Prøv avisen

Minister afviser at undersøge statsstøtte til Scientology-forening

Kulturminister Marianne Jelved afviser et politisk ønske om at få sammenhængen mellem Scientology og foreningen Unge for Menneskerettigheder undersøgt. Foto: Sophia Juliane Lydolph

Kulturminister Marianne Jelved (R) vil ikke se nærmere på en forening stiftet af Scientology, som har fået offentlig støtte til trykning af skolematerialer. Frihedsbrev til at opføre sig uærligt, mener Dansk Folkeparti, som sammen med V og S ønsker sagen undersøgt

Selvom statsstøttet skolemateriale opfordrer skoleelever til at danne lokale grupper af en forening, som ofte er støttet af Scientology, skal materialet ikke undersøges nærmere.

Det fastslår Kulturminister Marianne Jelved (R), som dermed afviser en række politikeres ønske om at få materialet undersøgt. 

Bag skolematerialet står foreningen Unge for Menneskerettigheder, som har modtaget offentlig støtte. Sidste år modtog foreningen godt 17.500 kroner af Kulturstyrelsen.

Kristeligt Dagblad kunne i går fortælle, at foreningen er stiftet af Scientology, og at Kulturstyrelsen ikke har undersøgt materialets indhold forud for, at foreningen fik støttekroner. Det fremgik heller ikke af ansøgningen til Kulturstyrelsen, at Unge for Menneskerettigheder er stiftet og delvist finansieret af Scientology.

Sagen har fået en række partier til at kræve en undersøgelse af skolematerialet, og Dansk Folkeparti ønsker støtten til Unge for Menneskerettigheder fjernet.

Men kulturminister Marianne Jelved afviser det politiske ønske om en undersøgelse.

”Vi har foreningsfrihed i Danmark. Hvis en forening eller organisation opfylder forudsætningerne for at søge tilskud i en pulje til et konkret formål, så mener jeg ikke, at man skal forholde sig til, hvem foreningen i øvrigt samarbejder med, eller hvad foreningen har som idégrundlag,” skriver hun i en mail til Kristeligt Dagblad.

Kulturstyrelsen vil dog fremover være ekstra opmærksom, hvis der kommer en ansøgning fra Unge for Menneskerettigheder. Det skyldes, at Kulturstyrelsen ikke må støtte foreninger med et missionerende sigte.

Ordet Scientology nævnes ikke i skolematerialet, som ifølge Scientology er uddelt til 20 procent af landets skoler. Til gengæld optræder et citat fra Scientology-grundlægger L. Ron Hubbard sammen med en opfordring til at danne lokale grupper af Unge for Menneskerettigheder, som ifølge Scientologys egne oplysninger ofte er støttet af Scientology.

Det er rigeligt med dokumentation for, at foreningen er forbundet med Scientology, mener Dansk Folkepartis kultur- og uddannelsesordfører, Alex Ahrendtsen, som kræver støtten til Scientology-foreningens skolematerialer tilbagebetalt.

Han kalder ministerens svar for "et frihedsbrev til at opføre sig uærligt".

"Jeg synes, det er ærgerligt, at hun ikke vil undersøge sammenhængen mellem Scientology og den forening. Det ville man da til enhver tid gøre, hvis Hizb ut-Tahrir eller en anden ekstrem organisation oprettede en proforma-forening, som fik støtte," siger han.

Alex Ahrendtsen vil bede ministeren "undersøge slægtskabet mellem Scientology og Unge for Menneskerettigheder og derigennem fastslå, om det bevilgede tilskud skal tilbagebetales".

Venstre og Socialdemokraterne ønsker ligeledes sagen undersøgt, og kulturordfører Michael Aastrup Jensen (V) vil ligesom Dansk Folkeparti stille spørgsmål til ministeren, sagde han i går til Kristeligt Dagblad.