Prøv avisen

Eksperter: Scientology-relateret læseskole er problematisk

Thekla Ravn sammen med sin 11-årige søn Andy

Fagfolk sår tvivl om metoderne på læseskolen Tryllehus, der bruger Scientology-grundlægger L. Ron Hubbards lære. Mor til ordblind dreng føler sig godt snydt af skolen

Thekla Ravn var desperat efter at få hjælp.

Hendes 11-årige søn Andy havde store læsevanskeligheder i skolen, og for at fjerne opmærksomheden fra sine problemer fjollede han i timerne og svarede lærerne igen.

Tryllehus

Thekla Ravn fandt et tilbud for børn med læsevanskeligheder på internettet, der kaldte sig for Tryllehus. Et sted, som reklamerer med, at alle kan lære at læse.

Thekla Ravn fik en tid hos Tryllehus, hvor medarbejdere testede Andy i et kvarters tid, fortæller hun. Tryllehus konkluderede, at han ikke var ordblind, siger hun, og en uges læselejr på skolens landsted på Falster ville gøre underværker. Det kostede 10.800 kroner.

”Vi var villige til at prøve hvad som helst, så vi sagde ja. Det lød lovende,” siger hun.

Andy tog sammen med en flok børn på en uges læselejr i efteråret 2013. Da ugen var omme, og Thekla Ravn kom for at hente ham, fortalte børnene under en opvisning, hvor glade de havde været for at være på lejren, fortæller hun.

”Han læste en tekst op så flot, at jeg begyndte at græde af glæde,” siger Thekla Ravn.

”Han havde også sendt mig et brev i løbet af ugen, og jeg havde vrælet af glæde over, at han kunne skrive. Jeg tænkte, at han havde rykket sig så meget.”

Føler sig snydt

Men da mor og søn kom hjem og begyndte at læse sammen, var det småt med begejstringen.

”Der var ingen forbedring sket,” konstaterer hun.

"Måske havde de øvet den ene tekst med ham, så han kunne den udenad," siger hun.

Tryllehus' grundlægger Lars Hørl er blevet foreholdt Thekla Ravns kritik og har svaret via mail. Her forholder han sig dog ikke direkte til hendes udsagn om, at de måske har lært hendes søn at memorere en tekst.

Han svarer i stedet, at:

"Vi bragte ham fra ingen styr på læsning overhovedet til at kunne læse en simpel tekst med ord på 2 bogstaver. Dette på blot én uge!"

Tryllehus havde, ifølge Thekla Ravn, også sagt, at hendes søn Andy ikke var ordblind. Andy blev dog efter læselejren undersøgt på Ordblindeinstituttet, som konkluderede, at han havde et alvorligt problem med ordblindhed.

Lars Hørl skriver dog som svar, at der er generel uenighed om, om ordblindhed eksisterer som "diagnose". Han tilføjer desuden, at Tryllehus ikke tester for at påvise ordblindhed men for at afdække, hvad problemet er med læsningen - blandt andet fordi, der ifølge ham ikke findes nogen standard-test for ordblindhed.

"På Tryllehus har vi haft mange igennem kurser, som allerede var stemplet, før de kom til os, som ordblinde af diverse test. Vi har med succes lært dem at læse. Langt fra alle kan nøjes med én uge, men alle flytter sig. Vores erfaring gennem mange år er, at børn bare skal have den rette undervisning, der passer til lige dem," skriver han.

Thekla Ravn er frustreret over Tryllehus, og det er der andre, der har været før hende.

En falsk mirakelkur

Det bekræfter Karl-Åge Andreasen, forældrerådgiver i Ordblindeforeningen og tidligere skoleleder på Ordblindeinstituttet samt medforfatter til ”Ordblindhed – en håndbog til forældre”.

”Jeg har talt med forældre, som har haft børn i forløb hos Tryllehus. De siger, at de bliver lovet en masse, og at det ser godt ud her og nu, men at de sidder tilbage med en fornemmelse af, at det kostede rigtig mange penge, og det var ikke noget, der holdt i længere tid,” siger han og tilføjer:

”Du kan sagtens få børn til at lære en tekst udenad, men det er ikke læsning.”

Ifølge Karl-Åge Andreasen tilbyder Tryllehus en slags mirakelkur, hvor intensive kurser for eksempel i form af lejre skal føre til stor fremgang hos barnet.

”Men er man ordblind, hjælper det ikke at komme på sådan nogen internater. Det er umådeligt udmattende at lære at læse som ordblind, og den energi, som det kræver af barnet, skal fordeles over meget længere tid. Man kan med garanti ikke flytte noget på en uge,” siger han.

Karl-Åge Andreasen sætter også spørgsmålstegn ved, om Tryllehus er grundige nok, når de skal diagnosticere et barn. Det kræver grundige test at dokumentere, om et barn er ordblind eller ej, og man skal være uddannet læsepædagog for at kunne gøre det ordentligt, siger han:

”Jeg har aldrig set deres dokumentation, og jeg har ikke indtryk af, at de er ret grundige, og at de gør meget mere end lige at kigge lidt på barnet.”

Lars Hørl skriver imidlertid, at det er hans opfattelse, at Karl-Åge Andreasen "har givet op på forhånd".

Betalertil Scientologys søsterorganisation

Tryllehus oplyser, at læseskolen betaler 10 procent i licens, for at bruge L. Ron Hubbards materialer, til Applied Scholastics, en søsterorganisation til Scientology, som officielt støttes af ”Church of Scientology”.

Socialstyrelsen, som hører under Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, har modtaget ”rigtig mange henvendelser fra forældre om både læseskolerne og andre Scientology-relaterede skoler, som bruger Hubbards metoder”. Det fortæller chefkonsulent på Ordblindeområdet i Socialstyrelsen Birgit Dilling Jandorf.

”Det er ikke nyt for mig at høre om forældre, som har betalt store summer på nogle af de læseskoler, som bruger principperne fra Hubbard. Vi har også haft møder med læseskolerne om nogle af de hypoteser og påstande, de har i deres tilbud, som aldrig har været genstand for egentlige undersøgelser,” siger hun.

Birgit Dilling Jandorf har svært ved at få øje på, hvad de Scientology-relaterede læseskoler kan bidrage med.

”Vi anbefaler forældre, at de primært sikrer, at deres børn får de mest optimale tilbud i det almindelige folkeskoleforløb. En stor del af de Scientology-relaterede skolers metodik er meget grundlæggende, og den kan man lige så godt finde i en god dansk folkeskole, hvor der er professionelle, der ved, hvordan man lærer at læse, selvom man har store vanskeligheder,” siger hun.

Afviser kritik

Men Tryllehus afviser kritikken. Grundlægger Lars Hørl understreger, at Tryllehus ”lærer børn at læse, og det er vi rigtig gode til”. Han påpeger også, at Thekla Ravns søn ”kunne læse en simpel tekst, da han var færdig med en uge, hvilket han ikke kunne før”.

”Vi bragte ham fra ingen styr på læsning overhovedet til at kunne læse en simpel tekst med ord på to bogstaver. Dette på blot én uge!”, skriver han i en mail.

”Det, synes vi faktisk, er rigtigt godt – men det er klart, at han havde brug for mere, hvilket vi også fortalte moderen Thekla Ravn ved lejrens afslutning.”

Lars Hørl kan ikke svare på, hvorfor Tryllehus har erklæret Andy for ikke ordblind, når Ordblindeinstituttet efterfølgende kunne påpege et alvorligt problem med ordblindhed.

”Har ikke set testen, men kan tilføje, at det, at vi kunne få ham fra ingen styr på læsning overhovedet, til at kunne læse en simpel tekst med ord på to bogstaver ved at lære ham lydprincippet, faktisk viser, at han ikke er svært ordblind.”

Og som svar på udtalelserne fra Birgit Dilling Jandorf, skriver Lars Hørl, blandt andet at:

"Hun har intet kendskab til Tryllehus metoder eller undervisning. Hun har ikke været i kontakt med os i alle de år, vi har eksisteret. Jeg må vel tage det som en kompliment, at hun synes, at vore metoder er basale og lige så gode som folkeskolen."

Tryllehuset afviser at være en del af Scientology, men Lars Hørl bekræfter i en mail, at han er scientolog.