Prøv avisen

Nye sigtelser om overgreb hænger over tidligere præst

En tidligere folkekirkepræst fra Kalundborg Provsti har siddet varetægtsfængslet siden juni, hvor han blev sigtet for i flere tilfælde at have begået seksuelle overgreb mod en mindreårig. Tirsdag blev sigtelsen udvidet til overgreb mod to mindreårige. Arkivfoto.

Ved dagens retsmøde i Holbæk blev sigtelsen mod en nu tidligere folkekirkepræst udvidet til at gælde seksuelle krænkelser mod endnu et barn. Den sigtede erkender sig kun skyldig i overgreb på mindreårig pige

Da retten i Holbæk tirsdag formiddag indledte en sag om en præsts seksuelle overgreb mod en mindreårig, var der tale om en sigtelse for et enkelt forhold. Da mødet sluttede, var sigtelsen udvidet til i alt fire forhold. Det fortæller anklager Kathrine Alsholm.

”Vi har udvidet, så der nu er tale om sigtelser om samleje og anden seksuel omgang med en dreng og samleje og anden seksuel omgang med en pige. Så der er tale om i alt to børn,” siger hun.

Den sigtede mand, en nu tidligere folkekirkepræst fra Kalundborg Provsti, har siddet varetægtsfængslet siden juni, hvor han blev sigtet for i flere tilfælde at have begået seksuelle overgreb mod en 12-årig dreng i perioden juni 2015 til maj 2016. Derudover mistænkes manden for at have krænket en i dag 14-årig pige i perioden december 2015 til juni 2016.
 
I begyndelsen af september valgte politiet at ophæve navneforbuddet i sagen, da de havde mistanke om flere overgreb end dem, de allerede kendte til. Om de nye sigtelser skyldes ophævelsen, vil Kathrine Alsholm ikke sige.
 
”Der er stadig oplysninger, som ikke har været fremme, og som kører bag lukkede døre, og derfor kan jeg ikke udtale mig nærmere nu,” siger hun og tilføjer, at hun ikke kan afvise, at der kan komme flere sigtelser.

Den sigtede valgte kort efter sagens begyndelse at sige sit job op, og han har erkendt overgreb og samleje med pigen. Selvom flere medier tidligere har skrevet, at manden også erkendte sig skyldig i overgreb mod en mindreårig dreng, har dette ifølge forsvarer Thomas Leif Philip aldrig været tilfældet.

Biskop over Roskilde Stift Peter Fischer-Møller udtrykker sin dybe beklagelse, hvad angår de unge mennesker og familier, der er direkte berørt af sagen. Derudover ønsker han, at sagen behandles med størst mulig åbenhed.

”Jeg tror, det er sådan, vi bedst hjælper dem, som er blevet ramt. Det handler ikke kun om antallet af krænkede, men også om alle de unge mennesker, som den tidligere præst har haft stor betydning for. Han har været engageret i og dygtig til det kirkelige arbejde blandt unge mennesker, og der er mange, der har set ham som et forbillede. Det er vigtigt, vi kan tale med dem om, at det arbejde, de har deltaget i, stadig kan have været værdifuldt.”

Ifølge biskoppen har der ikke været mistanke mod præsten tidligere, men tilbage i 2012 havde den sigtede henvendt sig til provsten om noget, han selv omtalte som ubegrundede anklager, og som efter hans udsagn omhandlede finansiel støtte til skolegang for en dreng i Moldova. Ifølge DR handlede sagen dengang om, at en journalist fra Moldova henvendte sig til dansk politi med oplysninger om præstens overgreb på mindreårige. Peter Fischer-Møller hørte først om sagen, da navneforbuddet i den aktuelle sag blev ophævet.

”Jeg har nu sagt til alle provster, at hvis man på nogen som helst måde får oplysninger ind, der kan have den mindste antydning af en relation til overgreb mod børn, så skal jeg have det at vide. Vi er nødt til at være så åbne som muligt for at undgå, at det sker igen,” siger han.
 
Den sigtedes varetægtsfængsling blev i går forlænget, mens der sker yderligere efterforskning i sagen. Derudover skal der ifølge anklageren laves en mentalundersøgelse af sigtede, hvilket er relativt udbredt i denne type sager.