Radiokanal vil tjekke ytringsfriheden med profetbilleder 

Radio24syv efterlyser danskere, som vil udstille satiriske billeder af den svenske fængselsdømte kunstner Dan Park, og Trykkefrihedsselskabet har sagt ja. Infantilt, mener debattør 

Programchef Mads Brügger forsvarer initiativet med, at man blot vil undersøge, ”om Dan Parks danske støtter selv har mod på at praktisere, hvad de prædiker, når de først har SET billederne”. Foto: Scanpix
Programchef Mads Brügger forsvarer initiativet med, at man blot vil undersøge, ”om Dan Parks danske støtter selv har mod på at praktisere, hvad de prædiker, når de først har SET billederne”. Foto: Scanpix.

OPDATERET (30/9 klokken 11:20): Denne artikel handler om, at Trykkefrihedsselskabet forleden sagde ja til at udstille den svenske kunstner Dan Parks værker. Det skete, efter at Radio24syv havde hentet 31 af kunstnerens værker til Danmark og efterlyste nogen, der var villige til at udstille dem. Efterfølgende fortrød Radio24syv initiativet, men Trykkefrihedsselskabet har meldt sig som arrangør, og selskabet er i gang med at finde egnede lokaler i København og forhandle med Dan Parks svenske gallerist. 

Mens Sverige foreløbig har lukket munden på den kontroversielle kunstner Dan Park, er hans værker nu på vej til at blive udstillet i Danmark.

Dan Park fik i sidste måned en fængselsdom i Sverige for med sine billeder at gøre sig skyldig i racisme og opfordre til had mod enkelte befolkningsgrupper. Flere af hans billeder blev beslaglagt af politiet.

Men nu har danske Radio24Syv hentet 31 billeder af den fængslede kunstner fra Sverige og leder efter nogen, der vil udstille dem.

Det har Trykkefrihedsselskabet sagt ja til blandt andet med den begrundelse, at ytringsfriheden i Sverige er truet, når en kunstner ikke kan udtrykke sig frit.

Et billede viser angiveligt et analt samleje mellem Jesus og Muhammed, og Radio24Syvs initiativ har allerede skabt en del debat på de sociale medier.

Programchef Mads Brügger forsvarer initiativet med, at man blot vil undersøge, ”om Dan Parks danske støtter selv har mod på at praktisere, hvad de prædiker, når de først har SET billederne”.

”Det, synes jeg, er interessant kulturjournalistik. Rent personligt ville jeg ikke være gallerist for Dan Park, og det samme gælder Radio24syv,” skriver han på Facebook.

Trykkefrihedsselskabets ønske om at udstille billederne bakkes op af professor og forfatter Frederik Stjernfelt fra Aarhus Universitet. Man skal kunne udstille hvad som helst uanset hensigten, mener han.

”Umiddelbart lyder de vulgære, og det er muligvis dårlig kunst. Men jeg mener ikke, at ytringsfriheden skal måles på kvalitetsvurdering eller hensigten. Hvilken som helst trosretning bør problematiseres og satiriseres.”

Den forklaring køber journalist, forfatter og debattør Georg Metz ikke. Initiativet lyder snarere ”temmelig åndsvagt”.

”Vi ved, vi har ytringsfriheden, men derfor behøver man ikke bruge den hele tiden. Jeg kan ikke se, hvad demonstrationen skal tjene til. Jeg har aldrig forstået, hvorfor det skulle være nødvendigt. Det er en lidt infantil måde at demonstrere på,” siger han og tilføjer, at han aldrig kunne drømme om at fornærme nogen i deres tro:

”Det skal man ikke gøre, når man ved, hvad det betyder for folk. Vi har ytringsfrihed under ansvar.”

Satiriske billeder af den muslimske profet har før haft fatale konsekvenser. Konflikten i kølvandet på Muhammed-tegningernes offentliggørelse i 2005 blev nærmest global med ambassadeafbrændinger i flere arabiske lande.

Den risiko er der også i dette tilfælde, vurderer Dennis Meyhoff Brink, som er ekstern lektor på Københavns Universitet og forsker i religionssatire.

”Det kan gå i alle retninger. Men der er da potentiale for, at det kan eksplodere,” siger han og påpeger, at der dog i andre lande har været mange eksempler på provokationer, der ikke har ført til konflikt.

Han synes selv uden at have set billederne, at det er fint med en udstilling med tegninger af profeten.

”Det lyder jo radikalt, og så afhænger det naturligvis af kvaliteten af billederne. Uden at have set dem vil jeg dog umiddelbart mene, at det er ganske vigtigt at finde ud af, om ytringsfrihed kun er noget, vi bryster os af, eller om det faktisk eksisterer herhjemme.”

Radio24Syv vil holde åbent for bud indtil mandag, hvor de vælger, hvilken gallerist skal have lov til at udstille billederne.