelig relation med sine ofre, hvor de i flere tilfælde blotter sig og sender billeder af dem selv. Disse intime detaljer og billeder kan gerningsmanden derefter bruge som afpresning. Det er den såkaldte “grooming-metode”.
SF’s retsordfører, Karina Lorentzen, siger i forbindelse med retssagen, der starter i dag, at der skal afsættes flere ressourcer til den del af politiet, der arbejder med cyberkriminalitet.

Det er ikke kun privatpersoner, der er ofre eller gerningsmænd, når det kommer til cyberkriminalitet. Rusland skulle ifølge det britiske udenrigsministerium have planlagt at sabotere sommerens Olympiske Lege i Tokyo, inden arrangementet blev udskudt. Det skriver The Guardian. Det britiske nationale center for cybersikkerhed anklager Rusland for at have planlagt et cyberangreb på det nu udskudte OL, men de anklager dem også for at have gjort det i 2018 ved OL i Pyeongchang i Sydkorea.

Motivet skulle ifølge det britiske udenrigsminesterium være hævn. Rusland blev i december nemlig forbudt mod at deltage i sportsbegivenheder over hele verden af “the World-wide Anti-Doping Agency (Wada)” (det verdensomspændende antidoping agentur), herunder OL. Det skete på baggrund af, at Ruslands eget antidopingagentur blev fundet skyldig i at manipulere laboratoriedata.

Når man er et lille spædbarn, er der ikke nogen som helst fare ved at færdes på internettet. På dette stadie skal man kun koncentrere sig om de helt basale ting: sove og spise. Men selv dette er faktisk ikke helt ufarligt, viser et nyt irsk studie. Der kan nemlig gemme sig millioner stykker af mikroplast i en sutteflaske. Det betyder, at et spædbarn, der drikker fra sutteflaske kan indtage over en million stykker mikroplast hver dag. Det skriver “Nature Food”, som er et videnskabeligt tidsskrift, der publicerer forskning om madproduktion. Forskerne bag studiet understreger, at man ikke kender de potentielle sundhedsrisici ved, at spædbørn indtager mikroplast, og at der mangler forskning på dette område.

I Belgien frygter de, at hospitalerne bliver overfyldte, fordi antallet af smittede med coronavirusset er voldsomt stigende. Landets sundhedsminister, Frank Vandenbroucke, har advaret om en “tsunami af coronasmittede”, skriver The Guardian. Mellem den 9. og den 15. oktober blev der i gennemsnit meldt 7876 nye smittede om dagen – en stigning på knap 80 procent fra den foregående uge. Fra mandag i denne uge trådte den belgiske regerings restriktioner i kraft, der blandt andet indebærer, at borgerne kun må se én anden person, der ikke indgår i deres husstand. Derudover er der indført udgangsforbud, som gælder fra midnat til klokken fem om morgenen, og alle barer og restauranter skal holde lukket. Disse restriktioner gælder som udgangspunkt i fire uger.

Også i Polen har corona-pandemien medført restriktioner. Regeringen har blandt andet midlertidigt lukket fitnesscentre og svømmehaller. Men i det meget katolske land er kirkerne ikke omfattet af begrænsningerne, så længe de besøgende bærer maske. Det fik ejerne af fitnesskæden Atlantic Sports i Krakow til at få en pludselig religiøs vækkelse. ”Fordi fitnessundervisning ikke er tilladt, tilbyder vi fra i dag religiøse samlinger for medlemmer af Den Sunde Krops Kirke,” skriver Atlantic Sports på Facebook. Kæden har også tidligere udfordret reglerne på anden kreativ vis: De omdannede et center til en ”butik”, hvor man kunne ”afprøve” udstyret mod et gebyr.

Dagens overblik slutter med historien om den franske historielærer, der fik skåret halsen over, i det, der bliver betragtet som en islamistisk terrorhandling begået af en 18-årig flygtning fra Tjetjenien. I gårsdagens TV-avis kunne man høre DR's internationale korrespondent Stéphanie Surrugue fortælle, at gerningsmanden fotograferede Samuel Paty's afskårede hoved, lagde billedet på det sociale medie Twitter og taggede præsident Emmanuel Macron i opslaget. Kristeligt Dagblad skriver i en artikel i dagens udgave af avisen, at Macron lover nye stramninger i bekæmpelsen af terror, og at emner som ytringsfrihed og holocaust er blevet vanskeligere at behandle i de franske skoler.