Særavis: Tid til at mindes dem, der tændte lys for andre

Benny Andersen og Prins Henrik er blandt de store danske personligheder, som gik bort i 2018. Kristeligt Dagblad udgiver en særlig digital avis med mindeord og nekrologer om markante danskere, som vi mistede i år. Kun abonnenter har adgang til at læse og høre artiklerne i e-avisen og lydavisen

Kaffen er nu ikke længere klar for Benny Andersen. Musikken er gået i stå på livets line for Kim Larsen. Og der kommer ikke flere poetiske åndfuldheder fra prins Henrik. Julen er også tid til at mindes - og at håbe.
Kaffen er nu ikke længere klar for Benny Andersen. Musikken er gået i stå på livets line for Kim Larsen. Og der kommer ikke flere poetiske åndfuldheder fra prins Henrik. Julen er også tid til at mindes - og at håbe.

Egentlig er der meget ved julen, som handler om begyndelser. Jesusbarnet fødes. Lys ­begynder at skinne. Advents- og juletiden indleder hele kirkeåret med forventning og håb.

Men julen indebærer for mange mennesker også afslutning og afsavn. Når familien samles, bliver det synligt, når nogen mangler. Efter alle de travle forberedelser byder juledagene for mange også på tid til vemod, minder, eftertanke.

Julen kalder billeder frem af mennesker, der stod os nær, som betød noget for os, som vi holdt af, som vi spejlede os i, men som nu ikke er her mere. Der siges og synges ”Vær velkommen” så mange steder til advent, jul og nytår, men årets sidste måned ledsages også af et farvel og et tak for de tider, som svandt, for de slægter, der henrullede, for de mennesker, der fandt vej til vores hjerter.

I det år, som vi nu er i gang med at skulle sige farvel til, mistede vi i Danmark mange store personligheder, som betød meget for mange.

Kaffen er nu ikke længere klar for Benny Andersen. Musikken er gået i stå på livets line for Kim Larsen. Kunstens store træ vokser ikke længere for Per Kirkeby. Sørejserne er forbi for Troels Kløvedal. Retfærdigheden vogtes ikke mere af ­Merethe Stagetorn. Og der kommer ikke flere poetiske åndfuldheder fra prins Henrik.

I denne særudgave, der udkommer til abonnenter første juledag, har vi samlet mindeord og nekrologer om flere af disse helt store skikkelser, som gik bort i årets løb. Vi mindes det, de gjorde og betød. Samtidig må vi erkende, at ingen aviser af denne type kan rumme eller ramme alle de mennesker, der savnes rundt omkring i hjem og familier i julen.

Med til julens glæde hører uvægerligt sorgen. Sammen med alle forventningerne kommer vemodet. Men heldigvis står mistrøstighederne og afslutningerne ikke alene. Når vi sørger, er det også fordi vi har oplevet så meget, der kan siges tak for.

Vi ses måske igen, sang Kim Larsen håbefuldt. ”Lyset skinner i mørket, og mørket fik ikke bugt med det”, hedder det mere sejrsikkert på gammelt bibelsprog, der minder os om, at hver eneste jul er og bliver en mulighed for en ny begyndelse.

Glædelig jul – og god fornøjelse!

Find særudgaven af e-avisen til abonnenter med mindeord og nekrologer her