Flere mennesker dør af selfies end af hajangreb

Mennesker er faldet ned af trapper, styrtet fra broer og ramt af elektrisk stød i forsøget på at tage det perfekte selvportræt. Russisk kampagne advarer mod selfies

En muslimsk pilgrim tager en selfie med en såkaldt selfie-stang på toppen af et bjerg ved den hellige by Mekka i Saudi-Arabien. Et par skridt bagud, og han ville formentlig styrte i døden. Det er desværre sket for en del mennesker. -
En muslimsk pilgrim tager en selfie med en såkaldt selfie-stang på toppen af et bjerg ved den hellige by Mekka i Saudi-Arabien. Et par skridt bagud, og han ville formentlig styrte i døden. Det er desværre sket for en del mennesker. - . Foto: REUTERS/Ahmad Masood.

Mange mennesker har længe talt bekymret om den voksende selviscenesættelse i samfundet, men de færreste har nok tænkt på, at den kan være direkte livsfarlig.

Mindst 12 mennesker er det seneste år blevet dræbt, mens de har taget en selfie. Til sammenligning er otte mennesker blevet dræbt under et hajangreb. Det skriver det britiske nyhedsmedie Metro.

Dødsfaldene skyldes blandt andet, at mennesker under fotograferingen er styrtet ned af trapper, klipper eller broer eller har fået elektrisk stød.

Så sent som i sidste uge døde en japansk turist, da han under fotograferingen faldt ned af trapper ved det indiske vartegn Taj Mahal. 

Besættelsen omkring selfies er blevet så voldsom, at myndigheder i en række lande har indført foranstaltninger, som skal mindske risikoen for ulykker. 

I Australien er en høj klippe, som ligner en bryllupskage, blevet afspærret, fordi folk bliver ved med at bestige den for at tage billeder til trods for advarsler om, at den kan styrte sammen når som helst.

I Rusland indledte myndighederne i sommer en kampagne for "sikker selfie", som blandt andet bestod af en plakat, der advarer folk mod at tage selfies i en lang række situationer.

Artiklen fortsætter under billedet 

Det russiske inderigsministerium har lavet en guide til, hvornår man ikke bør tage en selfie. Foto: Skærmbillede
Det russiske inderigsministerium har lavet en guide til, hvornår man ikke bør tage en selfie. Foto: Skærmbillede

Alene i rusland er 10 mennesker dræbt og 100 såret i år, mens de tog en selfie, skriver AP.

"Selv millioner af likes på sociale medier er ikke dit helbred eller dit liv værd," understregede det russiske indenrigsministerium i kampagnen ifølge The Moscow Times. 

Blandt andet advarer plakaten mod at tage selfies, mens man holder en pistol. Det kunne umiddelbart virke som lidt for meget af det gode, men advarslen er desværre reel nok.

Artiklen fortsætter under billedet 

Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) selfie med USA’s præsident Barack Obama og den britiske premierminister David Cameron ved Nelson Mandelas begravelse i 2013 var ikke livsfarlig, men dog meget kontroversiel.
Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) selfie med USA’s præsident Barack Obama og den britiske premierminister David Cameron ved Nelson Mandelas begravelse i 2013 var ikke livsfarlig, men dog meget kontroversiel. Foto: AFP PHOTO / ROBERTO SCHMIDT

For et par uger siden skød en teenager i USA ved en fejltagelse sig selv i hovedet, mens han forsøgte at tage et selvportræt, skriver blandt andet den britiske avis The Guardian.

Den amerikanske naturpark Waterton Canyon i Denver har ligeledes valgt helt at lukke, da flere og flere gæster forsøgte at tage selfies med parkens vilde bjørne, skriver netmediet Mashable. 

På grund af de mange ulykker opfordrer netmedier og blogs til at gøre op med selfie-besættelsen og mantraet om, at en begivenhed kun har fundet sted, hvis man har billeder af den - "pics or it didn't happen" - som florerer på sociale medier. 

Måske verdens mest kendte selfie? Tv-værten Ellen DeGeneres tog under Oscar-showet denne selfie, hvor Meryl Streep, Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey med flere medvirkede.
Måske verdens mest kendte selfie? Tv-værten Ellen DeGeneres tog under Oscar-showet denne selfie, hvor Meryl Streep, Channing Tatum, Julia Roberts, Kevin Spacey med flere medvirkede. Foto: REUTERS/Ellen DeGeneres