Hjemløse Daniel er ikke alene om sin død

Den uværdige død, som en hjemløs mand led i mandags, er ikke et enestående eksempel

Hjemløs mand sover på Rådhuspladsen, mens folk går forbi.
Hjemløs mand sover på Rådhuspladsen, mens folk går forbi. Foto: Christian Lindgren.

I mandags døde den 33-årige Daniel på åben gade foran Amagerbro Station i København.

Han havde ligget bevidstløs i det offentlige rum i nogle timer og fik ingen hjælp, før en kvinde tog affære og forsøgte at få liv i ham.

Senere kom flere forbipasserende til.

Vidnerne ringede til alarmcentralen op til tre gange, og der gik næsten en time, før hjælpen kom frem.

Tre minutter før ambulancen kom, afgik Daniel ved døden.

Det er ikke første gang, at hjemløse og socialt udsatte oplever at blive forbigået i kritiske situationer eller oplever at blive krænket på baggrund af deres sociale status. De seneste år og måneder har debatten om samfundets behandling af hjemløse og socialt udsatte vendt tilbage.

Det seneste eksempel er den afdøde Daniel Øhlers, men så sent som i sidste måned skabte det vrede og forargelse, da en kvindelig flaskesamler ifølge øjenvidner blev ydmyget og nedværdiget, mens hun samlede pant ind før en fodboldkamp.

Billeder og videooptagelser viste, at hun med bare ben stod i et vandbassin og ledte efter tomme dåser og flasker, alt imens tilskuere råbte ad hende og smed flasker efter hende. Det fik det sociale medie Facebook til at flyde over af kritiske kommentarer om samfundets måde at behandle vores medmennesker.

Men der er også andre eksempler på, at samfundets svageste er blevet krænket.

Hjemløs dør ved 7-Eleven i Hvidovre

Det er kun otte måneder siden, at en anden hjemløs mand døde på åben gade, selvom der længe før var tilkaldt politi.

I en kold nat mellem den 14. og 15. februar i år afgik en mand ved døden foran bagindgangen ved en 7-Eleven kiosk i Hvidovre.

Manden havde ligget ved bagindgangen nogle dage, og en medarbejder fra 7-Eleven havde ringet til politiet og bedt om hjælp til at tilse mandens tilstand. Men politiet kom aldrig.

Ved 7 Eleven på stationen Friheden fandt en medarbejder Lea en død mand lørdag d. 15. februar 2014. Det var her,       at hun fandt ham.
Ved 7 Eleven på stationen Friheden fandt en medarbejder Lea en død mand lørdag d. 15. februar 2014. Det var her, at hun fandt ham. Foto: Betina Garcia

Dagen efter ringede den butiksansatte igen til politiet, fordi mandens tilstand var blevet åbenlyst forværret. Politiet dukkede ikke op, men bad den ansatte om selv at tilse manden. Medarbejderen havde brug for politiets hjælp til at tjekke mandens sundhedstilstand, men da politiet ikke kom, blev der ikke foretaget yderligere i sagen.

Morgenen efter blev manden fundet død af en butiksansat.

Hjemløs forbløder på åben gade i New York

I april 2010 havde den hjemløse mand Hugo Alfredo Tale-Yax forsøgt at hjælpe en kvinde, som var blevet frarøvet sin taske på åben gade.

Hugo Alfredo Tale-Yak var løbet efter gerningsmanden for at hjælpe kvinden, men han blev såret af knivstik og faldt blødende om på fortovet.


En overvågningsvideo viser, hvordan manden lå for sig selv i en time. Der gik omtrent 25 mennesker forbi, før en forbipasserende vendte manden om og så de tydelige knivstik. Vidnet tilkaldte derefter hjælp. Ambulancen kom kort efter, men da var Hugo Alfredo Tale-Yax allerede død.

Hjemløs bliver chikaneret ved Kgs. Nytorv Station

Fredag den 13. juni i år går tv-værten Hans Pilgaard sammen med sin kæreste på trapperne ved metrostationen ved Kongens Nytorv i København. Foran dem går to piger, og ved elevatoren for enden af trappen sidder der en foroverbøjet hjemløs mand og sover.


Ifølge Hans Pilgaard sætter én af pigerne sit ansigt helt ind til den hjemløse og råber: Vågn op! Den hjemløse farer sammen og bliver meget forskrækket, hvilket får de to piger til at grine højlydt.

Hjemløs dør foran Amagerbro Station

Det seneste eksempel på, at en hjemløs ikke har fået den nødvendige hjælp, kan dateres tre dage tilbage.

Ved Amagerbro Station i København døde den 33-årige hjemløse Daniel. Han havde ligget bevidstløs på åben gade i nogle timer, inden den forbipasserende Ulla Miilmann forsøgte at hjælpe Daniel ved at ringe til alarmcentralen. Hun beskriver på det sociale medie Facebook episoden således:

Amagerbro Metrostation, Skånegade, København S.
Amagerbro Metrostation, Skånegade, København S. Foto: Kontraframe

”En ung mand døde i dag, mens jeg holdt hans hånd. Jeg gik hjem fra arbejde og så en hjemløs ung mand ligge livløs ved Amagerbro Metro.
Først tænkte jeg; han har det sikkert fint. Han sover sikkert bare sin brandert ud. Jeg spurgte hans ven, om han var ok. Ja, han havde ligget der i over to timer. Jeg ringede tre gange hver 20. minut.
Han udåndede efter en time - tre minutter inden ambulancen kom. Han hed Daniel, kom fra Grønland. Han blev 27 år. Jeg kan ikke rigtig komme uden om en nagende fornemmelse af, at hjemløses liv kommer i sidste række, når man ringer til centralen.”