Prøv avisen

Amatørarkæologers fund presser Nationalmuseet

Tre amatørarkæologer fandt tidligere på året syv armringe fra 900-tallet på en mark i Jylland. Med en vægt på cirka 900 gram, blev det Danmarks største vikingeguldskat. Foto: Poul Nørgaard Pedersen/Nationalmuseet

I øjeblikket indleveres der så mange genstande, at sagsbehandlingstiden, fra et danefæ bliver indleveret, til dusøren udbetales, er oppe på to et halvt år.

Amatørarkæologerne er blevet så ihærdige og finder så mange skatte, at Nationalmuseet har svært ved at følge med, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten tirsdag.

Ifølge loven tilhører alle danefæ staten, som til gengæld skal betale en godtgørelse til finderen.

Men i øjeblikket indleveres der så mange genstande, at sagsbehandlingstiden, fra et danefæ bliver indleveret, til dusøren udbetales, er oppe på to et halvt år, oplyser sekretariatschef Mads Schear Mikkelsen, Nationalmuseet.

Han mener, at sagsbehandlingstiden ikke er rimelig.

»Vi er bagud – og i øjeblikket kommer vi mere og mere bagud. Jeg vil ikke klage over ressourcer, og danefæområdet prioriteres højt, men Nationalmuseet har mange andre opgaver, der også skal prioriteres højt,« siger han.

I øjeblikket sætter antallet af danefæ rekord nærmest hvert år. Mads Schear Mikkelsen skønner, at der i 2016 vil blive indleveret mellem 11.000 og 12.000 danefæ. I 2015 blev der indleveret 9.756 genstande og udbetalt 4,2 mio. kr. i godtgørelse. For få år siden oplyste Nationalmuseet på sin hjemmeside, at sagerne kunne behandles på tre måneder.

Han oplyser, at Nationalmuseet med ekstern konsulenthjælp og nye arbejdsgange forsøger at gøre sagsbehandlingen mere effektiv og understreger samtidig, at sagsbehandlingstiden ikke får indflydelse på forskningen omkring de mest interessante danefæ.

Jan Andersen, formand for Sammenslutningen af Danske Amatørarkæologer, har selv måttet vente på en udbetaling. Han har netop modtaget 500 kr. for et hængesmykke i bronze, som han indleverede i 2013.