Radiokanal får kolde fødder efter debat om profetsatire

Radio24syv efterlyste forleden danskere, som vil udstille satiriske billeder af den svenske fængselsdømte kunstner Dan Park, men kanalen dropper projektet efter kritik

Reaktionerne viser, at radioen i offentligheden vil fremstå med et ansvar eller medansvar for udstillingen. Det ønsker kanalan under ingen omstændigheder, fortæller Jørgen Ramskov.

Planerne om blandt andet at udstille stærkt satiriske, seksuelle billeder af Jesus og profeten Muhammed bliver ikke til noget.

Radio24syv har besluttet at stoppe planerne om en udstilling med den kontroversielle svenske kunstner Dan Park, efter projektet er blevet udskældt både i pressen, herunder i Kristeligt Dagblad, og på de sociale medier.

Som Kristeligt Dagblad skrev forleden, har radiokanalen hentet 31 af den racisme-dømte kunstners værker til Danmark, og Trykkefrihedsselskabet bød ind på opgaven med at udstille billederne. 

Selskabet har i mellemtiden sagt fra, og nu dropper Radio24syv altså også ideen.

Et billede viser angiveligt et samleje mellem Jesus og Muhammed. Ifølge chefredaktør Jørgen Ramskov ønskede kanalen at undersøge, om Dan Parks danske støtter var villige til at tage konsekvensen af deres støtte og udstille hans billeder uden at have set dem. 

"Det var baggrunden for, at Radio24syv tog initiativ til at få billederne til Danmark og lade dem indgå i en debat om, hvordan vi anvender ytringsfriheden," siger han i en pressemeddelelse. 
 
"Vi har ønsket at gøre debatten om ytringsfrihed konkret, fordi den bliver rigtig interessant, når de pågældende debattører personligt skal tage stilling til, om en ytring eller en handling nu også er nødvendig og tjener andet formål end selve krænkelsen i sig selv." 
 
Radiokanalen ville gerne lægge penge og lokaler til projektet, men ikke navn. Den efterfølgende debat om initiativet har imidlertid fået kanalen til at konkludere, at udstillingen ikke kan gennemføres.

"Efter en nærmere juridisk vurdering står det klart, at Radio24syv under alle omstændigheder vil have et medansvar for udstillingen. Samtidig viser reaktionerne også, at radioen i offentligheden vil fremstå med et ansvar/medansvar for udstillingen. Det ønsker vi under ingen omstændigheder," siger Jørgen Ramskov.