Prøv avisen

10 gode råd til dig, der skal starte på nyt studie

I disse dage får mange af de nye studenter besked på, om de er kommet ind på drømmestudiet. Her er en række gode råd til at komme godt i gang. Arkivfoto. Foto: Jens Dresling/ritzau

Studielivet er en sjov og lærerig tid. Især, hvis du sætter dig ind i, hvordan du får gode studieteknikker. Derfor giver Lotte Rienecker specialkonsulent i universitetspædagogik på Roskilde Universitet 10 råd til dig, der starter nyt studie.

1. Drop studiejob i starten
En god studiestrategi er at lade være med at arbejde den første tid. Sørg i stedet for at være til rådighed for studiet i begyndelsen, og invester i at lære at studere og bruge hjælpemidler. Når du er inde i studierutinerne, kan du begynde at arbejde ved siden af. 

2. Find rundt digitalt
Brug tid på i starten at finde ud af, hvordan studiet er indrettet digitalt. Hvor afleverer man, og hvor ligger opgaverne. Så sparer du dig selv for stress lige inden din første aflevering. 

3. Få et tilhørsforhold
Lær så vidt muligt dine medstuderende at kende, meld dig ind i grupper eller deltag i sociale arrangementer. Det er vigtigt at få et tilhørsforhold til studiet.

4. Læs studieordningerne 
Læs studieordningen for hvert fag. Så ved du, hvad der forventes af dig, og hvad du skal lære til eksamen.

5. Få feedback hurtigst muligt
Aflever den første opgave, så du kan få feedback på dit faglige arbejde. Det hjælper dig fremover.

6. Læs ikke for meget
Læs kun 30 minutter af gangen og skriv derefter et spørgsmål ned til teksten, eller hvad der er det vigtigste i teksten. Det er vigtigt at veksle mellem at læse og skrive.

7. Få en studiegruppe
Meld dig ind i læse- eller studiegrupper. Det er vigtigt at diskutere det faglige indhold med dine medstuderende for at lære det ordentligt. 

8. Arbejd aktivt med stoffet
Brug tid på at skrive, regne eller tale om stoffet. Det er ikke nok at lytte til forelæsninger. Det er ved at bruge stoffet, at man lærer.

9. Tal med undervisere om prioritering 
Nej, man kan ikke altid nå at læse alt. Tal med dine undervisere om, hvordan man læser, og hvordan man prioriterer at læse de forskellige tekster.

10. Dyrk sammenhænge
Sæt dit studie i sammenhæng med, hvad du i forvejen kender og kan. Og tænk over, hvordan studiet relaterer til, hvad du er motiveret for at lave fremover.