Prøv avisen

Præst sætter fokus på fattiges vilkår ved at leve som hjemløs

En katolsk præst har i to uger boet på gaden med de hjemløse for at føle livet som socialt udsat og for at samle penge ind til vinteren, hvor mange hjemløse har det ekstra svært. Dette er et modelfoto. Foto: Christian Lindgren

Bevæbnet med en rygsæk, et kørekort, 60 dollar i kontanter og en ændret tøjstil har en pastor fra Californien boet sammen med en gruppe hjemløse for at føle samfundets stigmatisering på egen krop

Den seneste uge har sagen om den 33-årige hjemløse Daniel, der døde på åben gade fået debatten om hjemløses rettigheder til at blusse op herhjemme i Danmark. En del af kritikken har lydt på, at mange mennesker ikke ved, hvordan de skal håndtere hjemløse, når de eksempelvis ser dem ligge bevidstløs på gaden.

I mellemtiden har Rick Cole, der er pastor i kirken Capital Christian Center i byen Sacramento i Californien, USA, taget den problematik op på en ny og anderledes måde. Han afslutter i dag et to uger langt projekt, hvor han har sovet på gaden for at få en større forståelse for, hvad det er for nogle udfordringer, man hver dag møder som hjemløs. 

De sidste to uger har pastoren sovet i gyder og på herberger, og han har spist og snakket med de hjemløse. Det har åbnet hans øjne for, hvor vanskeligt det er at stå uden et hjem, fortæller han.

”Det er virkelig svært for nogle at samle dem selv op,” siger Rick Cole til The Huffington Post.

”Mennesker behøver et samfund, mennesker behøver hinanden. Den mest spirituelle ting, vi kan gøre, er at række hånden ud til en såret person.”

Det er meningen, at Rick Coles projekt skal samle penge ind til herbergene, så de kan tilbyde den fornødne hjælp, som de hjemløse har ekstra meget brug for om vinteren. Indtil videre har projektet indsamlet 100.000 dollar, svarende til cirka 600.000 danske kroner. 

Men projektet har ikke været uden psykiske mén for Rick Cole. I takt med at skægget i løbet af de to uger begyndte at vokse, og Rick Cole kom til at lugte og se ud som en hjemløs, følte han for alvor samfundets stigmatisering af hjemløse.

Folk i byen undgik øjenkontakt med ham og i skyndte sig at gå forbi ham. 

Rick Cole fortæller, hvordan en sådan behandling skader ens selvværd.

"Det starter i dit hoved og får dig til at føle dig mindre værdifuld. Det skaber en masse slid og ælde på et menneske, og man når til graden af at være lammet og ude af stand til at hjælpe sig selv," siger Rick Cole, der fremover vil være mere opsøgende i forhold til at skabe kontakt til de hjemløse.

"Jeg har tænkt mig at komme mere til dem snarere end at bede dem om at komme til mig," siger Rick Cole, der håber, at han ikke vil glemme, hvordan det var at være hjemløs, når han atter indfinder sig i sit eget varme hjem.

”Jeg har spekuleret over, om jeg - når jeg kører forbi de hjemløse i min bil - vil have den samme omsorg for disse mennesker, som jeg har lige nu, hvor jeg har gået med dem hver dag. Jeg håber, denne oplevelse vil sidde så dybt i mig, at jeg vil være en anden person til sidst," har Rick Cole sagt undervejs.

Mindst 500 mænd, kvinder og børn, der levede som hjemløse, er døde i Sacramento de seneste 11 år, skriver SacBee, der er en kommunehjemmeside for borgere i Sacramento. 38 procent af de hjemløse er afgået ved døden udenfor. 

Du kan se billeder af Rick Coles liv som hjemløs og en video med et interview med Rick Cole ved at klikke på dette link. 

Hvis du har en profil på det sociale medie Twitter, kan du ved at søge på hashtagget #RevOnTheStreets eller klikke på dette link også følge med i Rick Coles projekt og læse omverdenens reaktioner på pastorens liv som hjemløs.