Prøv avisen

Økonomi spænder ben for kvinders ægdonation

Over 100 kvinder, der ønsker at donere æg, er blevet afvist, fordi hospitalet ikke har penge til at betale kvinderne. Foto: GREGERS TYCHO/Ritzau

Forhandlingerne mellem Danske Regioner og Sundhedsministeriet om midler til ægdonation er efter et år brudt sammen.

Barnløse par, som venter på lange ventelister for at modtage et donoræg, må væbne sig med ekstra tålmodighed. Danske Regioner og Sundhedsministeriet har nemlig måtte opgive at blive enige om finansieringen af ægdonation. Det skriver DR P4 København.

De sammenbrudte forhandlinger rammer blandt andet Rigshospitalet, hvor over 100 kvinder, der ønsker at donere æg, er blevet afvist, fordi hospitalet ikke har penge til at betale kvinderne.

Det store antal afviste kvinder kom frem for snart fire uger. I den forbindelse udtalte Ulla Astman, som er formand for Sundhedsudvalget i Danske Regioner, ellers til DR, at hun forventede en afklaring på problemet "inden for et par uger".

Men forhandlingerne, der har stået på i snart et år, er altså nu brudt sammen, fordi regionerne og ministeriet ikke kan blive enige om, hvordan betalingen til ægdonorerne skal skrues sammen.

- Det er rigtig ærgerligt og dybt beklageligt i forhold til de mange barnløse, som har forventning om at få hjælp, siger Ulla Astman om de sammenbrudte forhandlinger til DR P4 København.

Folketinget besluttede for et år siden at sætte prisen op for ægdonation fra 2.400 kroner til 7.000 kroner for at få flere til at give æg. Men pengene er ikke fulgt med til regionerne. Og det møder kritik fra Ulla Astman:

- Jeg synes ikke, at det er hensigtsmæssigt, at man stiller folk nogle forbedringer i udsigt, uden at økonomien for regionerne er på plads.

Forhandlingerne skal nu foregå mellem Finansministeriet og Danske Regioner, og det efterlader barnløse kvinder parkeret på lange ventelister, siger klinikchef Søren Ziebe på Rigshospitalet:

- De kvinder, som har behov for donoræg for at få børn, har ingen muligheder, før der kommer en løsning. Hvor gerne vi end ville behandle dem, så kan vi ikke gøre det, når vi ikke har pengene til at udføre behandlingen, siger Søren Ziebe til DR P4 København.

Det har ikke været muligt at få et interview med sundhedsminister Ellen Trane Nørby, men i en mail til DR P4 København skriver hun:

'Det er ærgerligt, at regionerne – på trods af, at regeringen og aftalepartierne er enige om at sikre finansiering til eventuelt øgede offentlige udgifter – afviser kvinder, der ønsker at donere æg. Jeg håber derfor, at forhandlingerne snart kan lukkes.'