Prøv avisen

May: Britisk politi efterforskede angrebsmand for ekstremisme

May kalder gerningsmaden for "en perifer figur." Foto: PA photos

Britisk regeringsleder holder tale i det genåbnede britiske parlament. Her siger hun nyt om gerningsmanden.

Den britiske premierminister, Theresa May, siger i en tale i britiske parlament, at manden, der udførte onsdagens angreb, var født i Storbritannien og kendt af efterretningstjenesterne.

- Hvad jeg kan bekræfte er, at manden var britiskfødt, og at han for nogen år siden blev efterforsket af MI5, fordi man frygtede, at han havde forbindelse til voldelig ekstremisme, siger May i parlamentet, der blev genåbnet torsdag formiddag.

May kalder gerningsmaden for "en perifer figur."

- Sagen er historisk. Han er ikke en del af det øvrige efterretningsbillede, siger hun og tilføjer, at der ikke havde været nogle efterretninger om, at han havde i sinde at angribe.

Hun siger, at angriberen havde en "forkvaklet ideologi", og hun siger, at Storbritannien aldrig vil lade sig kue af terrorister.

Britisk politi har ifølge premierministeren anholdt otte personer i forbindelse med efterforskningen af angrebsmanden, som dræbte tre mennesker og sårede 40, inden han selv blev dræbt.

Bilen, som manden anvendte, var lejet i Birmingham, hvor politiet tidligt torsdag foretog razziaer og anholdte flere personer.

I talen takker May også venner og allierede over hele verden for at stå sammen med Storbritannien.

Briterne er ifølge hende ikke bange.

- I millioner af almindelige, normale handlinger, ser vi de bedste svar på terrorisme. Vores værdier vil stå fast.

- På dette tidspunkt har det så stor betydning, at vi viser, hvad vores værdier er, og at terrorister ikke vil vinde, og at vi i vores liv demonstrerer dette fællesskab omkring formål og værdier.

- At vi står sammen som en nation, der bevæger sig fremad, og som vil sikre, at terroristerne vil lide nederlag, hedder det i hendes tale.

/ritzau/Reuters